PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459266}

Ghost Rider 2

Ghost Rider: Spirit of Vengeance
2011
5,3 56 tys. ocen
5,3 10 1 55542
4,1 21 krytyków
Ghost Rider 2
powrót do forum filmu Ghost Rider 2

Zaczniemy od dobrych stron bo szybciej będzie :)

- Efekty specjalne ogólnie - dosyć ciekawe, miłe dla oka, chociaż dodał bym trochę więcej płomieni niż dymu mówiąc już o szczegółach. O ile są dosyć dobrze zrobione to zmienił bym minimalnie "klimat" jaki tworzą :) było zbyt s-f a za mało "ghost rider-owo" wg. mnie :) za mało grozy,mroku, za mało takiego efektu "bad ass-a" ..więcej bylo gadania o tym jaki on zły i straszny niż samego widoku. Motor też dosyć ciekawie się prezentował ale szczeny całkiem nie urywał ;) trochę za mało "piekielny" i minimalnie wg. mnie zbyt sportowy za mało harley-owy. Ale generalnie w skali szkolnej za efekty specjalne i ich zgodność z źródłem ekranizacji dałbym 5 na szynach.

I to chyba wszystko co można powiedzieć o tym filmie w pozytywnych barwach.

Scenariusz i reżyseria leżą i kwiczą, jak to się mówi. Zgodność z pierwowzorem praktycznie minimalna (myślę że gdyby nie efekty nie było by chyba w ogóle zgodności). Ktoś słusznie napisał że o wiele ciekawiej by wyszło gdyby sięgnęli po dobrą historię z serii. Co jeszcze?
W sumie to padło na całej linii :)

Jako zapalony miłośnik zarówno komiksowy jak i ghost rider-a daję jedynie 3/10 patrząc na to jak na ekranizację komiksową i powiedzmy 5/10 patrząc jak na normalny film. AŻ 3 za sam fakt że to ekranizacja mimo wszystko i warto docenić chociaż to że coś wyszło ;) a lepiej szmira i uczyć się na błędach niż nie wydać nic prawda?

Jeszcze tak a propo 3d i podejścia do widza. Uważam to za jawny i bezczelny przejaw arogancji, chamstwa i złodziejstwa prezentować film tylko w opcji 3 D nie dając widzowi wyboru. Zwłaszcza jeżeli w takim filmie 3D jest raptem 10% 3D. Druga kwestia to korzystanie z pozycji "monopolisty" i żądanie za to dodatkowych pieniędzy. (koszt biletu + tzw. "opłata za korzystanie z okularów" o_O ) całokształt nadaje się jedynie do nagłośnienia a dystrybutorom oraz kinom przydał by się zbiorowy pozew oraz bojkot co najmniej pół roczny na wszystkie produkty/filmy/muzykę może by się nauczyli gdzie ich miejsce i od czego tu są :) ale to już temat na osobną debatę :)

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji :)

ocenił(a) film na 4
mprzywoski1983

P.S. In plus dał bym jeszcze jego "przemiany" :) dosyć dziko i nieobliczalnie to wyszło przynajmniej jak jechał na kamieniołomy ;) chociaż też można by to trochę dopracować :P ale było ok i ciekawie ;) przynajmniej lepiej niż sama próba grania przez Cage-a maniaka/wariata itp

mprzywoski1983

Film dobry, jeden z lepszych od Marvela. 7/10

ocenił(a) film na 4
mprzywoski1983

haha :D "znaFcy" w akcji :D byle zarzucić..byle dopiec ^ ^

mprzywoski1983

No i takich opinii brakuje na tym forum
Rzeczowo napisałeś co Ci się nie podoba a co nie...
Zbyt wiele tutaj jest opinii typu "nie podoba mi się bo to jest syf a Nicolas Cage zszedł na psy"...
Nie oglądałem jeszcze, ale na pewno zobaczę bo lubię filmy z Cage'em :D I uwielbiam komiksowe produkcje :)
No i jestem ciekaw tego arcydzieła na kółkach 3D :)