8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792426
7,6 75 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Muszę przyznać, że minęło 10 lat od premiery, a ja dopiero kilka dni temu obejrzałam Gladiatora. Mogę tylko żałować. Kilka dni byłam pod wielkim wrażeniem filmu i nadal jestem. Ridley Scott jest świetnym reżyserem. Według mnie film zasługuje na 9/10. Genialny Russell Crowe i oczywiście drugoplanowa rola Joaquin Phoenixa. Hans Zimmer nadał filmowi to niepowatarzalne wrażenie oglądania. Pochwalić trzeba scenografów, Rzym odtworzono idealnie. Koniecznie teraz muszę kupić DVD. Polecam!

Asia_kinoman

Co prawda, to prawda. Film jest genialny i w pelni zasługuje na Oscary które dostał. Scenografia znakomita, a muzyka to po prostu cud. Widziałem już chyba 7 razy i w ogóle mi się nie znudził. Zasłużone 10/10

Asia_kinoman

[quote](...)Hans Zimmer nadał filmowi to niepowatarzalne wrażenie oglądania(...)[/quote]

Dokładnie mówiąc Lisa Gerrard i Hans Zimmer, bo oni razem współtworzyli to przepiękne tło dźwiękowe filmu; te 'orientalne' klimaty są dziełem Lisy Gerrard właśnie. Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu BOSKA Lisa Gerrard jest najczęściej pomijana jako twórczyni muzyki filmowej, może mało znane nazwisko..;-) A to jedna z największych osobowości, chyba już można tak powiedzieć, w historii muzyki...

ocenił(a) film na 9
dozwoloneznaki

Masz całkowicie rację. Pamiętałam, że współtwórcą muzyki do Gladiatora jest Lisa Gerrard, ale jednak zapomniałam przy pisaniu tematu. Film jest głównie kojarzony z Hansem Zimmerem (w kwestii muzyki). Szkoda, że to jest zapominane. Zgadzam się z Tobą, że Gerrard to Wielki talent. Bez niej muzyka w Gladiatorze nie byłaby już taka sama..

ocenił(a) film na 8
Asia_kinoman

Witam :) . "Gladiator" zrobił na mnie dość spore wrażenie i muszę przyznać, że spodobał mi się. Świetna gra aktorska, zdjęcia, krajobrazy, muzyka... To, że nieco odbiega od prawdziwej historii (jeśli chodzi o Kommodusa), to niczemu nie przeszkadza :) . Oceniam 8 na 10. Pozdrawiam.