8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792487
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

1/10

ocenił(a) film na 6

Nie cierpię tego filmu. Pewnie momentalnie zostanę zjedzony przez zwolenników tego dzieła, ale chcę podkreślić, że to tylko moje subiektywne zdanie.

Uważam, że film nie ma w sobie nic oryginalnego. Jest typową hollywoodzką, nudną, naciąganą, patetyczną produkcją. Oprócz przyzwoitych scen walk nie widzę nic interesującego w tym filmie. Jest przewidywalny i oklepany. Nie widzę w nim żadnej głębi, żadnego konkretnego przekazu. Dlaczego? Może dlatego, że część wątków została ściągnięta z lepiej zrobionej produkcji - Braveheart. Crowe w Gladiatorze wygląda jak człowiek skrzywdzony w dzieciństwie, który cały czas oczami wyobraźni widzi swoją traumę, a nie jak gość, któremu zamordowali rodzinę. Po za tym końcowa scena.. Porażka. Władca Rzymu wskakuje na arenę i na oczach swojego ludu dostaje wpierdol (o! ironio) Niczym w dniu niepodległość. Prezydent wskakuje do samolotu i walczy z kosmitami. Szczerze, to nie mam pojęcia z jakiego powodu ten film został obsypany nagrodami. Chociaż, jeżeli titanic dostał to czemu gladiator miałby nie dostać.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Superego1

Zgodzę się z tym, że jest dosyć hollywoodzki. Nie zgodzę się co do gry Crowe'a, moim zdaniem zagrał dobrze, może dałoby się lepiej, nie wiem, ja nie umiem.
Film generalnie mnie wciągnął, wróciłam do niego z przyjemnością, ale zdaje sobie sprawę, że nie jest to ideał włączony do kanonu klasyki filmowej. Może to jakiś sentyment do historycznych filmów (mam na myśli, że o historycznych czasach), podobnie jak z Aleksandrem...

ocenił(a) film na 5
Whisky_

Superego zgadzam się z tobą w 100%(choć dałem wyższa ocenę niz ty).
Pzdr ;).

użytkownik usunięty
Superego1

Bardzo nudny męczący film, taki teatralny nie widze w nim nic interesującego, nie powiem ze to gniot ale bardzo cienki w ogole nie wciąga.

Można powiedzieć, że ten film się komuś nie podoba, ale nie można powiedzieć że jest cienki ogólnie! Co do gry Russela, to ja naprawdę byłem zaszokowany, jak dobrze mu się udało odegrać tę rolę! Mogę się zgodzić co do tego, że to produkcja to nie coś w stylu Siódmej Pieczęci Bergmana, ale nie jest to taki do końca typowy komercyjny film!
Pozdro, ku.wa, Pozdro!

ocenił(a) film na 4
Superego1

Zgadzam się! Dałam 3/10 za zdjęcia (scena w zbożu) i muzykę. Poza tym kicha.

ocenił(a) film na 10
mszywiol

No jak ktoś sobie bardziej ceni Iron Mana niż Gladiatora to wiadomo czego oczekuje od filmów:P

mszywiol

Zboża dziewko nie widziałaś, czy co? Za mało mamy pól?

użytkownik usunięty
Wlodis

Film niezły, ale żeby być w top100?? To trochę śmieszne i zdziwiłem się oglądając liste za pierwszym razem że ma tak wysoką notę.

ocenił(a) film na 10
Superego1

Ku*wa nie znacie się wogóle ten film to arcydzielo

ocenił(a) film na 10
daniel1000v

jak ten film to gniot, to wszystkie filmy świata to też gnioty, ale ten jest najlepszym. dla mnie ten film to arcydzieło.

ocenił(a) film na 9
Superego1

Ja daje 9/10 dlatego że film jest typowo rozrywkowy być może nie ma w nim żadnej głębi,ale jest rozrywką na najwyższym możliwym poziomie a i takie filmy są potrzebne,świetna muzyka,klimat,efekty i extra sceny walki.Takie filmy też zasługują na uznanie,dawanie temu filmowy 1/10 jest na pewno grubą przesadą.

ocenił(a) film na 1
mag20

Dawanie 9 również bo w "Gladiatorze" wszystko jest przeciętne.

mag20

podpisuje się pod postem mag20. Mam identyczne zdanie na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 9
Superego1

każdy ma prawo do swojego zdania. Ale do własnego zdania przydałaby się jeszcze wiedza... "Po za tym końcowa scena.. Porażka. Władca Rzymu wskakuje na arenę i na oczach swojego ludu dostaje wpierdol" Właśnie w ten sposób zginą na prawdę Komodus.
Ale jak się nie podobał to spoko. Są gusta i guściki. Ale zanim coś się skrytykuje warto się dowiedzieć czegoś o tym...

ocenił(a) film na 6
duze_oko_sauronsa

Kommodus faktycznie brał czynny udział w walkach gladiatorów (tyle tylko, że były ustawiane), ale z tego co wiem został zamordowany przez spiskowców.

Superego1

fakt, Kommodus brał udział w walkach gladiatorów, ale były one ustawiane tak aby wygrał. Kommodus został zamordowany przez spiskowców, najpierw został otruty przez swoją kochankę , trucizna osłabiła jego organizm, a gdy próbował wrócić do sił w sypialni, został uduszony przez byłego niewolnika Narcyza.

Superego1

a Gladiator jest filmem tylko i wyłącznie czystorozrywkowym i nie nalezy brać go na poważnie.

Superego1

nie każdy musi lubić tego filmu i tego aktora&ja akurat uważam i film i russela za jednego ze szczytó hollywoodu) ale to nie można uważać filmu za zły,russel zagrał fantastycznie,pewnie że jest dużo lepszych od niego aktorow ale nie mozna go porownywac do aktorow typu vin diesel co juz tez gdzies widziałem na filmwebie,vin diesiel gra w filmach gdzie trzeba zrobic twarz ala jon mc clayn w szklanej pułapce i zagrac twardziela,dlatego zarabia ile zarabia w porownaniu do russela...a jak ktos ludzi film gdzie ktos zabije 100 ludzi jednym magazynkiem i przeszkoczy przepascie samochodem to gratuluje...

znajac zycie to kazdt zazdrosci aktorom itp i ze zlosci ze aktor ma tyle kasy ze nie musi nic juz robic do konca zycia to wypisuje takie bzdury typu:bezsensowny aktor,co za gniot,itp itd i oglada filmy typu szybcy i wsciekli,narka:)

Superego1

Widze ze jestes jedna z osób, które szukają cały czas dziury w całym. Czy każdy film musi zawierac w sobie jakąś głebie (aczkolwiek Gladiator te głębie posiada). Film jest po to by cieszyc widza, zainteresować i ewentualnie zachęcic do refleksji. Penie chcesz zaimponowc intelektem, ze niby takich filmow nie lubisz i nie chcesz oglądac ze lubisz filmy psyhologiczne itp...
A Gladiator to naprawde dobry film i polecam wszystkim!!!!
POZDRAWIAM