8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

10/10

ocenił(a) film na 10

W tym filmie wszystko jest świetne.. Jedynym minusem jest to, że trwał "tylko" niecałe trzy godziny..

Kapitalna rola Russella Crowe'a. Jego najlepszy film w karierze za którego dostał oczywiście zasłużonego Oscara. Bardzo przekonywająco zagrał również Joaquin Phoenix który wcielił się w rolę Kommodusa..

Co w filmie mnie również urzekło? Chyba to co każdego, a mianowicie MUZYKA !! Takiej muzyki dawno nie słyszałem.. W niektórych momentach przechodziły dreszcze po plecach, ale dlaczego mam się dziwić skoro muzyka to dzieło Hansa Zimmera.. Momentami miałem wrażenie, że podobna jest do muzyki z filmu "Piraci z Karaibów" i dobre miałem wrażenie bo przecież Zimmer tam również napisał muzykę...

I chciałem jeszcze dodać, że gdy pierwszy raz zobaczyłem jak ci gladiatorzy wchodzą do Koloseum to sobie pomyślałem: "Kurde to był dopiero II wiek naszej ery a mieli lepszy stadion ( arenę ) niż nasze wszystkie razem wzięte.".. Taka dygresja ale niestety sądzę, że trafna miejmy jednak nadzieję, że do 2012 roku to się zmieni...

ocenił(a) film na 10
PraPraPraPraBabka

Podpisuję sie pod tym obiema rękami... film wspaniały, a muzyka jeszcze wspanialsza... tej muzyki słucham już kilka latek i ciągle tak samo mnie wzrusza i dotyka, ale zapewne by tak nie było, gdyby nie fakt niepowtarzalnego głosu Lisy Gerard, który sprawia, że ta muzyka jest wręcz cudowna i najpiękniejsza w swoim rodzaju... pozdrawiam serdecznie :))

PraPraPraPraBabka

tak też uważam ,że ten fil można by a nawet się powinno jeszcze dłużej pociągnąć...czegoś mi brakło do arcydzieła ale 9,5 jak nic...chyba najlepszy film w sowim gatunku

ocenił(a) film na 10
denzel_3

Brakuje tylko prawdy historycznej, ale cóż Maximus musiał zostać bohaterem. Kommodus władał Imperium przez 12 lat, a nie zaledwie 70 dni. W wersji reżyserskiej jest świetnie pokazany senat i jego funkcje, które ograniczały się do spisków i korupcji. Prawie jak u nas ;-)
Mimo wszystko daję 9/10 bo film mnie bardzo zauroczył. Joaquin Phoenix zagrał bez błędnie. W jednej chwili potrafił okazać wszystkie uczucia.

ocenił(a) film na 8
PraPraPraPraBabka

To prawda, fragmenty muzyki w filmie były podobne do tej z Piratów z Karaibów, ale w końcu to ten sam kompozytor ją napisał;)

ocenił(a) film na 8
PraPraPraPraBabka

To prawda, fragmenty muzyki w tym filmie były podobne do muzyki z Piratów z Karaibów, ale w końcu to ten sam kompozytor ją napisał;)