ten film jest przeciętny. nie jest zły, ale też nie wybitny. technicznie jest wykonany dobrze, ale to standrad w produkcjach dysponujacych milonowymi budżetami. gladiator nie wnosi nic nowego, dlatego dziwi mnie tak wysoka pozycja.
WIDSOCznie się nie znasz . JEśli Się na sokojnie oglądnie cały film anie tylko trailer to się doceni ten Film !
Gladiator jest NAprawde Świetnie wykonanym Filmem
Nie jest taki przeciętny, technicznie nie jesr zrobiony dobrze ale perfekcyjnie. Zadaniem tego filmu nie było wnoszenie czegoś nowego ale przedstawienie fikcyjnej historii człowieka prawego i przeciwstawiającego się tyrrani, do tego wszytsko to miało być pokazane w niezwykle widowiskowy sposób, co się udało. Przeciętność oznacza, że można znaleść wiele takich filmów. Mało jest chyba takich filmów jak Gladiator, jeśli w ogóle takowe są. Ponad przeciętność wybija się również muzyka Zimmera i świetne zdjęcia. Poza tym w "Gladiatorze" panuje specyficzny, nostalgiczny klimat, który wraz z muzyką tworzą wspaniałą atmosferę. Jak już ktoś wspomniał ponad przeciętność wybija się również Joaquin Phoenix, który stworzył na prawdę ciekawą, złowieszczą i szaloną postać. Wybitna kreacja. Reszta aktorów prezentuje bardzo wysoki poziom. Przeciętna to jest fabuła i scenariusz. Patos i przesadnie idealistyczne zakończenie nie wpływają znacząco na jakość filmu. 22 miejsce to może za wiele ale mi to nie przeszkadza. Przecież to ludzie oceniają a nie wybitni znawcy kina. "Gladiator" jest kapitalnym widowiskiem, nic dziwnego że zajmuje wysoką pozycję.
hmm , ciekawa wypowiedź, ale jest sporo filmów które posiadaja podbne plusy co gladiator(aktorstwo, muzyka , zdjecia), jednak sa znacznie niżej. dlaczego gladiator?? pianista jest dopiero 35, pulp fiction zajmuje 18 miejsce choć w rzeczywistosci wyprzedza gladiatora o 100 pozycji, waleczne serce podobnie.
Ponieważ mało który film jest tak widowiskowy, prznajmniej z tych filmów osadzonych w realiach Cesarstwa Rzymskiego a ludzie gustują w efekciarstwie, więc odpowiedź na pytanie "dlaczego" nie jest chyba zbyt trudna. Poza tym nie wystarczy aby w filmie grała dobra muzyka, aktorzy grali ponad przecietnie a zdjęcia były dobre. To wszytko musi jeszcze ze sobą współgrać, tak jak w "Gladiatorze" czy "Pulp Fiction". Czyli wszystko obija sie o klimat w filmie, który nad wyraz sobie cenię. Nie powiedziałbym, że "Pulp Fiction" wyprzedza "Gladiatora" o 100 pozycji. Jak widać ludzie zadecydowali inaczej. W pewnym względzie "Pulp Fiction" na pewno jest lepszy od "Gladiatora" ale "Gladiator" też ma swoje plusy, które widzowie docenili.
Nie do przyjęcia jest natomiast fakt, że Waleczne serce jest niżej od Gladiatora - to SKANDAL!!!
Gladiator bardzo mi się podobał, więc prosze mi tu niczego nie zarzucać, natomiast waleczne serce jest filmem idealnym pod każdym względem i jego miejsce powinno być w ścisłej czołówce...
Natomiast Gladiator jest tu na forum zbyt przeceniony... o jakieś 20 - 30 miejsc za wysoko...
Gazeta Wyborcza:
Gladiator 3/5
Waleczne serce 5/5 + zdjęcie filmu na okładce :)
Gladiator jest filmem wybitnym, jest zrobiony perfekcyjnie, jeden z dwóch filmów które mnie wzruszają, a 22miejsce jest jak dla mnie o wiele za niskie, powinien mieć 1 bo nieznam lepszego filmu. I nieczytaj lepiej recenzji filmowych w gazetach, ponieważ tam piszą takie pierdoly że szkoda gadać, polacy na filmach raczej sie nie znają, oni na maxa oceniali by takie filmy jak pręgi czy czlowiek z żelaza, a prawdziwym sztuką dają niskie oceny
Również radzę nie sugerować się ocenami w Gazecie Wyborczej. Kiedyś "Braveheart" miał ocenę 3/5 teraz rzeczywiście ma 5/5. Czasami bywa tak, że na jednej stronie jakiś film ma 2 gwiazdki a na następnej 3...
Gadacie jak potłuczeni. A dlaczego nie zasługuje? Jest wiele innych genialnych filmów. Zasługuje na 22 bo jest to bardzo wysokie miejsce.
miejsca nic nie znaczą...
nie znaczą o jakości filmu, o niczym. Większość oddanych głosów na sondach filmowych nie byłaby brana przeze mnie pod uwagę przy doborze filmu.
Gladiator, to rewelacyjnie zrobiona, ładnie zagrana cukierkowa historia z ładną muzyką.
Scenariusz tworzony troszkę na siłę.
Koniecznie chcieli nas czymś wzruszyć. Wyszło tak sobie.
u mnie 7,5/10.
Moj ulubiony film.Nie rozumiem intencji osoby zakladajacej post.Chcesz sie pokazac na forum?Chcesz sie popisac wiedza na temat filmow/kina.Czy wiesz(dziecko),ze o gustach sie nie rozmawia? polecisz film,albo nie.To wszystko.WYZSZA POZYCJA MA BYC...a zdania "krytykow","wielkich znawcow kina" mnie nie obchodza :P