8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

22 miejsce??

ocenił(a) film na 6

ten film jest przeciętny. nie jest zły, ale też nie wybitny. technicznie jest wykonany dobrze, ale to standrad w produkcjach dysponujacych milonowymi budżetami. gladiator nie wnosi nic nowego, dlatego dziwi mnie tak wysoka pozycja.

ocenił(a) film na 10
ka44jareq

WIDSOCznie się nie znasz . JEśli Się na sokojnie oglądnie cały film anie tylko trailer to się doceni ten Film !
Gladiator jest NAprawde Świetnie wykonanym Filmem

ocenił(a) film na 8
ka44jareq

22miejsce?? TYLKO??

ocenił(a) film na 9
ka44jareq

Nie jest taki przeciętny, technicznie nie jesr zrobiony dobrze ale perfekcyjnie. Zadaniem tego filmu nie było wnoszenie czegoś nowego ale przedstawienie fikcyjnej historii człowieka prawego i przeciwstawiającego się tyrrani, do tego wszytsko to miało być pokazane w niezwykle widowiskowy sposób, co się udało. Przeciętność oznacza, że można znaleść wiele takich filmów. Mało jest chyba takich filmów jak Gladiator, jeśli w ogóle takowe są. Ponad przeciętność wybija się również muzyka Zimmera i świetne zdjęcia. Poza tym w "Gladiatorze" panuje specyficzny, nostalgiczny klimat, który wraz z muzyką tworzą wspaniałą atmosferę. Jak już ktoś wspomniał ponad przeciętność wybija się również Joaquin Phoenix, który stworzył na prawdę ciekawą, złowieszczą i szaloną postać. Wybitna kreacja. Reszta aktorów prezentuje bardzo wysoki poziom. Przeciętna to jest fabuła i scenariusz. Patos i przesadnie idealistyczne zakończenie nie wpływają znacząco na jakość filmu. 22 miejsce to może za wiele ale mi to nie przeszkadza. Przecież to ludzie oceniają a nie wybitni znawcy kina. "Gladiator" jest kapitalnym widowiskiem, nic dziwnego że zajmuje wysoką pozycję.

ocenił(a) film na 6
_Pablos_

hmm , ciekawa wypowiedź, ale jest sporo filmów które posiadaja podbne plusy co gladiator(aktorstwo, muzyka , zdjecia), jednak sa znacznie niżej. dlaczego gladiator?? pianista jest dopiero 35, pulp fiction zajmuje 18 miejsce choć w rzeczywistosci wyprzedza gladiatora o 100 pozycji, waleczne serce podobnie.

ocenił(a) film na 9
ka44jareq

Ponieważ mało który film jest tak widowiskowy, prznajmniej z tych filmów osadzonych w realiach Cesarstwa Rzymskiego a ludzie gustują w efekciarstwie, więc odpowiedź na pytanie "dlaczego" nie jest chyba zbyt trudna. Poza tym nie wystarczy aby w filmie grała dobra muzyka, aktorzy grali ponad przecietnie a zdjęcia były dobre. To wszytko musi jeszcze ze sobą współgrać, tak jak w "Gladiatorze" czy "Pulp Fiction". Czyli wszystko obija sie o klimat w filmie, który nad wyraz sobie cenię. Nie powiedziałbym, że "Pulp Fiction" wyprzedza "Gladiatora" o 100 pozycji. Jak widać ludzie zadecydowali inaczej. W pewnym względzie "Pulp Fiction" na pewno jest lepszy od "Gladiatora" ale "Gladiator" też ma swoje plusy, które widzowie docenili.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Nie do przyjęcia jest natomiast fakt, że Waleczne serce jest niżej od Gladiatora - to SKANDAL!!!
Gladiator bardzo mi się podobał, więc prosze mi tu niczego nie zarzucać, natomiast waleczne serce jest filmem idealnym pod każdym względem i jego miejsce powinno być w ścisłej czołówce...
Natomiast Gladiator jest tu na forum zbyt przeceniony... o jakieś 20 - 30 miejsc za wysoko...

Gazeta Wyborcza:
Gladiator 3/5
Waleczne serce 5/5 + zdjęcie filmu na okładce :)

ocenił(a) film na 10
Uzi

Gladiator jest filmem wybitnym, jest zrobiony perfekcyjnie, jeden z dwóch filmów które mnie wzruszają, a 22miejsce jest jak dla mnie o wiele za niskie, powinien mieć 1 bo nieznam lepszego filmu. I nieczytaj lepiej recenzji filmowych w gazetach, ponieważ tam piszą takie pierdoly że szkoda gadać, polacy na filmach raczej sie nie znają, oni na maxa oceniali by takie filmy jak pręgi czy czlowiek z żelaza, a prawdziwym sztuką dają niskie oceny

ocenił(a) film na 9
Uzi

Również radzę nie sugerować się ocenami w Gazecie Wyborczej. Kiedyś "Braveheart" miał ocenę 3/5 teraz rzeczywiście ma 5/5. Czasami bywa tak, że na jednej stronie jakiś film ma 2 gwiazdki a na następnej 3...

ocenił(a) film na 10
ka44jareq

Tja, GLADIATOR nie zasługuje na 22 miejsce... Tylko na znacznie WYŻSZE!

ocenił(a) film na 9
Sawyer_8

Gadacie jak potłuczeni. A dlaczego nie zasługuje? Jest wiele innych genialnych filmów. Zasługuje na 22 bo jest to bardzo wysokie miejsce.

ocenił(a) film na 5
_Pablos_

miejsca nic nie znaczą...
nie znaczą o jakości filmu, o niczym. Większość oddanych głosów na sondach filmowych nie byłaby brana przeze mnie pod uwagę przy doborze filmu.
Gladiator, to rewelacyjnie zrobiona, ładnie zagrana cukierkowa historia z ładną muzyką.
Scenariusz tworzony troszkę na siłę.
Koniecznie chcieli nas czymś wzruszyć. Wyszło tak sobie.
u mnie 7,5/10.

ocenił(a) film na 8
LaughJoy

Moj ulubiony film.Nie rozumiem intencji osoby zakladajacej post.Chcesz sie pokazac na forum?Chcesz sie popisac wiedza na temat filmow/kina.Czy wiesz(dziecko),ze o gustach sie nie rozmawia? polecisz film,albo nie.To wszystko.WYZSZA POZYCJA MA BYC...a zdania "krytykow","wielkich znawcow kina" mnie nie obchodza :P