Wytłumaczcie mi dlaczego "Gladiator" jest tak wysoko. Owszem film jest świetny,ale są jeszcze takie dzieła jak "Dobry Zły i Brzydki"czy "Pewnego razu na dzkim zachodzie" i to właśnie takim filmom należy się tak wysoka pozycja
Wytłumaczenie:
Dlatego, że na gladiatora oddano więcej głosów i były to głosy wysokie.
Jeśli tego nie rozumiesz to masz jakiś problem z logicznym rozumowaniem;)
Chodziło ci pewnie o to, czemu gladiator jest wg nas lepszy niż twoje klasyki?
Z prostego powodu. Gladiator jest filmem świetnym, mnie wciągnął całego, rękoma, nogami, uszami(;)).
Co do tych filmów, które przytoczyłeś... Ja po prostu nie lubię westernów;d
I na nie nie głosuje. Zapewne są to klasyki i tobie się podobają, ale dla mnie mogą być niestrawne.
No i dobrze każdy ma prawo do swojego wyboru, ale na Boga! Trochę mniej egocentryzmu! Czemu to twoje filmy mają być najwyżej notowane? Dlatego ze tobie się podobają, a nie większości odbiorców?
...
Nie dlatego, ze mnie się podobają ale dlatego, że "Dobry,Zły i Brzydki" ma 5 miejsce na imdb, a tutaj 17.
Oj Prorok nie używaj takich argumentów bo to bez sensu. Filmweb ma swój ranking filmów na które oddają głosy głównie Polacy a my nie musimy myśleć jak amerykanie czy nawet reszta świata. Mamy swoje gusta i tyle. Jak dla mnie to "Dobry,Zły i Brzydki" mógłby być nawet jeszcze ciut niżej i tragedii by nie było. A co do Gladiatora to jestem absolutnie zawiedziony i w moim osobistym rankingu TOP100 w ogóle go nie uwzględniam. Daję 6/10
Jak dla mnie jego miejsce na liście jest zasłużone
Ja najabrdziej w nim kocham "rzuty" kamery na psozczególne framgenty sceny. Np taki ciekawy rzut, który wbił mi się w pamięć (nie wiem czemu, nie był to jakiś ważny fragment filmu ale fajnie to było przedstawione), gdy bohater po tym jak zobaczył martwą rodzinę zemdlał, budzi się na wozie i wtedy kamerzysta robi "rzut" na hienę w klatce. Nie wiem czmeu, ale to było świetne...
Ogólnie kamerzysta powinien dostać oskara:P
Po za tym co mi się podoba to dzikie zwierzęta i sceny z nimi. W ogóle, to te sceny były prawdziwe, czy komputer miał w tym jakiś swój udział, bo eyglądało to bardzo realnie...
Tak krótko mówiąc lubię ten film za to, że był zrobiony bardzo widowiskowo, ale bez efektów kompuerowych (przynajmniej takich rzucających się w oczy)
Nie cierpię gdy filmy są nafaszerowane widocznym komputeryzmem, bo odbiera to im realizm i sprawia że tracę nimi zainteresowanie;)
A w XXI wieku niestety widać to prawie na każdym kroku. Dobrzxe jeszcze jeśli chodzi o jakieś sensacje, ale np. nadmiar tego "szpanu" w dramatch itympodobnych w ogóle odciąga od najważniejszego wątku
Przepraszam że się tak rozpisałam, ale wkurza mnie komputeryzacja więc musiałam:P
arcydziełem nie może być coś co podpiera się na historii Rzymu a jednocześnie jest zlepkiem absurdów i przekłamań historycznych, twórcze wizje autorów zakrawają na idiotyzm. "protektor" rzymu? co k*** ma być? rzymianie nawet takiego słowa nie znali jak <protektor. lord protektor czy co.... jeśli już to Maximus mółgby być pierwszym od 200 lat trybunem ludowym.
Zawsze mi się niedobrze robi jak czytam coś takiego. Weź człowieku pooglądaj lepiej jakieś filmy dokumentalne i je oceniaj jak nie wiesz co to KINO. Brak mi słów...
rozumiem Twoja ignorancje na temat Rzymu więc uzyje bardziej jasnego przykładu. wizja, iż Maximus miałby zostać ekhm "protektorem Rzymu" jest tożsama z wizją Mieszka I jako cesarza Słowian. jeśli film opowiadający o RZYMIE ma być arcydziełem to nie może być takich debilskich pomysłów rodem z hollywood bo to jest ZWYKŁA IGNORANCJA czytaj NIEWIEDZA I NIEDBALSTWO. scenarzysta nawet nie raczył poczytać o hitsorii Rzymu dokładniej niż można na klozecie.
ale tego jest więcej! np Maximus kochający REPUBLIKE usuwa tatuaż który znaczy o zgroza Senatus Populusque Romanus (S.P.Q.R.) czyli Senat i Lud Rzymski, a później za senat i lud rzymski oddaje życie? gdzie tu logika?
Nie oddał życia za senat a jedynie za swoją rodzinę którą chciał pomścić, zacznij oglądać film dokładnie. A co jest takiego głupiego w tym, że Marek Aureliusz chciał swojego największego dowódce mianować swoim następcą jeśli jego syn był kompletnie niemoralny i jednym słowem był idiotą?
głupie jest to, że Rzymianie nie znali słowa "protektor" i to jest właśnie przykład żenującej ignoracji twórców filmu.
a jeśli mówimy już o dokładnym oglądniau filmu to kommodus z pewnością nie był idiotą. idiota w tak przerażająco genialny sposób nie zabjia ojca i nie przejmuje kontroli nad armią i senatem.
a stracił rodzine właśnie z miłości do prawda, Marka Aureliusza i jego wizji Rzymu, a tą wizje włąsnie streszcza napis S.P.Q.R.
Dokładnie niemożna patrzeć w wszystkie szczegóły film jest wizją reżysera :) Uważam że Gladiator zasługuje na czyste ARCYDZIEŁO. Tu patrzysz na używanie słowa które w tamtych czasach niebyło im znane a patrzysz na takie szczegóły we wszystkich filmach jestem ciekaw !
Zrozumiałbym ludzi krytykujących ten film za to, że ogólnie im się scenariusz nie podobał, że bardziej bajka niż dramat historyczny, czy jakieś normalne krytyki. Ale krytyka, że w filmie nie ma dokładnej historii Rzymu to lekka przesada, jeżeli ktoś chce pooglądać lub dokształcić się na temat Rzymu niech szuka w filmach dokumentalnych. Ja siadając do filmu zamierzam odpocząć i szukam dobrej rozrywki a ten film dostarcza mi tego wszystkiego, dlatego daje temu filmowi 10/10. Pzdr! xD
Jak dla mnie jest to film tylko (albo aż!) dobry. 7/10 Również nie umiem zrozumieć wielkich zachwytów na jego temat..
To zrozum, że jest to na podobnej zasadzie jak, kiedy Ty przyznajesz swoją osobistą ocenę "Rocky'emu" = 9.
film ma sporo niedociagnieć i arcydzielem na pewno nie jest ale nie sadze zeby sie komus nie podobał i to jet najwazniejsze
Sergio Leone to mój ulubiony i według mnie najlepszy reżyser. Ale Gladiator to chyba jeden z moich dwóch ulubionych filmów - na spółkę z Once Upon a Time in America. I odpowiedz dlaczego jest krótka bo niesie z sobą wspaniałe zasady. Ktoś może powiedzieć, ze to kicz ale jeżeli, w wieku 7 lat obejrzysz ten film i stanie sie dla ciebie kopalnią ideałów to zrozumiesz co w nim jest. Siła i Honor :)
W pełni się zgadzam z przedmówcą. To właśnie taki pewnego rodzaju sentyment i "kopalnia ideałów" tworzą z tego filmu dzieło tak doskonałe. Oczywiście nie wolno zapominać o wspaniałej grze aktorskiej, doskonałej muzyce, czy też reżyserii i zdjęciach.
Wiele osób mówiło mi : nie obejrzę go, przecież to dramat HISTORYCZNY. Ale gdy jednak doszło do takiej sytuacji, oczu nie oderwali od ekranu. Wiadomo, są lepsze filmy, ale ten zasługuje na takową ocenę. :)
jaki frajer taki Ci mówił ? Skoro film jest bardzo dobry to moze byc i dramatem historyczny, horrorem czy filmem sci-fi czy nawet bajką i będzie dobry do obejrzenia dla każdego widza. Taka ogólna prawda. Chociaż zawsze może znaleść się jakis wyjątek i nie spodoba mu się ten film.
Moim zdaniem Gladiator ma wszystko świetne, aktorstwo, efekty, fabułę, super muzykę, trzyma w napięciu, a nawet wzrusza, więc czego więcej chcieć od filmu?