Według was który film był lepszy?
GLADIATOR czy TROJA?
Którą realizacją oglądało wam się lepiej i ciekawiej?
Jasne, że Gladiator. Troja to dla mnie przeciętny film, taki czysto hollywoodzki. Gladiator też taki jest... ale Ridley Scott potrafi nawet z hollywoodzkiego filmu zrobić coś pożądnego :)
Oczywiście że Gladiator;> Troja jest spoko ale nie dorasta Gladiatorowi do pięt! Wystarczy spojdzeć na główną postać: Brad Pitt jako Achilles może pomazyć żeby stworzyć kreację jak to zrobił Russel Crowe:)
GLADIATOR!!! TROJA jest na dalszym planie u mnie. To w tym wypadku, KRÓLESTWO NIEBIESKIE wygrywa nad TROJĄ. W filmie Petersena dużo jest stylu owszem, ale treśc jest raczej znana nam wszystkim. Scott w swoich produkcjach epickich stwarza bardzo żywe postacie, postacie fikcyjne ale niesamowicie przekonywujące. Taki jest Maximus, czyż nie?
Zdecydowanie Gladiator!! Uwielbiam Gladiatora, choc Troja tez nie pogardze. ;)Według mnie kreacje aktorska jaka stworzyl Russel Crowe nie da sie porownac z owa stworzona przez Brada Pitta - Crowe byl po prostu lepszy. Fabuła w G. tez bardziej przypadlami do gustu, mowiac szczerze w niektorzych momentach Troi nudzilam sie ;)
tylko i wyłącznie Gladiator...
Na Troi wynudziłam się niemiłosiernie. lepszym połączeniem byłaby Troja z Aleksandrem. Gladiator zostawia oba te filmy w tyle pod każdym względem :)
Oczywiście ze Gladiator. Troja też byłaby dobrym filmem, gdyby nie ten cały wrzask wokół niego. Producenci polecieli poprostu tylko na kase i chcieli żeby fil się sprzedał (stąd znalazły się tam takie osoby jak Pitt czy Bloom). A moim zdaniem Gladiator zdecydowanie jest bardziej ambitny...No...popatrzmy chociaz na grę Crowwa (czy jaktotam sie pisze:P)- on jest genialny!
Zgadzam się, Crowe niezwykle naturalnie odtworzył rolę gladiatora, łzy w oczach kiedy Comodus poniża jego rodzinę i cytat ,,Kiedyś przeminie twoja sława panie'', zasługują na respekt zarówno dla samego Russella Crowa jaki i Ridleya Scotta.
Zgodze sie z powyższymi opiniami jak dla mnie Gladiator był o wiele lepszy od Troi chociaż ta też była całkiem niezła ... :))
zdecydowanie gladiator:)troja tez nie jest zla. w gladiatorze najbardziej urzekla mnie muzyka jest pieeekkkna
Muminki. Mówię poważnie. Ale fakt faktem, twórca tematu albo robi sobie jaja, albo patrzy na kino tylko z "widzowskiego" punktu widzenia.
GLADIATOR czy TROJA? To jakbyś sie pytał świetny film czy gówno w papierku po cukierku. Oczywiscie że Gladiator, to jest jedyny hollywudzki film o starożytności który został dobrze nakręcony i który mi się podobał, chwała twórca za to że nie pokazali rzymskiej armi tak jak w Spartakusie :/
Za to pokazał Marka Aurelego jako półgłówka który każe własnej kawalerii szarżować w lesie, w dodatku na obcym terenie. A można by pomyśleć że od czasu klęski Warusa kawaleria w lesie powinna się Rzymianom paskudnie kojarzyć ;>
Hmm, z tego co pamiętam to Marek Aureliusz wcale nie kazał szarżować swojej kawalerii w lesie. O ile mnie pamięć nie myli był to generał Maximus. Sam Marek Aureliusz był pokazany jako mądry i światły władca, na pewno nie jak półgłówek :)
Po pierwsze: z tego co wiem to kawaleria jednak atakowała w lesie. Co w tym złego?
Po drugie: na filmie kawaleria wcale nie atakowała w lesie tylko przejeżdżała przez las aby zaatakować germańców od tyłu. Przed atakiem kawaleria wyjechała z lasu. Więc jeśli chodzi o tą nieszczęsną kawalerię to nie ma w filmie żadnej bzdury z nią związanej.
Gladiator bardziej wzrusza... troja też jest swietna...ale Gladiator jest lepszy... obsada też jest wspaniała... ;)
Hahahahhaha jakie pytanie:D:D:D Troja to gniot troszke lepszy od 300, lecz tez do bani. Gladiator - to jest dopiero film.
Według mnie Gladiator. A Troi jest troche pomieszane. Można zobaczyc rózne poglądy postacie z ich strony. A w Gladiatorze film skupia sie na Maximusie ... wiec wczuwamy sie w postac gladiatora , JEgo EmoCje , Doznania i Myśli. GDyBy zrobic film "gladiator" tak jak Troje" MOżliwe ,że np. odczuwalibyśmy inaczej role Comodeusa(sorry ale nie wiem jak sie to pisze) a tak to wyraźnie jest on pokazany ze złej strony ,chociaz ten młody cesarz test jest pokrzywdzony. Słyszałam równiez ,że w Troi Duzą uwage poświecono Bratu P. by on promował Film . A To Bezsensu. Przeciez Ktoś kto ogląda film nie skupia sie na aktorze tylko na postaci która on gra .Gladiator jest tez według mnie bardziej dopracowany. To moje zdanie
GLADIATOR czy TROJA? na a więc tak...
Raczej chyba nie musze tutaj pisac poraz 50 Glad...
Zastanawiam się, czy ludzie też odpowiadaliby tak jednogłośnie, gdyby taki temat dać pod filmem "Troja" :)
Zdecydowanie GLADIATOR, ten film jest poprostu najlepszy THE BEST FROM THE BEST, w Troi fajne są jedynie pojedynki Achillesa
GLADIATOR, no doubt, i cieszę się, że też tak myślicie. Po prostu cudowny film, jakich zdecydowanie za mało kręcą.
Jasne, że Gladiator jest 100 % lepszy według mnie.I fabuła i muzyka filmu są super.
Zdecydowanie "Gladiator". "Troja" to przeciętna, holywoodzka produkcja. No i w "Gladiatorze" znajduje się niesamowita muzyka Hansa Zimmera. Kropka: i co z tego, że Pitt wystąpił w "Troji"? Przecież to jest świetny aktor. Polecam "Przekręt" lub "Fight Club". A w "Troji" dosyć słabo zagrał.
Gladiator !! Za Troją przemawialby tylko jej Ahilles a to troszke za mało w porównaniu z potęgą Gladiatora!:)
Zadałam te pytanie ponieważ Gladiator i Troja leciały w w TVN w tym samym mięsiacu i kążdy mógł zobaczyć te 2 ekranizacje.
A również dlatego że są to filmy historyczne.Napewno względem fabuły nie przypominają siebie ale według mnie Troja też była ciekawa.
; ) ).
Gladiator jest lepszy.
Ale po co dawac takie porównania? Troja też była fajna, ale nie dorównuje Gladiatorowi.
Zdecydowanie Gladiator. Rola Pitta jako Achillesa ginie przy Maximusie, ale dla mnie najlepszą kreacją w Troji jest Hektor, który całkowicie przyćmił Achillesa, choć było go zdecydowanie mniej na ekranie.
Co to w ogóle za pytanie? Gladiator to znakomity film, a Troja to kaszana jakich mało.
Troja, naprawde świetny film i fajnie sie oglada ale Gladiator to klasa sama w sobie i nie ma co porównywac fajnego filmu do arcydzieła.
Dla mnie to 2 amerykańskie kicze, ale zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu Troja.
Wogóle to głupie porównanie Troja czy Gladiator?
Już bardziej na miejscu byłoby porównać Gladiatora do Spartakusa, tą rywalizacje również przegrywa u mnie Gladiator.