8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Nie cierpię, po prostu nie znoszę filmów historycznych, może to kwestia moje urazu do szkolnej historii, ale musze przyznać że Gladiator to jedyny film historyczny który naprawde mi sie podobał, a nawet coś więcej: chwycił za serce. Powiniem podobac się wiekszosci, bo łaczy wiele cech filmow, które się ludziom podobają. Najznakomitsze: MUZYKA (zaraz po obejrzeniu filmu wydałam połowę kieszonkowego na płyte, a było to w 6 klasie podst i to był dla mnie niezły wyczyn :), gra aktorska glównego bohatera i ogólnie obraz. Film zrobiony z rozmachem (porównajcie sobie koloseum z polskiego Quo Vadis :P), moze troche komercyjny, ale wyjątkowo epicki i nie można napisac inaczej niż: po prostu piekny :) Sama opowieść nie ma wiele wspólnego z prawdziwą historią, ale to chyba dobrze ;)Dobrze oddane owczesne realia itd. No i uwielbiam zakończenia, o ktorych nie można powiedzieć, czy są całkowicie negatywne czy raczej pozytywne...

ocenił(a) film na 1
Alice_

ówczesne realia? a co ty o tym wiesz. tam nie ma nic pokazanego jeśli chodzi o rzym. i nie nazwał bym go filmem historycznym, jedyny argument w tym kierunku to to że dzieje się w starożytności