8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Cholernie mi sie podobal ale to pewnie ze wzgledu na Joaquina Phoenixa. Najlepsza jedank w tym filmie jest muzyka. Rewelacyjna. Ale wydaje mi sie ze troche podobna muzyke stworzyli w "Piratach z Karaibow". Plagiacik? Jesli tak to ze strony Piratow, bo Gladiator byl pierwszy.

ocenił(a) film na 10
Violeta_Jarogniewa_Nuri

Do obu tytułów muzykę tworzył Hans Zimmer.
Co mu tam szkodzi jak pożyczy sobie "nutkę" czy "fragment" swojego utworu :P
Jeśli idealnie pasuje do danego filmu, jest to nawet plus.

A nie wiem czy zrobił to legalnie, czy jego, jako twórcy obowiązuje zakaz kopiowania. Bo praw do tytułu chyba nie sprzedał, więc ciągle jest jego twórcą (właścicielem)

ocenił(a) film na 10
mafioso_pl

Do pierwszej części piratów muzyke zrobił Klaus Badelt a nie Hans Zimmer

ocenił(a) film na 10
shady_88

Ahh... mój błąd.
No to teraz nie widzę wytłumaczenia :P

ocenił(a) film na 10
mafioso_pl

Jeszcze raz
http://en.wikipedia.org/wiki/Pirates_of_the_Caribbean:_The_Curse_of_the_Black_Pe arl_(soundtrack)
http://www.filmtracks.com/titles/pirates_caribbean.html

Wychodzi na to że Zimmer i Badelt to dobrzy przyjaciele, i to Zimmer polecił reżyserowi PotC (Verbinski) Badelta. Może mają podobne gusty... a może nawet Zimmer po cichu wspomagał Badelta? :P

mafioso_pl

Raz czytałem, że właśnie tak było - Zimmer pomagał przy napisaniu "He's A Pirate" co by tłumaczyło podobne motywy :)

ocenił(a) film na 10
Violeta_Jarogniewa_Nuri

kij z muzyką, najważniejsza jest cała raszta, muzyka to tylko ozdoba, to taka wisienka na torcie.. :)

pozdro

ocenił(a) film na 8
Mnih

Cyz to tylko dodatek?Jesli tak, to bardzo wazny.
Wyobraz sobie Gladiatora bez tej przepieknej muzyki...

ocenił(a) film na 10
ulla

jakos nie moge :) ale to jednak dodatek...

ocenił(a) film na 8
Mnih

Klaus Badelt i Hans Zimmer to ta sama szkoła tak na marginesie. Pierwszy jest niejako "uczniem" drugiego.

ocenił(a) film na 10
Wojt4s

"Raz czytałem, że właśnie tak było - Zimmer pomagał przy napisaniu "He's A Pirate" co by tłumaczyło podobne motywy :)"

Z muzyka do PotC1 bylo tak: muzyke mial napisac Alan Silvestri ale jego muzyka nie przypadla do gustu rezyserowi i producentowi i jego score odrzucono. W ten sposob na 4 tygodnie przed koncem prac nad filmem okazalo sie ze nie ma muzyki. Poniewaz Zimmer wczesniej duzo pracowal zarowno z Verbinskim jak i Jerry'm Bruckheimerem przyszedl z pomoca. Jak sam powiedzial napisal tematy do piratow w jeden dzien i jedna noc i zostawil Badelta z grupa aranzerow i orkiestratowrow zeby prace dokonczyli w czasie kiedy sam Zimmer pisal score do Ostatniego Samuraja.
Jako ze na napisanie muzyki bylo bardzo malo czasu to Hans zapewne otworzyl szuflade ze swoimi starymi pracami i przegladnal ja pod katem "co by tu moglo pasowac" i wyjal z niej np. utwor Too Many Notes Not Enough Rests (z filmu Drop Zone) ktorego fragment to wlasnie He's a pirate o ktorym byla tu mowa ( http://www.youtube.com/watch?v=B-uuQpVbg4M fragment od 2:08) a takze jeden z pobocznych tematow z Gladiatora zostal tematem akcji w Piratach i ot cala tajemnica :)

ocenił(a) film na 10
GosiaQ

No i pięknie wytłumaczone :)
Również wczoraj oglądając jeszcze raz "Człowiek w Ogniu" usłyszałem Score z Gladiatora :)
Widać popularność filmu :P