8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Nie żebym się czepiał ale trochę z tą scenografią poszli za daleko i to dosłownie, chodzi mi o niektóre rekwizyty użyte w filmie np. peruki czy naczynia szklane wyglądające jak wyprodukowane w XX wieku. Więcej "grzechów" nie pamiętam, daję z czystym sumieniem 9/10 za ciekawy scenariusz, świetne zdjęcia a przede wszystkim za piękną muzykę.

marekesh

Pamiętaj, że film rozgrywa się w czasach największego rozkwitu cesarstwa, a Marek Aureliusz jest ostatnim z 4 "wielkich cezarów".
Myślisz, że w stolicy jednego z największych imperiów świata, ludzie mieszkali w lepiankach i pili z prymitywnych naczyn;)?
Peruki zostały wynalezione w Egipcie, Rzymianie je też nosili, co do wyrobów ze szkła to także były znane Rzymowi i były to wyroby bardzo piękne.(może teraz nie robią na tobie większego wrażenia, ale zastanów jak wyglądałyby twoje naczynia po ponad 1700 lat w ziemi?;)

KanafaP

tak, plebiujsze mieszkał w tragicznych warunkach jak na dzisiejsze standardy i pił z prymitwynych naczyń. to patrycjusze i najboagtsi z pospulstwa opływali w luksusach

petergt

Tak oczywiście, że chodziło mi o bogatsze sfery.
To chyba logiczne, bo pisałem to w odniesieniu do filmu, a film rozgrywał się w cesarskich komnatach(niecały ale temat właśnie o nich mówi) a nie w plebejskich chatkach.