8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792438
7,6 75 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

arcydzielo

ocenił(a) film na 9

oskar dla filmu jak i dla muzyki, perfekcyjnie zrobiony, polecam kazdemu kto lubi taka tematyke ja ogladam go srednio raz do roku;)

ocenił(a) film na 7
ania_g23

A dla mnie to film tylko dobry. Podobnie jak i zdjęcia, i reżyseria, i muzyka są IMO tylko dobre. 10 pozycję w TOP100 uważam za mocno przesadzoną, zwłaszcza w kontekście tego, ze taki Obywatel Kane albo Siedmiu Samurajów w ogóle nie ma w rankingu. Wstyd.

Raczej nie jest to też najlepszy film Scotta. Zarówno "Pojedynek", jak i "Ósmy Pasażer Nostromo" i "Łowca Androidów" są lepsze - ciekawe, że właściwie tylko w rankingu Filmwebu "Gladiator" jest wyżej od tych filmu - nie spotkałem się z innym rankingiem, gdzie dałoby się zauważyć podobne zjawisko.

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Pojedynek na imdb ma ocenę 7.4 przy 5tysiącach głosów i nie jest na liście, Gladiator ma 8.3 przy 240tysiącach i jest na dzień dzisiejszy 116.
Na Moviemeter Pojedynku nie ma na liście, łowca androidów jest 250, Obcy 108 a Gladiator 19. Teraz się już spotkałeś z takimi listami.
A tak przy okazji, to ranking FW jest do bani, więc kto jest na jakim miejscu mnie nie interesuje. Szkoda jedynie, że niektórym tak bardzo zależy na tym rankingu, że aż niektórym filmom specjalnie dają 1, a nawet tworzą sobie konta aby obniżyć oceny.

ocenił(a) film na 7
shady_88

No fakt, masz rację, teraz już widzę, ze są takie rankingi. Nie wspomniałeś tylko, że na IMDB "Gladiator" jest za "Obcym" i "Łowcą..", ale to łatwo sprawdzić i się tego domyślić ;)

"Szkoda jedynie, że niektórym tak bardzo zależy na tym rankingu, że aż niektórym filmom specjalnie dają 1, a nawet tworzą sobie konta aby obniżyć oceny."
Niestety, potwierdzam. Są tacy ludzie (nawet nakryłem kilku posiadaczy wielu kont :P), ale chociaż wciąż zachodzę w głowę to nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie "gdzie i dlaczego rodzą się takie przeszczepy?"

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Nie wspomniałem o Obycm i łowcy androidów na IMDB bo są wyżej, a chciałem Ci tylko pokazać, że są rankingi, na których te filmy, które wymieniłeś są niżej od Gladiatora. W tym przypadku tylko jeden był niżej i dlatego o reszcie nie wspomniałem.

Na nurtujące Cię pytanie, "gdzie i dlaczego rodzą się takie przeszczepy?" też nie mogę znaleźć odpowiedzi.:)