PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=936}
8,1 791 tys. ocen
8,1 10 1 790658
7,5 98 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

muzyka 11/10

ocenił(a) film na 9

Muzyka z tego filmu jest nieziemska.Nic dziwnego ze dostała Oskara.Jak dla mnie to najlepsza muzyka filmowa w historii obok min. Leona Zawodowca.Nuta podczas której ginie Maximus i lecą napisy końcowe to mój ulubiony utwór tego typu.Jak tylko ją słysze to mnie ciary przechodzą

ocenił(a) film na 9
patryk677

Problem w tym, że muzyka z tego filmu oskara nie dostała.

ocenił(a) film na 9
wojtanowsky

to sobie zobacz na nagrody filmu i tam jest oskar za dzwiek

ocenił(a) film na 8
patryk677

tylko że oscar za dźwięk a oscar za muzykę to dwie różne rzeczy :)

ocenił(a) film na 9
Wrathring

no jesli tak w rzeczywistosci jest to zwracam honor

ocenił(a) film na 10
wojtanowsky

Oscar? Rozsądni ludzie mają wy*** na Oscary, bo ta nagroda o niczym nie świadczy... amerykańskie ścierwo, a ludzie orgazmy liczą na widok liczby Oscarów. Żałosne.

patryk677

Muzyki nie da się opisać jest tak cudowna! Zimmer z Enya tworzą cuda :)

ocenił(a) film na 10
anja94

Tez tak sadze. Podczas niektorych momentow przechodza mi ciarki :D a czasami płacze. Muzyke mozna porownac np. do muzyki z Włascy Pierscieni, ktora tez tworzyła Enya.

marcin199518

Tak tu masz racje,coś pięknego:)

ocenił(a) film na 7
anja94

Ale w "Gladiatorze" nie śpiewa Enya, tylko Lisa Gerrard

Yoda7

No właśnie chciałam to napisać. ;)

anja94

Uwielbiam Zimmera, nie tylko z tego filmu, jego muzyka zawsze jest piękna i przejmująca.

ocenił(a) film na 9
dragonjedark

Ona zawsze jest prawie identyczna. Porównaj ścieżkę z "Karmazynowego Przypływu" na przykład.

blindsniper

Ale chodzi Ci o ścieżkę dźwiękową z jednego filmu ?

Po 1 - w jednym fimie często muzyka jest podobna - Hans Zimmer to twórca muzyki filmowej, a muzyka filmowa czerpie z tego o czym jest film - w westernie muzyka jest westernowa, w filmie o Chinach o azjatyckich klimatach. Dlatego utwory mogą być podobne, lub jeden uteór może zawierać część inengo.

Po 2 - jeżeli już twierdzisz, że "zawsze jest prawie identyczna" (a masz prawo do swojego zdania) to przydałoby sie podać więcej przykładów, czyli np. "porównaj ścieżkę z "Karmazynowego Przypływu" ORAZ .... ", bo jak napisałam powyżej - to, że muzyka jest podobna w jednym filmie nic nie znaczy.

Powiem, że znam sporo jego utworów i nie zauważyłam jakiś ogromnych podobieństw między muzyką z różnych filmów, a czasem nawet się dziwię, że to Muzyka Zimmera bo nie powiedziałabym, że jest w jego stylu.
Porównaj np. muzykę z choćby "Gladiatora" z muzyką z "Red Warrior", "Madagaskaru" , "Sherlocka Holmsa","Incepcji", "Piratów z Karaibów", osobiście nie widzę muzycznych podobieństw między tymi filmami.

ocenił(a) film na 9
dragonjedark

Przesadziłem z tą identycznością. Ale teraz, jeśli słyszę muzykę z filmu, to jestem w stanie z dużym prawdopodobieństwem zgadnąć, że to właśnie ZImmer ją komponował. Może po kilka taktów się powtarza , może on tworzy jakiś charakterystyczny dla siebie nastrój, nie wiem, nie jestem muzykiem.

Co do Piratów, to chociażby , kiedy ten żabolud gra na organach, można się doszukać takich samych motywów, jak w tym co leci podczas bitwy na początku w Gladiatorze. Reszty filmów, które wymieniłeś nie oglądałem, natomiast widziałem "Łzy Słońca", "Helikopter w ogniu", "Króla Artura", '"Pearl Harbor", "Twierdzę". W każdym z tych filmów soundtrack jest dla mnie podobny.

blindsniper

Ja się w sumię zazwyczaj dziwię jak obejrzę film a potem się dowiaduję, że to Zimmer pisał muzykę (a zazwyczaj się dopiero po jakims czasie dowiaduję, kto napisał muzykę) ;)

Mi tam nie, no ale kazdy ma swoje zdanie.

ocenił(a) film na 8
patryk677

racja, ta muzyka jest po prostu bossska!!!
mozna śłuchać i słuchać

ocenił(a) film na 10
patryk677

''Now We Are Free'' - ten utwor wyjasnia wszystko :))