PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568226}

Gniew tytanów

Wrath of the Titans
2012
6,2 81 tys. ocen
6,2 10 1 80650
5,0 24 krytyków
Gniew tytanów
powrót do forum filmu Gniew tytanów
davideck

Paradoks. Dwójka jest pod KAŻDYM względem lepsza od jedynki, a i tak niektórzy będą pisać, że jest na odwrót.

nevler

bo niektórzy mają inny gust ;) pod względem fabuły i estetycznym bardziej przypadła mi do gustu pierwsza część - walka z Krakenem czy skorpopodobnymi stworami na pustyni była moim zdaniem o wiele efektowniejsza niż wszystkie inne razem wzięte z gniewu tytanów. Nawet pod względem gry aktorskiej wydaje mi się, że Worthington lepiej się sprawdził w Starciu tytanów.
pozdrawiam.

davideck

No gust gustem, oba filmy mają trochę inny klimat, który może się spodobać bardziej lub mniej. Ale mi chodzi o kwestie czysto techniczne - potrafić podważyć coś z tego?:
- Akcja szybsza i bardziej spójna, a film nie jest pocięty na kawałki jak jedynka przed konwersją do 3D
- Historia jest oryginalna, nie jest remakiem ani ekranizacją mitu
- Sam spisał się lepiej (przynajmniej dla mnie), nie jest już taki zarozumiały i odpychający
- Nie ma też idiotycznej fryzury z pierwszego filmu ala marines
- Świetni aktorzy drugoplanowi mają więcej czasu ekranowego i większe pole do popisu
- Lepsze kostiumy i scenografia (brak świecących zbroi i plastikowych dekoracji)
- Efekty specjalne - to na 100% - więcej i lepsze, dużo efektów pirotechnicznych których w ogóle nie było w 1
- Muzyka (chociaż to sprawa indywidualna)
- Humor, którego brakowało w 1
- Nie ma transferów z innych mitologii (Dżiny, Kraken)
- Lepsze zakończenie, bez żadnego sweetaśnego Happy Endu
- Walki są IMO lepsze, walka z Krakenem była krótsza niż ta z Kronosem, w scenach ze skorpionami przeszkadzało mi tandetnie użyte Slow-Motion, Meduza była odrobinę sztuczna
+ parę innych, póki co wystarczy tyle, bierz na klatę:-)

ocenił(a) film na 3
davideck

dobrą bekę sobie robisz
a teraz wracaj do kuchni bo ci pierogi wystygną!!

ten film to badziewie, albo sobie jaja robicie, albo macie po 8 lat, zresztą nawet jakbyście mieli tak mało lat to i tak byście uznali, że gniew jest 2 razy gorszy od starcia, ale JESTEŚCIE PODSTAWIENI I DOSTAJECIE MARNE GROSZE ZA NABIJANIE FEJMU temu marnemu przedstawieniu, BEKA Z WAS DOŻYWOTNIA

davideck

Pierwsza część wynudziła mnie niezmiernie, za to druga.. jest o niebo lepsza. Całe szczęście, że skusiłam się i obejrzałam "Gniew Tytanów". Na pewno nie był to zmarnowany czas :)

ocenił(a) film na 5
aster290

Ja zaś wynudziłem się na "Gniewie" zaś "Starcie" było świetne. Chyba najciekawiej prezentowała się podróż przez labirynt i uwolnienie Zeusa ale reszta słabiutka.

davideck

mnie tam te dwie części podobają się na równi - każda ma coś w sobie. w starciu najlepsze były skorpiony a w drugiej walka z tym "ziejącym ogniem" stworem na początku i jak Hades i Zeus koksili i naparzali te stwory ^^