PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568226}

Gniew tytanów

Wrath of the Titans
2012
6,2 81 tys. ocen
6,2 10 1 80650
5,0 24 krytyków
Gniew tytanów
powrót do forum filmu Gniew tytanów

Niech mi ktoś wytłumaczy, bo może przegapiłem wyjaśnienie w filmie, ale dlaczego bogowie sami nie połączyli swoich broni w tą super dzidę, która mogła zabić Kronosa, tylko zamknęli go w Tartarze bojąc się cały czas, że ucieknie.... Nie ogarniam ich totalnie :D

olszes2027

Ja nie ogarniam Twojego ilorazu inteligencji.

nevler

Więc mi wytłumacz czemu bogowie mając środki, możliwości i sposobność uśmiercenia Kronosa tego przez cały czas nie zrobili, po co ten film się toczył w ogóle?

ocenił(a) film na 10
olszes2027

Pewnie dla tego że gdy go pokonali byli na tyle silni aby w razie czego zrobić to znowu ,nie przypuszczali że aż tak osłabną.Można też przypuszczać że nie chcieli go zabić bo upodobnili by się tym samym do niego.

Zeus sam mówił w filmie do Perseusza że nie ma już siły aby powstrzymać Kronosa.

kefirhero

Dla mnie cały film jest pozbawiony sensu, bogowie tworzą broń mogącą zabić największego badassa jakiego widział świat i nie robią tego z totalnej głupoty. Zakładając, że nie mogli tego zrobić osobiście to i tak mieli aż nadmiar czasu by sprowadzić kogokolwiek kto zrobiłby to za nich. Scenariusz tego filmu jest dziurawy jak polskie drogi, taka efektowna wydmuszka bez sensu i logiki. Amen

olszes2027

Stracili by zajebistą broń która sprawiła, że byli najsilniejszymi z bogów.

Matatjahu

I tak tej broni nie używali...

olszes2027

tak samo jak ameryka lub rosja bomb atomowych ale ogólnie warto mieć ;p

Matatjahu

Ale kogo bogowie chcieli straszyć tą bronią? Kronosa? Mogli go zabić i mieć święty spokój. Ludzi? I bez tego nimi pomiatali jak im się chciało

olszes2027

Innych bogów? Żeby ich nie obalili jak oni Kronosa?

Matatjahu

I Hadesa i Aresa jakoś to nie powstrzymało przed buntem, więc dosyć kiepski ten straszak

olszes2027

A może po prostu nawiązanie do mitologii tak jak cały film? W oryginalnej historii okaleczyli go i uwięzili, nie było mowy o zabijaniu.

ocenił(a) film na 10
nevler

Tak bardzo ciekawie go okaleczyli ,Kronos został wykastrowany przez własne dzieci .

ocenił(a) film na 7
olszes2027

Proszę trochę ogłady :] Tartar to miejsce zsyłki tych ZŁYCH. Oni zabili Kronosa i tym samym trafił do (co my teraz nazywamy) samego piekła. W mitologii istniała możliwość „Wskrzeszenia” czyli wyciągnięcia z Tartaru tych złych. A w filmie nie mogli Bogowie połączyć swoich broni ze względu na to, że jedną z nich dzierżył Hades, który był zwolennikiem wyciągnięcia Kronosa. Nie wiem jak dla mnie to było logiczne. ;) Peace & Love

azrael_fw

Z tego co pamiętam Hades mówi w filmie, że bogowie po śmierci znikają w pustce, próżni ergo Kronos będący przecież bogiem NIE MÓGŁ trafić do Tartaru,a powinien wyparować w niebyt. Co prowadzi nas do punktu wyjścia, bogowie trzymają Kronosa w więzieniu mając możliwość się go pozbyć raz na zawsze. A sam Hades przecież nie od razu był zwolennikiem uwolnienia Kronosa, przez kilkaset strzegł więzienia.

olszes2027

Kronos był tytanem, nie bogiem.

nevler

No i WRESZCIE sensowna konkluzja, przyznam, że faktycznie zapomniałem, że był tytanem, my bad.

ocenił(a) film na 7
olszes2027

Nie jestem znawcą Mitologii i ciężko mi stwierdzić jak „umarli” bogowie. Pamiętaj, że film nie odzwierciedla w 100% mitologii, tak więc nie wiemy ( a bynajmniej ja nie wiem) czy jak ujął to reżyser w słowach Hadesa bogowie znajdowali się w Limbo (próżni) jako wymiarze śmierci. O ile pamiętam nigdzie nie ma wzmianki o „śmierci” bogów w Mitologii, ale mogę się mylić. Reasumując twoje pytanie nie odnosi się do filmu lecz książkowej mitologii, a jak chcesz znać odpowiedź na to czym było dla Kronosa zesłanie do tartaru proponuję odnieść się do literatury lub innych blogów. ;) Proste

ocenił(a) film na 10
azrael_fw

Ambrozja dawała Bogom nieśmiertelność i wieczną młodość,czyli bez tego stali by się śmiertelni.W filmie ambrozje zastąpili tym że to wiara ludzi daje im nieśmiertelność i młodość.

Np Ares gdy walczył z Ateną został ranny i musiał udać się do medyka na Olimpie więc mogli się i ranić ,ale pewnie tylko broń zrobiona przez bogów mogła to robić.

ocenił(a) film na 7
kefirhero

OK znawco tematu ;) To czy bogowie w mitologii umierają czy nie ma w ogóle o tym wzmianki?? ;) Thx

ocenił(a) film na 10
azrael_fw

Nie w mitologii bogowie nie umierają.

ocenił(a) film na 7
olszes2027

kilkadziesiąt tysięcy lat. taka drobna pomyłka XD

ocenił(a) film na 7
olszes2027

bo już kronos był zbyt silny dla nich, a poza tym, hades wcześniej nie chciał udostępnić swojej broni. ty w ogóle oglądaałeś ten film?

kokok2000000001

A dla Perseusza już nie był za silny? Ciekawe...

ocenił(a) film na 7
olszes2027

nie, bo to nie on był poddawany niszczącej mocy kronosa. po za tym, nawet w mitologii było, że bogowie cały czas oddają moc aby utrzymać kronosa w zamknięciu

kokok2000000001

Nie wiem czy jest sens wyciągać dla obrony nielogiczności filmu mitologię w momencie kiedy ten film bawi się z nią na własny użytek i zmienia wszystko jak leci

ocenił(a) film na 7
olszes2027

pewnie tak ale sam film niezły to trzeba przyznać

ocenił(a) film na 4
kokok2000000001

no właśnie jedyne słowo jakie mi przyszło do głowy gdy poleciały napisy to " rozczarowanie" .