PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35453}

Godzilla

Gojira
1954
7,0 5,9 tys. ocen
7,0 10 1 5870
6,9 17 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Robie sonde na temat: Jaki jest twój ulubiony film o godzilli.
Oto wszystkie jej filmy:

1.Godzilla-Król potworów
2.Godzilla kontratakuje
3.King Kong vs Godzilla
4.Godzilla vs Mothra
5.Godzilla vs Trój głowy potwór
6.Godzilla vs Monster Zero/Inwazja Potworów
7.Godzilla vs Ebirah-Potwór z głębin
8.Syn Godzilli
9.Destrukcja Potworów
10.Rewanż Godzilli
11.Godzilla vs Hedorah
12.Godzilla vs Gigan
13.Godzilla vs Megalon
14.Godzilla vs Mechagodzilla
15.Terror Mechagodzilli
16.Godzilla/1984
17.Godzilla vs Biollante
18.Godzilla vs Król Girorah
19.Godzilla vs Mothra
20.Godzilla vs Mechagodzilla II
21.Godzilla vs Kosmogodzilla
22.Godzilla vs Destroyer
23.Godzilla 2000/ Powrót godzilli
24.Godzilla/amerykańska
25.Godzilla vs Megaguirus
26.Godzilla,Mothra,Król Ghidora: Gigantyczne potwory atakują
27.Godzilla vs Mechagodzilla III
28.Godzilla: Ostatnia wojna

Wszystkie filmy są świetne ale wy zdecydujcie który sie wam najbardziej podobał. Informacje na temat filmów możecie szukać na stronach które wam podaje: www.godzilla.stopklatka.pl rafik.elsat.net.pl/strona18.html

GŁOSUJCIE dziękuje za wszystkie głosy

ocenił(a) film na 10
knaporowski

brakuje tu filmu Godzilla vs Mothra X Mechagodzilla - Tokyo S.O.S i ten jest właśnie najlepszy

Firokg

firog i ja jesteśmy rużni jak teletubisie i obcy
shinsei ostatnia wojna
showna vs gigan
heisei brak

użytkownik usunięty
knaporowski

Najlepszy film z serii to pierwszy, czyli Godzilla - Król Potworów. Chociaż trzeba tu dodać, że oryginalny tytuł to Gojira, czyli Godzilla, a owe "król potworów" dodał amerykański dystrybutor wydając w USA wersję znacznie zubożałą i z dokręconymi scenami z Raymondem Burrem. Tak więc Godzilla - Król Potworów to prawie że inny film niż oryginał, czyli Gojira.
A 5 film miał w zasadzie tytuł "Ghidorah, the Three-Headed Monster" (japoński oryginał: "San Daikaiju Chikyu Saidai No Kessen"), w żadnej wersji nie ma Godzilli w tytule - tak dla ścisłości.
I co to właściwie jest: "24.Godzilla/amerykańska"??? Ten film nie należy do serii, to zupełnie odrębna produkcja. No a po za tym był wyprodukowany przed Godzilla 2000, który na powyższej liście ma numerek 23.
No i gdzie jest Godzilla vs. Mothra vs. Mechagodzilla: Tokyo S.O.S.?

No dobra, dobra, czepiam się i wymądrzam, wiem...

wymądrzasz sie i czepiasz ale masz racje :D

ocenił(a) film na 6
knaporowski

A mi sie podobał Syn Godzilli.Oglądałem to w kinie jakieś 30 lat temu i do dziś nie zapomnę sceny z modliszkami i najlepszej sceny komediowej jak Godzilla uczyła syna zionąć ogniem,nadeptując mu na ogon.

ocenił(a) film na 9
lutek

Najlepsze moim zdaniem filmy o Godzilli powstaly w serii Heisei(1984-1995)i na uwage zasluguje Godzilla kontra Biolante i kontra Krol Ghidorahchoc pozostale tez sa super bo oddaja najlepiej ze wsio serii mroczna nature potwora jak orginal z 1955roku pozatym bardzo podoba mi sie Godzilla,Mothra and King Ghidorah czyli gigantyczne potwory atakuja z 2001r.Super efekty komputerowe nigdy wczesniej ani pozniej nie zastosowane juz w filmach z godzilla

Grzesiek2207

Tak tak. Efekty komputerowe to ty masz chyba w głowie :P W żadnym filmie o GODZILLI NIE MA ANI SEKUNDY ZROBIONEJ PRZEZ kOMPUTER człowieku... oglądałem niedawno film o tym jak robione są filmy z Godzillą. Zero komputera. Wszystko zrobione gołą ręką człowieka. No w Giant Monsters All - Out Attack przyznam że efekty są super ale tak czy inaczej to makiety i stróje potworów. Także z tego wynika że Japończycy naprawde muszą bardzo dużo wysiłku włożyć w zrobienie Godzilli a nie tak jak amerykański remake Godzilli gdzie Godzilla wygląda jak tyranozaur z czterrema kolcami na plecach. Oj Boże nic ci amerykanie nie potrafią zrobić :/

ocenił(a) film na 7
spajs1234

"Tak tak. Efekty komputerowe to ty masz chyba w głowie :P W żadnym filmie o GODZILLI NIE MA ANI SEKUNDY ZROBIONEJ PRZEZ kOMPUTER" nie rozśmieszaj mnie jest troche tych efektów komputerowych w ostatnich częściach np. ostatnio obejrzałem godzilla VS megaguirus

ocenił(a) film na 10
spajs1234

Zarówno Grzesiek2207 jak i spjs1234 pleciecie takie rzeczy, że aż nie wiem czy się śmiać czy płakać ;P

"Super efekty komputerowe nigdy wczesniej ani pozniej nie zastosowane juz w filmach z godzilla "

Zarówno wcześniej jak i później stosowane w wielu filmach... Nie muszę chyba nawet wyjaśniać gdzie do czynienia mamy z efektami w filmie Godzilla: Ostatnia Wojna w którym to nawet cały potwór wykonany był komputerowo (Zilla).

" W żadnym filmie o GODZILLI NIE MA ANI SEKUNDY ZROBIONEJ PRZEZ kOMPUTER człowieku"

Skąd Wy bierzecie takie pomysły?! :P Zmieńcie dilera błagam ;) Jak już wspomniałem najlepszym przykładem jest "Godzilla: Ostatnia Wojna". Z dużą ilością efektów komputerowych mamy do czynienia również w "Godziila 2000" które niestety zostały w większości spartaczone i ich "komputerowość" aż bije po oczach. Pierwsza seria najprawdopodobniej jest wolna od efektów komputerowych gdzie nawet "lasery", "radioaktywny wyziew Godzilli" i inne bronie potworów były "rysowane" na taśmie filmowej. Niestety już kolejne serie wprowadziły w tej dziedzinie technologię komputerową. Również niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w filmach tych jest efekt komputerowy, którego zadaniem jest być "niewidocznym" - mianowicie w scenach w których pokazywane są rzeczywiste obrazy miast, komputerowo jest likwidowana większość samochodów i ludzi w celu ułatwienia odtworzenia świata rzeczywistego w makietach.

knaporowski

Nie można tak łatwo stwierdzić który film jest lepszy.

1. "Godzilla" - jest napewno najpoważniejszym i najambitniejszym dziełem.
2. "Godzilla Raids Again" - poniekąd kontynuje tematykę rozpoczęto w pierwszym filmie.
3. "King Kong vs Godzilla" - Tutaj mamy wielką zmianę. Film ten na pewno zasługuje na uwagę z powodu świetnej walki potworów, bardziej skocznej muzyki oraz aspektów komediowych.
4. "Mothra vs Godzilla" - bardzo ładny film. Wątek anty nuklearny + wątek ekologiczny. Bomba.
5. "Ghidorah" - świetny film akcji. Fajna walka potworów no i wątek z bandziorami.
6. "Monster Zero" - Dwie krótkie i widowiskowe walki. Na pierwszym planie ludzie. Ciekawa odmiana. Kapitalna muzyka.
7. "Ebirah" - Nie ma kosmicznych potorów. Za to mamy niezłą akcję na wyspie. Zmiana klimatów na film przygodowy? Czemu nie!
8. "Syn Godzilli" - Film familijny. To jego wielki plus.
9. "Destroy All Monsters" - Bardzo ładny film akcji z wieloma potworami! Walka potwory vs Ghidorah oraz Moonlight vs Firedragon - bomba!
10. "Godzilla's Revenge" - Film głównie dla dzieci. Tematyka dostosowana do nich.
11. Godzilla vs Hedorah" - wątek ekologiczny. wszechobecna psychodelia. Klimat filmu nie do podrobienia. Absolutny bajer! Hedorah i hipisi. Niezła jazda bez trzymanki.
12. "Godzilla vs Gigan" - świetny film akcji + wątki komediowe. Świetna walka potworów.
13. "Godzilla vs Megalon" - Super walka! Całość naciągana ale miło się ogląda. I ten film znajdzie głównie miłośników wśród dzieci.
14. "Godzilla vs Mechagodzilla" - Kosmici, mechaniczny godzilla i tajni agenci. Do tego mistyczne bóstwo Cezar i wielka nawalanka. Cudo.
15. Terror of Mechagodzilla" - Wątek tragicznej miłości Katsury i Ichinosego. Dramatyczna walka. Powrót Hondy. Świetne zakończenie serii Showa.

16. "Return of Godzilla" - Świetny "nowy początek" godzilli ukazany w realiach lat 80-tych. Nawiązania do USA i ZSRR były świetnym pomysłem.
17. "Godzilla vs Biollante" - podobnie jak poprzednik bardzo poważny z przesłaniem. Film niesie przekaz. To mi się podoba. Krótkie, ale fajne walki potworów.
18. "Godzilla vs King Ghidorah" - konwencja bajkowa. wehikuły czasu, lasery, androidy i intryga z przyszłości. Ciekawa odmiana po dwóch powaznych filmach.
19. "Godzilla vs Mothra" - Bardzo dobrze zrealizowany powrót Mothry. Nowe elementy fabularne. Stare przesłanie. I cudowna muzyka.
20. Godzilla vs Mechagodzilla 2" - Film w którym jest wszystko. Przesłanie, wartka akcja, klimat prehistoryczny/mitologiczny. Wciągająca fabuła.
21. Godzilla vs Kosmogodzilla" - Trochę tandetny ale bardzo wciągający. Świetna walka. Dobry pomysł z odświezeniem Mogery.
22. Godzilla vs Destruktor" - mocne zakończenie serii Heisei. Świetny pomysł z nawiązaniem do G54. Walki dramatyczne ale miłe dla oka.

23. Powrót Godzilli" - dobry film z ciekawą fabułą. Wyraźne nawiązania klimatem do serii Heisei. Orga ma ładny Design.
24. "Godzilla kontra Megaguirus" - nawiązuje kilmatem do serii Showa. Achh ta czarna dziura :D Film niskobudżetowy ale walka potworów świetna.
25. "Wielka Bitwa Potworów" - Bardzo ładny pod względem wizualnym. Muzyka niczego sobie. Walki potworów są boskie. Ghidrah jako obrońca ludzkości!
26. "Godzilla X Mechagodzilla" - Wątek Anake jest świetny. Wspaniała muzyka i długa walka. Mechagodzilla z... duszą!
27. "Tokyo SOS" - kontynuator poprzedniego filmu. Wiele nowych wątków. W tym mechanika Yoshito. Poraz drugi koncentracja na osobie "Mechagodzilli-Kiryu".
28. "Final Wars" - film miał być dla każdego. Nawiązania do kina amerykańskiego miały na celu przybliżenie zachodniej widowni tego filmu. Nie wyszło. Ogółem film dobry.

Każdy z tych filmów jest świetny na swój sposób. Każdy jest... inny! Wbrew temu co plotą przeciwnicy Godzilli każdy film niesie ze sobą coś zupełnie innego.

najbardziej lubię Hedore :)

ocenił(a) film na 10
knaporowski

1Godzilla-Król potworów -najlepszy
2.16.Godzilla/1984
17.Godzilla vs Biollante
18.Godzilla vs Król Girorah
19.Godzilla vs Mothra
20.Godzilla vs Mechagodzilla II -to najlepsza seria
21.Godzilla vs Kosmogodzilla
22.Godzilla vs Destroyer

użytkownik usunięty
knaporowski

Godzilla 2000 pierwszy film który widziałem
Godzilla vs. Biollante jeden z moich naj filmów
widziałem wszystkie i o wszystkich mam opinię ale nie chce mi się pisać

ocenił(a) film na 10
knaporowski

Najlepsza jest Godzillla:Król Potworów
Rewelacyjny też King Kong kontra Godzilla

knaporowski

Bylem w kinie na numerze 14: Godzilla vs Mechagodzilla film zrobil na nie ogromne wrazenie.
Te filmy trzeba ogladac w kinie albo na duzym projektorze.
Tokyo S.O.S wypada przy nim tak sobie, a ostatni film to lekka historyjka na popoludnie.

ocenił(a) film na 10
knaporowski

Ja zacznę od czepialstwa, ale zawsze irytuje mnie określenie "jej" w stosunku do Gojiry (Godzilli).

Tak więc od tego, który podobał mi się najbardziej z JEGO filmów:

1.Godzilla-Król potworów
2. Godzilla vs Hedorah
3. Godzilla vs Biollante
4. Godzilla/1984
5. Godzilla vs Mechagodzilla II
6. Godzilla vs King Ghidorah
7. Godzilla,Mothra,Król Ghidora: Gigantyczne potwory atakują
8. Godzilla vs Destroyer
9. Godzilla vs Mothra
10. Godzilla vs Mothra

To takie moje top 10

i filmy które podobały mi się najmniej - od tego najgorszego:

1. Godzilla vs Megalon - oglądam ten film z zażenowaniem. Wykorzystanie scen walk i zniszczeń z poprzednich filmów przez co dochodzi do absurdów np. Godzilla w CIĘGU JEDNEJ SCENY POTRAFI ZMIENIAĆ SWÓJ WYGLĄDA KILKA KROTNIE - nawet na tak charakterystyczny jak z filmu "Syn Godzilli"!! Pomysł z Jaguarem tak absurdalny, że trudny do przyjęcia nawet jak na filmy z pierwszej serii.

2. Rewanż Godzilli - nawet jak na Godzillę z pierwszej serii cukierkowość przekroczyła wszelkie granice, a sam film poszedł zbyt mocno w amerykański styl...

3. King Kong vs Godzilla - po dwóch pierwszych filmach niemiłe zaskoczenie. Dużo partactwa nawet jak na tokusatsu (zwłaszcza scena walki ludzi z ośmiornicą). Tragiczny design Godzilli. Świetny pomysł na film i zupełnie spartaczony a szkoda.

4. Godzilla: Ostatnia wojna - niby fajny a jednak czuje się pewien niedosyt... tak dużo potworów, a mamy sceny walk trwające nawet kilka sekund. Walka z Hedorą to zupełna porażka, jedynie na napisach mogliśmy zobaczyć jak Hedora niszczy miasto. Za dużo efektów specjalnych zupełnie nie wpisujących się w obraz Godzilli. Całość ratuje dobra muzyka i ostatnia walka.

5. Godzilla 2000/ Powrót godzilli - dobry pomysł, fajny przeciwnik i ładny design Godzilli. Film niestety poraził zupełnie spartaczonymi efektami specjalnymi - należało z nich zrezygnować albo je dopracować....

ocenił(a) film na 8
Gojira

Godzilla vs Megalon to jak dla mnie absolut kina. Scena gdy Godzilla jedzie na swoim ogonie i wbija się nogami w Megalona jest arcydziełem... ale potem robi to jeszcze raz! No i końcowa piosenka - ma klimat.

Jeszcze Final Wars za najlepsze 30 sekund w historii kina - http://www.youtube.com/watch?v=45bhYranXdw Absolut! 0:19 Polska Gola!

Pierwszy film o Godzilli przede mną - najlepsze na koniec, zaraz poleci : )

ocenił(a) film na 9
tearofmankind

Witam. Niedawno postanowiłem wrócić do tej niesamowitej serii i na nowo obejrzeć wszystkie części. Obejrzałem dwie pierwsze i numer 3 na mojej liście to "Godzilla vs Gigantis". Nie widzę tego filmu ani na liście ani w bazie filmwebu.

ocenił(a) film na 9
Kai_7910

Witam. Niedawno postanowiłem wrócić do tej niesamowitej serii i na nowo obejrzeć wszystkie części. Obejrzałem dwie pierwsze i numer 3 na mojej liście to "Gigantis". Nie widzę tego filmu ani na liście ani w bazie filmwebu. Czy jest to część serii?

ocenił(a) film na 10
Kai_7910

Gigantis to właśnie drugi film pierwszej serii ;) Miał on tyle tytułów że trudno się w tym połapać ;) jednym z tytułów jest "Gigantis, the fire monster" ;)
Dla ułatwienia dodam, że na filmwebie polski tytuł brzmi "Godzilla kontratakuje" - produkcja z 1955roku ;)

ocenił(a) film na 9
Gojira

Już wszystko wiem :) Jestem po trzech częściach. Dziś Godzilla vs Mothra

ocenił(a) film na 9
Kai_7910

Hmm ciekawe dlaczego na filmwebie nie ma nic o "Godzilla vs Three Headed Monster". Nie mam jak ocenić więc napisze tu 10/10

ocenił(a) film na 10
Kai_7910

Może dlatego, że w tytule nie ma imienia Godzilli, ani nawet "vs" ;)
łap linka do strony:
http://www.filmweb.pl/film/Ghidorah+-+Tr%C3%B3jg%C5%82owy+potw%C3%B3r-1964-12840 1

PS: Sory za spóźnioną odpowiedź - dopiero dziś zauważyłem Twoje komentarze. Podziel się wrażeniami z filmów, ile już widziałeś?

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Gojira

Dzięki za linka, film już oceniony :) Niestety póki co zatrzymałem się na sześciu pierwszych produkcjach. Oglądałem z kolegą od początku i teraz jakoś nie możemy się zgrać ale naciskam na niego i albo niedługo znów zaczniemy oglądać albo sam ruszę gdyż tęsknię za Godzillą ;)

1. Godzilla: Król Potworów - 9/10 Pierwsza część i od razu kandyduje do miana najlepszej Godzilli. Niepowtarzalny jest ten mroczny klimat którego przynajmniej w następnych pięciu częściach brakuje. Przyciemniona sceneria, świetny podkład muzyczny i efekty specjalne naprawdę godne podziwu jak na lata pięćdziesiąte. Przesłanie wojenne(motyw nuklearny) i wzruszająca końcówka. Klasyk sam w sobie.

2. Godzilla kontratakuje - 9/10 Może nie tak dobry jak jego poprzednik ale na pewno nie o tyle słabszy żeby jego ocena spadła. Muzyka znów buduje nastrój grozy ale jednak już nie aż taki jak w poprzedniej części. Podobało mi się starcie dwóch potworów Godzilli i oczywiście Anguirusa(szkoda, że tak krótkie) Wojsko trochę mnie zniesmaczyło no i niestety model Godzilli też jakoś inaczej wykonany(gorzej). Co nie zmienia faktu, że film był bardzo udany.

3. King Kong VS Godzilla - 9/10 Godzilla w walce z kolejnym wrogiem. Tym razem przeciwnikiem King Kong. Ciekawa walka zawierająca wiele zabawnych elementów :) Musze powiedzieć, że walka bardzo mi się podobała i chwilami się uśmiałem(moment gdy Godzilla swoim ogonem odbijał kamienie rzucane przez Konga). Smieszna również była ta cała ośmiornica(Gezora?) No i King Kong uderzający się pięściami po klacie, po prostu epic:)

4. Godzilla VS Mothra - 9/10 Muszę powiedzieć szczerze, że walka stoczona przez Godzillę w tym filmie była najnudniejszą jaką dotychczas w filmach o Godzilli widziałem. Niestety zakres ciosów dwóch larw był dość ograniczony i walka nie należała do najbardziej pasjonujących. Irytujące były róniez dwie wróżki śpiewające piosenkę Mothry. No ale Godzilla to Godzilla:)

5. Ghidorah - Trójgłowy potwór - 9/10 Po praz pierwszy pojawia się wielki Król Ghidorah. Potwory jednoczą swoje siły(po krótkiej pogawędce i wymianie argumentów) w walce z wrogiem. Muzyka jak zawsze świetna, wojsko przestało się wtrącać ze swoją śmieszną bronią i rażeniem coraz to większą ilością woltów:) i przede wszystkim dużo akcji. Świetny film.

6. Inwazja Potwórów - 8/10 - Film oczywiście bardzo dobry. UWAGA SPOJLER!!!!!! Byłem zawiedziony, że pierwsza walka między Ghidorą a Godzillą i Rodanem była tak krótka ale na szczęście nadrobiono to w końcówce filmu. Wzruszający był moment gdy astronauci wracali z Planety X zostawiając tam Godzillę i Rodana. I jeszcze jedna uwaga. Nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że postać Astronauty Glenn 'a gra Borys Szyc^^

Póki co tyle, gdy obejrzę i przypomnę sobie kolejne części zdam relacje:)

ocenił(a) film na 10
Kai_7910

jak tam idzie oglądanie bo coś cisza ostatnio tutaj panuje ;)

ocenił(a) film na 9
Gojira

Na razie spasowałem. Brak czasu.

knaporowski

.Godzilla/1984 Dla mnie najlepsza !!

knaporowski

dla mnie najlepsza jest godzilla 2000/powrót godzilli nie wiem jak innym ale mi się najbardziej podobała

knaporowski

godzilla ostatnia wojna a te filmy z kiryu są do bani

użytkownik usunięty
knaporowski

1. Godzilla : Król potworów
2.Godzilla vs Destruktor
3. Godzilla vs King Gidorah