6,3 3,1 tys. ocen
6,3 10 1 3138
4,5 2 krytyków
Powrót Godzilli
powrót do forum filmu Godzilla

top najgorzych filmów ktore ogladlem to myśle ż eta część jest najgorsza tak samo jak i inne

piotrek100_1992

Zupełne nie zrozumienie tematu. Masz w tym filmie nawiązania do zimnej wojny i wspaniale oddany klimat lat 80-tych.

Wolverin

taa już to widze ze w książce od historii pisze o wielkim bohaterze zwanym godzilą ;d ktory przeciwstawił się okrutnej rosji ktora zaatakował japonie

piotrek100_1992

Zimna wojna nieuku! A nie Godzilla. Wróć do szkoły podstawowej bo czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy :/

Wolverin

a z historii to akurat zakuty jestem, co tu wogóle ma wspólnego godzilla do zimniej wojny ? (...) brala tam udział

piotrek100_1992

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :P Mówię że pojawienie się Godzilli jest super wkomponowane w klimat lat 80-tych. Realizmu filmowi nadaje odniesienie do zimnej wojny.

Wolverin

dupa jasio, tam wogóle to nie pasuje, a tamta wypowiedź kompletnie mi się pomyliła zabardzo się zagalopowalem

piotrek100_1992

Piotruś tobie się wydaje że taki kozak jesteś co?

Kiryu_One_Winged_Angel

Chyba tak

Biotruś.Jesteś głupi.Może to nie as w Godzilli ale napewno lepszy od twojej Zilli.

Kiryu_One_Winged_Angel

ty i twój kolega kocur to jakieś geje żeście sie do mnie przypiepszyli w tej samej chwili
a kozakiewicz to mój jeden z ulubionych sportowców

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kocur888_1993

Ja nie mogę... ale burdel robicie O_o Pozwalam wam przestać.

piotrek100_1992

A ile ty jeszcze napiszesz głupich i burackich postów które nic nie mają wspólnego z tematem?

piotrek100_1992

piotrek100_1992

Jak Ci sie Godzilla nie podoba to nie ogladaj i daj sobie spokoj, czy to takie trudne??

Jesli mi sie nie podoba jakis film, przestaje go ogladac i ogladam inny, a nie komentuje go wszedzie.

Badz troche madry i pomysl......... to nie boli.......

piotrek100_1992

Odpuść sobie lepiej oglądania takich filmów, bo one nie są dla Ciebie. Włącz sobie lepiej Włatców Móch i pośmiej się z Czesia, a Godzillę zostaw ludziom, którzy rozumieją takie filmy, bo po Twoich postach można wywnioskować, że Godzille są dla Ciebie za trudne i ich nie rozumiesz. Ale jeśli koniecznie musisz je oglądać, to rób, to z kimś starszym. On napewno Ci je wytłumaczy. Bez obrazy, ale Twoja postawa, to typowa postawa Pokemona, który gdy czegoś nie rozumie wyśmiewa, to i nazywa głupim. A, że lubisz zagwiazdować, to jeszcze używasz do tego prymitywnych bluzgów...
Dziękuję za uwagę.

piotrek100_1992

Piotrek rozumiem twoje rozczarowanie, co do tych filmów z Godzillą, ale pomyśl, czy warto tracić czas na pisanie pierdół w stylu "głupie to toplista do dupy itp." Czasami rusz mózgiem, a jeśli go nie masz to sobie kup. I nie jestem żadnym gejem, tylko ci zwracam uwagę.

marcinek17_1993

piotrusiu (nie piszę z dużej litery; skoro sam nie masz szacunku do swojego imienia to czemu ja mam je mieć?) odpowiedz mi na jedno krótkie, aczkolwiek bardzo ważne pytanie. Czy ty w ogóle oglądałeś ten film?

użytkownik usunięty
Grievous

Nie odpowiada... pewnie czeka aż mu się ściągnie z eMula żeby mógł ci dumnie odpowiedzieć TAK.

ocenił(a) film na 10
piotrek100_1992

Cóż za trafna odpowiedź na postawione pytanie. Naprawdę, żal, że nawet nie potrafisz się do błędu przyznać.

ArecaS

na jakiej podstawie sugerujesz ze nie potrafie przyznać się do błędu ?

użytkownik usunięty

Ludzie, dajcie spokój. piotruś to zwykły troll jakich wielu, a Wy go tylko karmicie :P na Waszym miejscu przestałbym odpowiadać na jego żałosne wypociny. Głodny troll to martwy troll :P

ocenił(a) film na 10

no, a oglądałeś ten film? Nie odpowiedziałeś na to pytanie

Tgomola dobrze prawi. Jak to powiedział kiedyś chiński filozof:

"Gdy ci troll na drodze stanie, co ma strasznie pustą banie, zamiast walic wciąż riposty, to olewaj jego posty"

Piotruś to typowy dzieciak, który nie wie, jak się zachowywac w sieci i myśli, że jest anonimowy. Nie można z takim walczyc, co dopiero gadac - jedyną bronią jest BAN!

General_Bobolowski

Piotruśs moim idolem
"wogole ta godzilla smiesznie chodzi, ma ryj otwarty, i rece w jednym miejscu zgiete"

To mnie rozwalilo.
Ale dobra, nie smieje sie juz. Ja sie z tym w pelni zgadzam. Ogladalem tylko 1 godzille japonska (z tych co pamietam)- ostatnia wojne i jestem zazenowany. Juz sam poziom wizualny jest zalosny, ale zeby nie bylo ze atakuje tylko w jeden punkt, to fabula tez niczego sobie. Potwory z kosmosu atakuja jakies dinozauro-jaszczury... mi to rangersow przypomina, ktorymi sie jaralem w przedszkolu. Nie rozumiem tego filmu wogole... rozumiem jeszcze infantylne dzieci z podstawowki, ale doroslych ludzi?! jest to dla mnie conajmniej dziwne

Zgadzam sie tez z tym, ze godzilla niedlugo godzilla niedlugo pobije w rankingu naprawde dobre filmy i to mnie boli. Powod jest taki ze do godzilli zblizaja sie najbardziej zagorzali fani i im sie ona strasznie podoba i daja 8-10. Zwykli ludzie takich rzeczy nie ogladaja...

I zejdzcie z piotrusia... jak juz pisalem, wiekszosc widzow godzilli to fani, czyli idac tym tokiem rozumowania wiekszosc osob ogladajaca to forum to fani godzilli, a zatem pisza tutaj prawie sami fani. Tak więc mamy piotrusia kontra wszyscy inni. Skoro sie na niego rzucacie tylko dlatego ze ma inne zdanie, to sie nie dziwcie. A tekst ,,nie podoba ci sie to nie ogladaj" jest tutaj nie na miejscu. Skoro mu sie nie podoba to niech to oceni i podzieli sie swoja opinia z innyi. Inaczej wszystkie filmy mialy by oceny miedzy 8, a 10 i ludzie chcacy ogladnac film, wchodzili by na filmweba, aby zobaczyc opinie i wychodziloby ze kazdy film jest swietny, choc nie koniecznie taki by byl. Wiec bez takich prosze.

użytkownik usunięty
Pillsqner

każdy lubi co che i tle nie czepiam się ludzi co nie lubią godzilli a tych co przeproszeniem pjepszą smutki onim wo gule nic onim niewiedząc niech sobie krowy doją jak ich ręce świerzbią

użytkownik usunięty
Pillsqner

A.... wiesz, Ostatnia Wojna to akurat jest jeden ze słabszych filmów z serii. Jeżeli nie odpowiada ci konwencja to obejrzyj sobie oryginalną, japońską Gojirę 1954 - to jest niekwestionowane arcydzieło kina, zupełnie inne od całej reszty serii.

Pillsqner

,,Ogladalem tylko 1 godzille japonska (z tych co pamietam)- ostatnia wojne i jestem zazenowany.''.

Jestem fanem Godzilli, ale po obejrzeniu Final Wars (Pol. Ostatnie Wojny) odniosłem takie same wrażenie jak Ty. Ten film im naprawdę nie wyszedł, bo chcieli go przystosować dla potrzeb rynku zagranicznego. Upchali wszystko na kupę i wyszła kaszana. Obejrzyj inny film z Godzilli, jak radzi gal anonim, to może Ci się on spodoba.

,,rozumiem jeszcze infantylne dzieci z podstawowki, ale doroslych ludzi?! jest to dla mnie conajmniej dziwne''.

Taki np. Harry Potter czy Matrix opierają się, mniej więcej, na tym samym, a jakoś dorośli też to oglądają. Zauważ, także, że widzowie Godzilli to w większości ludzie, którzy kiedyś oglądali go w kinie i teraz mają do niego sentyment, a nie żadne dzieci z podstawówki.

,,Skoro mu sie nie podoba to niech to oceni i podzieli sie swoja opinia z innyi.''.

Oczywiście, że ma takie prawo, ale trzeba przy tym podać również jakieś uzasadnienie dlaczego dana osoba tak myśli. Skoro ktoś pisze ,,karzdy film z godzillom jest gópi''. bez ani jednego słowa tłumaczącego dlaczego tak myśli i jeszcze ze stertą przekleństw to nic dziwnego, że ludzi to wkurza.

Sculpin

Skoro to takie badziewie to dlaczego ma ocene 7,14?... a no tak tylko 100 głosow... Zastanawiam sie kto na to tak glosowal, bo niedlugo ta "najgorsza" godzilla przebije naprawde dobre filmy...
Gdziekolwiek nie przytocze Final wars to slysze, ze to badziewie... a jednak ma dobra ocene. dlatego uwazam, ze wiekszosc (nie wszyscy) widzow godzilli to dzieci (patrz: porownanie do godzilli)
A co ma z tym wspolnego harry potter i matrix? harry potter to bardzo glosna ksiazka i film rowniez, dlatego ludzie go ogladaja, ale nie oszukujmy sie... wiekszosc widzow harrego to tez dzieci, dorosli ogladneli pierwsza czesc z ciekawosci a potem sobie odpuscili. Matrix natomiast jest swietnym filmem, a dwie nastepnne czesci pijechaly juz na opini... Zagalopowalem sie. Nie rozumiem porownania, bo matrix i harry potter to wielkie produkcje z masa efektow specjalnych, ktore sa puszczane w kinie, wiec nie dziwie sie ze duzo ludzi je widzialo. Natomiast zeby zobaczyc godzille trzeba najpierw wyczaic ze takowa wyszla, a potem isc do wypozyczalni albo do sklepu i ja wypozyczyc/ kupic.

Pillsqner

Sam się dziwię dlaczego taka wysoka ocena. Ja dałem mu 4 za sam fakt, że jest o Godzilli i dobre wykonanie potworów.
Co do porównywania Godzilli do HP i Matrixa, użyłem takiego, ponieważ to też filmy science- fiction i opierają się na tej samej nierealnej zasadzie, co jaszczuro- podobne dinozaury i też sporo ludzi to ogląda.

użytkownik usunięty
Pillsqner

W Polsce kolego, w Polsce. W naszym małym, europejskim kraiku o Godzilli mało kto słyszy. Co innego choćby w USA, nie mówiac już o Japonii. Bo w Japonii Godzilla to ikona kina, bohater narodowy, nawet ma pomnik (a ponoć nawet dwa).

"Final Wars" to jedna z gorszych części głównie z tej przyczyny że całkowicie różni się od reszty serii i to negatywnie. Kitamura (reżyser) chciał dostosować film dla szerszej widowni tak, żeby był nie tylko dla fanów Godzilli. Dlatego powciskał na siłę pełno nawiązań do amerykańskich filmów - efekt nienajlepszy. Słowem nie udało mu się. Wyszło mu z tego coś co nie spodobało się ani fanom Godzilli ani "szerszej widowni".

Weźmy inne filmy o Godzilli. Taki np. "Godzilla" 1984 (czyli ten pod którym jest to forum), prawie remake oryginału z 1954 roku. Godzilla to znów alegoria bomby atomowej, co mówi nawet wprost jeden z bohaterów: Godzilla to żywa broń jądrowa z wolną wolą. Wszystko dodatkowo wplecione w klimat zimnej wojny, w której Godzilla nieomal staje się przyczyną wojny atomowej - czyli tego, czego sam był jest alegorią. I w dodatku z perspektywy neutralnej w tym konflikcie Japonii, która leży pomiędzy dwoma konkurującymi mocarstwami.

Albo najlepiej po prostu oryginał - "Gojira" 1954 (wersja japońska oczywiście, a nie amerykańskie "Godzilla King of the Monsters"). Tu mamy już dzieło iście wybitne. Cały film jest mroczny, Godzilla symbolizuje atomową zagładę, sieje śmierć i zniszczenie, staje sie przyczyną paniki w Japonii. Chyba jedyny film w serii, w którym mamy nawet pokazany polowy szpital z setkami rannych i ludzi modlących się o koniec koszmaru, jakim stał się potwór. Wszystko jest tym silniejsze, że film powstał kraju, który niecałe 10 lat wcześniej naprawdę doświadczył atomowej zagłady. A zaledwie parę miesięcy wcześniej, załoga japońskiego która zginęła podczas próby z bronią jądrową przeprowadzaną przez amerykanów w pobliżu japońdskich wód. Nie, tego filmu naprawdę nikt nie może nazwać filmem dla dzieci.

W całej serii zdecydowanie nie ma drugiego, tak poważnego i alegorycznego filmu jak "Gojira" 1954. Reszta dociera przeważnie tylko do tych, którzy rozumieją tą, dość specyficzną trzeba przyznać, serię. Powstało kilka filmów czysto rozrywkowych (np. "King Kong vs. Godzilla"), parę takich które można uznać za dzieła genialne, ale ta genialność jest zrozumiała tylko dla fanów Godzilli (np. "Godzilla vs. Destroyer"), a są też takie naprawdę dobre filmy, jak na przykład "Godzilla, Mothra, King Ghidorah" z mitologiczną otoczką i nawet dobrymi efektami specjalnymi, no chyba że ktoś się na siłę musi uczepić tego, że potwory to ludzie w specjalnych kostiumach.

Natomiast co do wieku widzów Godzilli... hmmm, czy ja wiem, znowu zależy czy patrzeć w Polsce czy choćby w Japonii, gdzie sytuacja ma się jednak zupełnie inaczej. No ale dobra, jesteśmy w Polsce więc zajmijmy się Polską. W Polsce większość ludzi o Godzilli wie niewiele, bo filmy te nie są promowane przez zamerykanizowaną kulturę masową. W efekcie czego fatycznie panuje u nas przekonanie że japońska Godzilla to "bzdury dla dzieci", a to jest już przekonanie dość krzywdzące, zwłaszcza patrząc przez pryzmat takiego filmu jak "Gojira" 1954. Do większości z filmów z serii trzeba podejść z lekkim przymróżeniem oka, wówczas można w większości z nich dojrzeć solidne przesłanie ubarwiające cały obraz, które jednak dzisiaj - i w Polsce, pamiętajmy że Japonia to zupełnie inna kultura i zupełnie inna mentalność - może się wydawać śmieszne. Jak na przykład "Godzilla vs. Hedorah" z naprawdę silnym przesłaniem "antyśmieciowym" (potwór powstały z zanieczyszczeń), może dzisiaj przesłanie anty-zanieczyszczeniowe to temat już potwornie oklepany, ale ten film powstał w 1971 roku.

No i jeszcze coś - zastanów się, czy to fani Godzilli są dziećmi, czy może są nimi raczej jego antyfani (i to dziećmi neo, warto dodać), jak taki Piotruś (zabójczy poziom wypowiedzi), albo jeszcze lepiej, Stoker, który przy KAŻDYM filmie z Godzillą na Filmwebie założył temat o mniej więcej identycznej treści za każdym razem: "chała, syf, nie oglądać, gupie badziewie i pierdoły", a ostatnio hucznie obwieścił swój powrót: STOKER WRÓCI... I ZROBI NIEZŁY ROZPIERDZIEL. Co prawda zdążył go już chyba usunąć (był na jego profilu na Filmwebie), ale przy co niektórych filmach są jeszcze jego tematy z tekstem: "05.05.08 - Stoker powraca!".

użytkownik usunięty

stoker chce się wyżyć i tyle
a wtrącają do ostatniego filmu godzilli taki sobie był

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Stoker kiedy ty wreszcie przestaniesz bluzgać małoacie?Pownie w szkole pał i z 100 000 000 a on się bluzganiem zajmuje :-D

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Zostawmy te dziecko neo,Hunter.Nie jest śmiecia warte.Warte jest tylko bana(na)

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

za bardzo jeżdżę po zwierzętach więc przestaje na tym forum używać wulgaryzmów

użytkownik usunięty

takich jak STOKER lub innych debili co się nie znają

ocenił(a) film na 10

wyluzujcie trollowi na tym zależy nie ma co się napinać i tracić czasu na niego

użytkownik usunięty

Hamer nie zniżaj się do jego poziomu...

użytkownik usunięty

niestety zniżyłem się i zmierzam tą samą broniom walczyć tylko z nim bo reszta anty fanów godzilli to normalni ludzie którzy nie znają się na godzilli więc poco ma się ich czepiać każdy ma swoje zdanie przecież