PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565162}
6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85655
5,9 53 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Fanem starych Godzilli nigdy nie byłem, chociaż jak prawie każdy gdzieś tam je widywałem
mimochodem. Najnowsza Godzilla to dość przyjemne kino, świetne zrealizowany gad w starym
stylu, dobra akcja i efekty specjalne, nieco posępnego klimatu, parę klimatycznych ujęć. Fabuła
oczywiście do zawiłych nie należy, i w miarę trzyma się kupy aczkolwiek fabularny wątek z Brodym
i rodzinką kuleje, i można się było postarać o coś lepszego.
Przede wszystkim jest to blockbuster jaki lubię. To znaczy nie ma tu przesytu sztucznych efektów
specjalnych ( jak np często u Marvel'a), jest trochę nielogiczności, infantylności, ale w takiej
dawce że można bez bólu obejrzeć. Krótko mówiąc oglądam fajną, efektowną akcję i się nie
wk....am jakimiś durnotami. Tu za przykład można podać Transformers Bay'a, gdzie z każdą
minutą poziom frustracji rośnie.
Jak dla mnie może nieco zbyt mało pokazano walkę ludzi z Muto, oczyma wyobraźni już
widziałem jakieś barykady wojskowe, które bestie przełamują. Takie były widocznie założenia
reżysera że ludzie w tej walce gigantów z całą swoją technologią są jedynie pionkami, to też jest
jakąś zaletą z drugiej strony.

Co do zarzutów że było mało Godzilli w filmie, moim zdaniem to dobry zabieg postawiono na
klimat, jako że sam potwór był świetnie zrealizowany sceny w których się pojawiał robiły duże
wrażenie, a widzowie z wyczekiwaniem wpatrywali się w ekran.
I tak powinno być moim zdaniem, jednak zbyt częste oglądanie Godzilli która kroczy sobie
powolnie przez miasto w pełnej okazałości, byłoby moim zdaniem po prostu komiczne i
odbierało by powagę Królowi Potworów.