6,3 3,0 tys. ocen
6,3 10 1 2997
7,0 21 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

jest ten film, ale jestem wstanie zrozumieć tych bohaterskich w gruncie rzeczy, ale i troche naiwnych konspiratorów. Carat dał się mocno we znaki i pewnie też bym tak nienawidził. Holland jest świetną reżyserką, potrafi budzić emocje i zmusza do myślenia - mnie ten fim uświadomił, umoralnił - wiem, że to może górnolotne i patetyczne słowa, ale tak się czułem. Nie dziwię się też że komuna wysłała ten film na półkę.

ocenił(a) film na 9
Przemekm

To surowa ocena rewolucji jako takiej, rewolucyjnych bojowników, wyborów podejmowanych przez nich, czasem podejmowanych przez przeznaczenie za nich. Jako kino z gruntu epickie, w zuchwały sposób pozbawiane płynności poprzez intrygujące wykorzystywanie ścieżki dźwiękowej ale i montaż dynamiczny, pozornie koturnowy, za to znakomicie zagęszczający atmosferę.Efekt jest taki, iż widz ,,zanurza się" niejako w pulsujący emocjami krajobraz(trochę to grafomańskie, z mojej strony) rewolucji. Ciekawy i niejednoznaczny opis charakterologiczny najważniejszych postaci, choć i te z drugiego planu wybrzmiewają istotnie i wiarygodnie, co ważne. Trzeba tez wspomnieć o ciekawie poprowadzonym wątku Kamy, kobiety ,,używanej" do rewolucji. Nie odstaje od całości jak bolący kciuk, pozostając tematem wyosobnionym.Jest p.Agnieszka Holland wybitną reżyserką, identyfikującą się z kinem polskim, z czego możemy być, my polscy widzowie, dumni. Z drugiej strony nie zawsze pamiętamy o tym fakcie.
Good night, and good luck, esforty.
9/10

Przemekm

antykomuch wypełzł spod kamienia pod którym siedział. uważać na nogi!