Gra Geralda

Gerald's Game
2017
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 39445
5,8 18 krytyków
Gra Geralda
powrót do forum filmu Gra Geralda

Niespodzianka

ocenił(a) film na 6

Naprawdę rzadko zdarza się dobra ekranizacja książki. Jestem wielką fanką S.Kinga, przeczytałam większość jego książek i staram się również oglądać ekranizacje dla porównania, choć w większości przypadków kończę seans zniesmaczona (w latach '90 ekranizacji powieści Kinga narosło jak grzybów po deszczu, ale nikt raczej nie dbał o jakość wykonania, przez co przynajmniej połowa tych ekranizacji to puste twory bez wyrazu, które wstyd nazwać filmem) . W tym przypadku było odwrotnie, długo wzbraniałam się przed obejrzeniem Gry Geralda, gdyż właśnie tę książkę (wstyd przyznać) czytałam wybiórczo, zapamiętałam jako okropnie nudną, przedłużoną do granic możliwości historią. Pomijałam momenty gdzie przez 30 stron pisarz opowiadał jakże fascynujące próby sięgnięcia po szklankę z wodą (tak, w książce ta scena trwała wiecznie, nie jak w filmie) i mnóstwo innych absurdalnie nudnych wywodów. Jednak film zaskoczył mnie po całości, jestem w szoku. Miałam naprawdę niskie oczekiwania wobec tej produkcji i byłam nastawiona na wyłączenie, gdy zacznie robić się monotonnie. A tu niespodzianka, jestem pod wrażeniem pracy ludzi, którzy tworzyli ten film, majstersztyk. Bo nie trudno zekranizować ciekawą historię, nawet jeśli coś nawali, to ciekawa fabuła sama się obroni. Ale zrobić ciekawy film z, nie bójmy się tego powiedzieć na głos, szmiry jaką jest lektura Gry Geralda to sztuka. Ogromny plus za nieprzynudzanie :)

ocenił(a) film na 7
Ackleholic

co do ekranizacji Kinga - Skazani na Shawschank to majstersztyk. Opowiadanie jest jałowe i pozbawione klimatu w porównaniu do magnetycznego filmu. Gry Geralda nie czytałem, natomiast film - zgadzam się - wyszedł udany. To nie jest takie proste zrobić dobry film na bazie historii, gdzie babka leży półtora godziny przykuta do łóżka. Podobały mi się jej rozmowy z samą sobą, zmarłym mężem i retrospekcje, dzięki temu film był płynny i nie dłużył się :)

ocenił(a) film na 8
Ackleholic

A mi się akurat książka podobała ,ale zgodzę się z Tobą ..film trzyma w napięciu a książka niekoniecznie .