8,2 446 tys. ocen
8,2 10 1 446199
7,7 67 krytyków
Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

NIEPOROZUMIENIE ! Ten film jak dla mnie nie jest ani arcydziełem ani żadną rewelacją,oceniłem go na 5 i po obejrzeniu drugi raz zdania swego nie zmieniłem.Czy wy naprawdę uważacie,że "Gran Torino" jest lepszy od np "Pulp Fiction" , "Lśnienie" , "American Beauty" , "Wściekłe Psy" czy "Lot Nad Kukułczym Gniazdem " ??? Bez jaj panie i panowie :)

ocenił(a) film na 10
martin2000

"American.." i "Lśnienia" nie widziałem, natomiast co do reszty filmów, to chyba tylko "Lot.." jest obrazem, który można porównywać do "Gran Torino". Nawet nie chodzi mi o odczucia , ale o tematykę i konwencję. Oba filmy 10/10.

Jeśli chodzi o "Wściekłe Psy", to równie dobrze można by porównywać "2012" i "Muminki". To samo z "Pulp Fiction" . Zresztą jeśli chodzi o np. scenariusz to Pulp Fiction ma świetne dialogi a Gran Torino to też film "o czymś".

krzychun

masz racje to jakieś nieporozumienie ,ja juz drugi raz go niezobacze
raczej ! jedyne co było fajne w tym filmie to ten tytułowy Gran Troino
chociaż strasznie mało go było ,max 5 ,chociaż dałem mniej

ocenił(a) film na 10
martin2000

Zgadzam się z Krzychunem. Trudno porównywać wymienione przez Ciebie filmy ale stosując skalę punktową zarówno "Gran Torino", jak i "Lot..." oceniłem na 10. "Pulp Fiction", "Lśnienie" i "American Beauty" w moim odczuciu były filmami na 8. "Wściekłych psów" jeszcze nie widziałem. Pisałem kiedyś, że top 100 nie jest zestawieniem filmów najwybitniejszych, tylko wypadkową indywidualnych, bardzo różnych gustów. Nie zawsze te gusta będą pokrywać się z Twoim:) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
galladorn

zdecydowanie zgadzam się z krzychem.
lśnienie, pulp fiction są świetnymi filmami, tym bardziej że uwielbiam
Stanleya Kubricka. ale "Gran Torino" to film z przesłaniem.
film który zmusza do myślenia, czasami nawet nad swoim życiem.