PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443685
7,6 80 krytyków

Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Z czystym sumieniem mogę mu wystawić ocenę 7/10...

Film dobrze zrealizowany ze świetną rolą Clinta Eastwooda... Postać zatwardziałego byłego żołnierza (z pochodzenia POLAKA - za to duży +) naprawdę mi się podobała...

ALE...

Jeśli chodzi o fabułę filmu już nie jest ka wystrzałowo... Przewidywalna od samego początku... Po pierwszych 15 minutach wiedziałem jaki będzie koniec filmu...

Banał przewijający się już nie raz w historii kina:

Postać głównego bohatera po przejściach z niełatwym charakterem...

Nagle na horyzoncie pojawia się postać lub postacie do których główny bohater żywi srogą nienawiść (lub delikatniej: niechęć) - i pokazuje to na każdym kroku...

W skutek różnych zdarzeń stopniowo jednak zaczyna widzieć że jego dotychczasowi ,,wrogowie" nie są w gruncie rzeczy tacy źli...

Zaprzyjaźnia się z nimi i w sumie wszystko jest ok...

Lecz jak zwykle pojawiają się nieprzewidziane komplikacje...

Główny bohater staje w obronie swych dawnych przeciwników...

Przypłaca to niestety życiem...

BANAŁ...

I jeszcze ta ostatnia scena... Przewidywalna jak cały film...

damien_3

Uf, w końcu ktoś odbierający ten film tak jak ja, filmik spoko, ale żeby od razu 10/10?!? Trochę to na wyrost, dla mnie mocne 7/10!
pozdrawiam

damien_3

Mnie film wzruszył więc z czystym sumieniem dałem 10/10

toxickm

Jeszcze dodam, że to zakończenie lekko mnie zniesmaczyło. Poświęcił siebie, żeby ratować sąsiadow (no dobrze, przyjacioł). Tylko pytanie: po co dał się zabić i to w tak głupi sposob?
5/10, ale obejrzeć warto...

Negatywna_2

No raczej nie trudno się domyślić, że i tak by niedługo umarł (te ciągłe kasłanie,wyniki badań krwi.. ? ). Dla mnie bardzo fajny film, trochę humoru, ale przede wszystkim daje do myślenia o sensie życia.