Jestem w szoku powiem wam szczerze , jak zachwycacie sie tym filmem.. Kwestia gustu , ale naprawdę zastanawia mnie fakt CO DLA WAS JEST TAKIEGO "PRZEWSPANIAŁEGO" w tym filmie?? Ani scenariusz nie jest jakiś kozacki, bo naprawdę nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ani film nie ma jakiegoś większego przekazu , WOGÓLE nie zaskakuje.. Typowe PRZECIĘTNE kino , dla mnie słaby...
O ile ocena nudny/ciekawy, śmieszny/nieśmieszny itp jest kwestią bardzo subiektywną i nie mogę na tym polu z Tobą ani z nikim innym polemizować, o tyle nie mogę się zgodzić na określenie: "film nie ma jakiegoś większego przekazu". Jest to film o pozornie prostej historii, ale z wieloma przesłaniami.
Film pokazuje weterana, człowieka z przeżyciami wojennymi, który przepracował większość życia w fabryce samochodów, które były dla niego ucieleśnieniem amerykańskiego snu. I tymczasem cały świat wokół niego się zmienia. Okolice zasiedlają Azjaci, z którymi wiąże wojenne wspomnienia, którzy nie stosują się do panujących dawniej reguł, rodzina jego symbolizująca nowe pokolenie, nie ma już żadnego związku z jego ideami. Gran Torino jest ostatnią rzeczą, która łączy go z dawną Ameryką. I po ten samochód wyciągają ręce znienawidzeni przez niego Azjaci. Tytułowy samochód jest tylko metaforą. Tu nie chodzi o furę, tylko o prostego człowieka z własnym kodeksem zasad, który był żołnierzem, który był ciężko pracującym robotnikiem, był "budowniczym kraju". Kraju, który dziś go nie potrzebuje a Gran Torino jest jego ostatnią namiastką dawnego wielkiego snu i poczucia własnej wartości.
Ale ten zahartowany człowiek, mimo, że jego dni są policzone, postanawia po raz ostatni zmienić otaczającą go rzeczywistość. Musi pogodzić się z zaszłymi zmianami, zaakceptować nową Amerykę, ale także może nauczyć młodych ludzi wartości, które niegdyś przyświecały, takim jak on.
widziałem wczoraj film i podzielam twoje zdanie. Daje 6/10 gdyby ten film miał jakies 7,5 to bym jeszcze zrozumiał ale 8,2 i 26 miejsce w rankingu do jak dla mnie gruba przesada
Przesadą to jest Incepcja na 15 miejscu a Gran Torino jest znacznie lepszy i jest niżej .