PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 444316
7,6 86 krytyków
Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Film z gatunku tych "z jak za dawnych lat".Kapitalna rola! kapitalne dialogi, kapitalny scenariusz.Clint po ostatnich filmowych wpadkach wreszcie wydał dzieło będące moim zdaniem swoistym pożegnaniem się z filmem. W samej roli Walta Kowalskiego odnalazłem swoistą autobiografię wcześniejszych ról Clinta.I podobnie jak kiedyś John Wayne żegnał się ze swoimi "bohaterami" w ostatnim westernie "REWOLWEROWIEC", w którym pojawia się jakaś przyszłość dla innego, młodego pokolenia w nowych, brutalnych czasach, których schorowany "staruszek" nie może już zrozumieć, ponownie jest z Waltem Kowalskim, który reprezentuje wszystko to co najlepsze z Clinta a więc począwszy od "man with no name", harrego calahana, josyego walesa czy williama munnego z misoouri.....Chciałoby się na pożegnanie powiedzieć "Nie wszystek umrę"...

Wielkie, prawdziwe i doskonałe kino w najlepszym wydaniu. Hołd dla Clinta i jego dokonań aktorkich oraz reżyserskich.

ocenił(a) film na 7
kamilosik

CO? "po ostatnich filmowych wpadkach"? Masz na myśli "Za wszelką cenę", Changeling", "Listy z Iwo Jimy" czy "Sztandar chwały"? Jakby inni reżyserowali takie wpadki, świat byłby pełen arcydzieł!

ocenił(a) film na 10
misiek_st

Mam na mysli "Krwawa Profesja" a nawet "Listy... czy "Sztandar", ktore np mnie nie przekonaly...Za wszelką cene i Changeling to wyjątki ;)

ocenił(a) film na 10
kamilosik

prawda, film z gatunku niesamowitych, które będę pamiętał przez dłuższy czzas, ale który wydaje mi się pozostanie niestety niezauważony i przemilczany. A szkoda, bo jest co oglądać i o czym myśleć.