Nie twierdzę że ten film jest zły bo mi też się podobał 8/10 ale nie należy się mu miejsce w top100 a nie mówiąc już o 19 miejscu. Nie moge zrozumieć fenomenu tego filmu jak dla mnie jest on bardzo dobry ale do arcydzieła to mu naprawdę daleko. Jest naprawdę dużo (a nawet bardzo dużo) lepszych filmów...
A mi miejsce 19. bardzo się podoba:), ponieważ film jest jednym z lepszych, jakie powstały się w ciągu ostatnich kilku lat. A już na pewno jest lepszy od Gladiatora i Człowieka z blizną, które w rankingu są jeszcze wyżej...
Gladiatora nie widziałem, ale trochę się zapędziłas mówiąc ze "Gran Torino" lepszy od "Człowieka z blizną". Scarface to trochę inna półka, bo można go nazwać arcydziełem, natomiast GT to po prostu dobry film.
Film mi się podobał i w pierwszej setce powinien być, ale napewno nie na 19 miejscu. Ja bym go umieścił około 50 miejsca.
Pozdrawiam
ale nie należy się mu miejsce w top100
na top 100 spokojnie zasluguje. jak dla mnie moglby byc miedzy 40 a 50, ale i tak sie ciesze, ze pnie sie w gore dobry film, a nie jakis modny crap, jak slumdog
no właśnie ten film jest dobry, a nawet bardzo dobry ale absolutnie nie zasługuje na miejsce na którym jest...
a co do człowieka z blizną i gladiatora to jednak oba filmy są lepsze (szczególnie ten pierwszy)
1 miejscie ;) ?! Uważasz, że ten film powinien wyprzedzić KLASYKI takie jak : ,,Ojciec Chrzestny '' ,,Forrest Gump'' ,,Zielona Mila'' (duzo ich wymieniac) nie przesadzaj dla mnie w 50-60 mógłby być ;) pzdr.
Forrest Gump i Zielona Mila to nie są dobre filmy :) Ale to tylko moje zdanie. Sporo filmów z Tego top100 to przeciętne filmy jak Shawshank,Fight Club,Za Wszelka cene,Porachunki i inne, ale cóż to sie podoba Filmwebowiczom. Gran Torino nie zasługuje na takie miejsce, na 100% to film dobry, ale żeby nazwać go rewelacyjnym to jakiś żart.
Jesteś żałosny skoro Shawshank, Fight Club, Za wszelka cenę i Porachunki nazwałeś przeciętnymi filmami. Może wolisz American Pie?
A Gran Torino na zasłużonym miejscu, powinno nawet jeszcze trochę podskoczyć, ale nie do top10.
Gran Torino? Tak jak reszta cukierkowych filmów Eastwooda nie zasługuje na okolice top100 filmów wszechczasów. Jeśli mówimy o najlepszych filmach kiedykolwiek zrobionych to brakuje wiele starszych projektów np ostatnio urzekła mnie Nostalgia Tarkowskiego, to jest film, o którego miejsce można się było sprzeczać w okolicach top10 a nie na siłe dramatyczny Gran Torino. Film jest stosunkowo dobry, ale powinien zginąć gdzieś w otchłani listy najlepszych filmów, ludzie nie rozśmieszajcie mnie..
Roisyjski geniusz Spaleni słońcem jest na 748 miejscu, a wy się sprzeczacie o miejsce w top100 świat filmu, z którym Clint na siłe chciał się pożegnać z kinem.. komedia.
Shawshank, Fight Club, Za wszelka cenę i Porachunki są zdecydowanie lepsze od tego "arcydzieła"
"Fight Club" - jedno z najbardziej przereklamowanych gówien w historii filmu, "Za wszelką cenę" - niezły.
Tymczasem "Gran Torino" to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat. Oczywiście nie dostanie statuetki, ale tylko dlatego, że rozprawia się z tzw. poprawnością polityczną. Wbrew temu co w recenzji ten nieszczęśnik z redakcji filmwebu pan Pietrzyk bohater nie jest wcale żadnych rasistą. Jest wnikliwym obserwatorem upadającej cywilizacji... I jeśli Kowalski to z pochodzenia Polak to radujmy się, że w taki sposób są obrazowani nasi rodacy.
Wbrew temu co w recenzji ten nieszczęśnik z redakcji filmwebu pan Pietrzyk bohater nie jest wcale żadnych rasistą. Jest wnikliwym obserwatorem upadającej cywilizacji... I jeśli Kowalski to z pochodzenia Polak to radujmy się, że w taki sposób są obrazowani nasi rodacy.
popieram w 100%
To ja Ci powiem, Kolego, że zgadzam się z Tobą w 100%.
Jankeski film z niespełnionymi ambicjami artyzmu. Owszem, ogląda się, nawet w porywach oceniłem 7/10, chociaż może trochę na wyrost.
Ale gdzie mu tam do Tarkowskiego, Kobayashiego, Matki Joanny od Aniołów...
Zabawny jest ten TOP, cóż, niewiele na to poradzimy.
zgadzam się zdecydowanie za wysoko, top 100 owszem, znalazło by się miejsce dla tego filmu, może i nawet koło 50-ki, ale nie ma co się jakoś specjalnie przejmować tym rankingiem :) mało wiarygodny
Nie, american pie to gnioty. Wole ambitne kino typu Pożegnanie z afryką,Gorączka Sobotniej Nocy,Angielski Pacjent,Buntownik z wyboru,Most na rzece kwai - Takie kino mi odpowiada a nie głownie komercyjne gnioty ;)
Takie kino mi odpowiada a nie głownie komercyjne gnioty
zaiste, jak ludzie lubią uzywac slowko 'komercyjny', by udowodnic, ze film jest do niczego. uprzejmie informuje, ze kazdy film jest komercyjny, bo kazdy ma przyniesc zysk.
Jak był nawet na 25 miejscu to jeszcze nie było żle, ale przed "Pianistą" czy "Szeregowcem Ryanem" to lekka przesada. Z drugiej strony film jest rewelacyjny i nie ma się co dziwić że średnia rośnie a film awansuje.
Nowy, dobry film, więc i średnia idzie w górę. Zobaczymy jak długo pozostanie na 19 miejscu. Warto obejrzeć, świetny.
To, że film jest dobry to się zgodze ale 18 miejsce w top100 i w ogóle w tym rankingu to dla mnie trochę smutne, bo film nie jest jakiś wbitny, wyjątkowy czy oryginalny, to po prostu kolejny film Eastwooda. A w top 100 powinny być filmy wyjątkowe.
Nawet jeśli nie zasługuje, to ma to miejsce - obecnie 18-ste, i ani Ty, ani nikt inny tego nie zmieni! Dla mnie zasługuje jak najbardziej. Piękny film i ciesze się ze pnie się w górę tak wysoko ;) Musicie się pogodzić z tym ze jest tak wartościowy dla wielu tysiecy osób głosujących, ale nie dla Was skoro jest "za wysoko"
Pozdr.
el critico, czyli mam rozumieć że jest 100 arcydzieł ? pff, jak na razie ja widziałem tylko jedno arcydzieło na 700 obejrzanych filmów więc nie wiem jak ty oceniasz filmy, ale jak widać mało od filmu wymagasz.