8,2 446 tys. ocen
8,2 10 1 446185
7,7 67 krytyków
Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

może super wybitny mega pamiętny nie jest
ale jest dobry, mocny

poza tym, co już napisano, dodać można, że

bardzo dobrze pokazuje to, czego brakuje i jak dziwna jest dzisiejsza młodzież
bez poszanowania, bez zasad, bez wsparcia ze strony starszych (bo tego sami nie chcą) i bez ideałów, oparcia, pokazuje jak dzisiejsza młodzież jest strasznie materialna...

a daj jednemu, drugiemu jakiś wzór, daj zainteresowanie, dziadka/ojca z zasadami, to na ludzi wyprowadzi
znajdzie prace, która da pewniejszą przyszłość niż super kumple rozbijający się brykami, nauczy i powie wprost jak działać z dziewczynami, nauczy szacunku, nauczy meskiego swiata [rozmowy meskie w fryzjera]...

tego wspolczesnie brakuje

duże znaczenie ma to, co powiedziała siostra Thao: "Dziewczyny idą na studia, chłopcy do więzienia."
ale co mają robić, jak nie mają takiego oparcia/wzoru? dają się wciągnąć siłą bo nie widzą alternatyw, widzą, że tak jest po prostu

film ma kilka przesłań, i nie wszystkie widać tak od razu
nie jest prosty w przekazie, to dobrze

i najważniejsze, po seansie o filmie się myśli
pamięta się o czym był po jakimś czasie, jest się w stanie wskazać, przypomnieć, przytoczyć konkretne sceny, porozmawiać o filmie bardziej, przy piwku z kimś kto go widział, i kto nie, niż powiedzieć: bo (transformers) był fajny, gdyż dużo efektów, fajna muza i roboty jak prawdziwe

atom3k

Według mnie film właśnie jest super wybitny i zdecydowanie pamiętny. Żeby stworzyć pamiętny i wybitny film nie trzeba przedstawiać jakiegoś wielkiego historycznego wydarzenia wydając na jego ekranizację potężne pieniądze i stosując najlepsze efekty specjalne. Ten film to udowodnił.
Co do cytatów mogę dodać jeszcze "Boże, mam więcej wspólnego z tymi żółtkami niż moją własną, zepsutą rodziną".

ocenił(a) film na 7
glh1

Nie wydaje się wam, że ten film jest skierowany przede wszystkim do Amerykanów?