PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624231}

Guillermo del Toro: Pinokio

Guillermo del Toro’s Pinocchio
2022
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 16078
7,5 38 krytyków
Guillermo del Toro: Pinokio
powrót do forum filmu Guillermo del Toro: Pinokio

Kolejne lewicowe wypociny po "Minionkach" pokazując całe zlo swiata ppchodzace z Kosciola i to tego Katolickiego. Ciekaw jestem kiedy i kto zrobi taki pouczajacy film /bajkę o zlym Talmudyzmie czy Islamie.. Pytanie retoryczne oczywiście

ocenił(a) film na 6
Mariusz_maaaniek

A gdzie mój drogi to zło świata o katolicyzmie?

ocenił(a) film na 1
dadzios

A chociazby kiedy to przyszli do Giappetta ksiadz, jakis policmajster i hajlowali obtdwaj.. To sa celowe przekazy. Z reszta fabuła malo oparta na książce.... Szkoda gadać

ocenił(a) film na 7
Mariusz_maaaniek

Ale wiesz ze kosciół katolicki, ojcowie świeci pius XI iXII współpracowali z Mussolinim? Włosi nawet jako faszysci zdawali sobie sprawę z tego, że katolicyzm to religia dominująca i że znaczna część społeczeństwa posłucha papieża, który mógł nawet na prawach encykliki non expedit zakazać katolikom głosowania w wyborach? Mussolini na prawach traktatów laterańskich dał niezależność i neutralność państwu papieskiemu, katolicyzm stał się religią narodową, krzyże wszędzie, ślub kościelny stał się cywilnym- no same przywileje, które zostały wcześniej utracone
Więc sorry, ale to nie lewicowa propaganda, "hajlujący" księża byli, są udokumentowani na zdjęciach, chyba ze akurat sobie prostowali zdrętwiałe łapki ;)
A i moim zdaniem jest na odwrót, film w delikatny sposób ukazuje włochy tamtych lat, postacie są religijne, tą religijnością w dyskretny sposób emanują poprzez modlitwę przed jedzeniem, znak krzyża, samą działalność giapetto, który przecież struga krucyfiks

ocenił(a) film na 7
Mariusz_maaaniek

a i że film mało oparty na ksiażce to wiesz czemu? xdddddd
bo tytuł ma Guillermo del Toro’s Pinocchio a nie Carlo Collodi's Pinocchio xd

ocenił(a) film na 8
Mariusz_maaaniek

no tak. bo historycznie w faszystowskich włoszech nigdy żaden ksiądz nie hajlował :)
tbh znając poglądy i poprzednią twórczość del tora, gdy tylko zobaczyłem postać ksiedza to spodziewalem sie wiekszego hardkoru. ale księżulo pozostaje na drugim planie i nawet nie jest złoczyńcą. no ale rozumiem że o kk to albo dobrze albo wcale, bo w innym przypadku to lewicowa propaganda xddd

ocenił(a) film na 1
13Gniewny

No tak.. Tylko jaki sens jest podawania tego dzieciom? To ze KK we Wloszech współpracował z Mussolinim to wiadome.. Np w Polsce ksieza byli mordowani czy wysylani do obozów a nazista z Niemiec, członek NSDAP nie mogl byc wierzacy.. Tak, zgadza sie, jest to lewicowa podprogowa propaganda.. Czesta oststnio w filmach dla dzieci by kształtować ich światopogląd.. Trzeba być ślepym by tego nie widzieć .... I na koniec Cię chyba zdziwię.. Jestem ateistą, jednak dyskryminowanie tylko i wylacznie jednego wyznania a w szczególności jednego kościoła jest dla mnie po prostu obrzydliwe i nie do przyjecia.. Tym wyznaniem i kosciolem jest KK ktory nie może, nie umie i nie ma szans się bronic.. Mozna go bezkarnie do woli besztać bez konsekwencji .. Bo przeciez co by się stało gdyby w takim swietle był pokqzany Judaizm czy Islam..  Oskarzanie o antysemityzm i sprawy sądowe w przypadku Judaizmu a oskarzanie o rasizm lub po prostu DEKAPITACJA w przypadku tego drugiego.. Czego dowody juz przeciez mielismy.. Miłego dnia życzę.. Pozdrawiam 

Mariusz_maaaniek

szkoda że tu nie da się dawać reakcji "haha" bo to co mówisz to śmiech na sali
Jaki jest sens pokazywania dzieciom? Bo to prawda historyczna, dotycząca czasów w których żyły postaci?
Załóżmy że takie jasełkowo-janopapieżowe dziecko z polski sobie pójdzie na bajkę i zobaczy UWAGA hailującego księdza bo nigdy nie uczyło się historii włoch więc zapyta albo rodziców albo googla o co chodzi i dowie się niezbyt wygodnej prawdy ale prawdy o kk i o faszystach. Myślisz że ta postać ksiedza była wpieprzona na siłe i bez jakiegoś większego celu? No nie, motyw kościoła trwał długo- od pierwszej wojny czyli katolicyzmu stosunkowo wolnego a przed II wojną czyli katolicyzm z motywami ideologii mussoliniego, ZMIANA (z względnie dobrego na względnie złego). A co do judaizmu, unorthodoks, znasz? Taka sobie produkcja o "miłej" tradycji, ale nie wiem czy to jesteś w stanie zrozumieć jako "besztanie" bo wg ciebie prawda historyczna to besztanie jprd xdddddddd

ocenił(a) film na 1
theogevinner

Nie pal tylee dzieciaku.. Popusz sobie do kogos innego i posmiejcie sie razem.. Nie ten poziom..

Mariusz_maaaniek

mhm >dzieciaku
dobrze panie boomer, obrońco cnót wszelakich i kk, nie masz argumentów to ad personam, cnie?

Mariusz_maaaniek

"No tak.. Tylko jaki sens jest podawania tego dzieciom? " - taki zeby nie zaklamywac prawdy. Koscielni zawsze byli i sa tam gdzie jest kasa. Jak rzadził Adolf - to tez salutowali, zawsze przy wladzy, zawsze przy pieniadzach. Takie rzeczy trzeba pietnowac i tyle.

axelbest

A wiesz, że dzisiaj za nie zakłamywanie prawdy można wylecieć z uczelni, na przykład?

Mariusz_maaaniek

Zaraz, zaraz, zarzucasz komuś propagandę, a sam próbujesz narzucać jaką prawdę należy dzieciom pokazywać, a jaką nie? KK ma bardzo dużo złego na sumieniu i nie widzę powodu, by udawać, że jest inaczej. Twoje komentarze to pokaz hipokryzji.

ocenił(a) film na 7
Mariusz_maaaniek

Widać, że masz już postawionego chochoła i chcesz z nim walczyć i na siłę szukasz problemu. Gdzie jest tu niby jakiś wielki pojazd na Kościół? Pokazana jest postać jednego księdza, który był zwolennikiem faszystowskiego reżimu we Włoszech co było wtedy dość powszechne. Co w tym szokującego? Że w ten sposób pokazana została pewna historyczna prawda? Boli cię, że to fakt, że KK wtedy sprzymierzył się z takimi politycznymi siłami? Na to, że pokazano nieludzkie podejście faszystów do wykorzystywania dzieci w czasie wojny też będziesz się tak oburzał? Tego, że Gepetto umarł mając krzyż na łóżkiem już nie zauważyłeś bo ideologiczne zaślepienie ci na to nie pozwoliło i nie pasuje ci do sztampy pt. "Lewacki netflix"?

Cameltoe

Koscielni wszedzie widza na nich atak, a to tecza, a to harry potter, a to te wredne dzieci do ksiedzom pod sutanne wchodza.... nie dogodzisz takim. :D

Zgodnie z linia propagandy, narod wybrany (a kazdy narod tak sobie mowi) - musi miec wroga. Kosciol widzi wroga w kazdym, kto powie coś złego na ich liczne akty pedofilii, o wspolpracy z szemranymi ludzmi i przekretami na skale swiatowa.

ocenił(a) film na 8
Mariusz_maaaniek

Jeden hailujący ksiądz w filmie co jest jak najbardziej zgodne z faktami historycznymi
Dzbany na filmwebie: LEWACKA PROPAGANDA!!!

ocenił(a) film na 6
Mariusz_maaaniek

Nie chroń tak tego kościoła. Gdyby Jezus zstąpił na ziemię to by ten kościół zaorał.

ocenił(a) film na 2
agrutko

A tak, tak na pewno a zrobiwszy sobie wpierw operację zmiany płci niechybnie, wziąłby udział w "marszu równości" idąc ramię w ramię z dewiantami wszelakiej maści spod znaku LGBT Błogosławił by ich związkom i klinikom aborcyjnym, które humanitarnie i dyskretnie pomagają kobietą, pozbyć się "problemu i ciężaru" ps Uważaj na ostre narzędzia, żebyś nie przebiła swojej beztroskiej bańki

ocenił(a) film na 6
piopio

Nie. Wyjąłby listę 7 grzechów głównych i jechałby punkt po punkcie. Z kościoła katolickiego nie zostałby kamień na kamieniu.

ocenił(a) film na 2
agrutko

Nie wiem dokładnie do czego zmierzasz o co Ci chodzi, ale tak owszem, ludzie sa grzeszni. KAŻDY popełnia grzechy, więc idąc Twoim tokiem myślenia, "kamień na kamieniu" nie pozostałby po całej ludzkości. Tylko Bogu, nie o to chodzi.

ocenił(a) film na 8
piopio

A ty wiesz o co chodzi Bogu?

ocenił(a) film na 2
Dany74

Nie, za krótki jestem ale nie o zrozumienie tu chodzi ale o kierowanie się Jego nakazami, a te znam. Spisali je na tablicach. 10 punktów, którymi należy się kierować.

ocenił(a) film na 2
Mariusz_maaaniek

Dokładnie, jaki trzeba mieć zmasakrowany mózg swoją ideologią, żeby akcję bajki osadzoną XIX w. zaadaptować i przenieść czasy rządów faszystów po to aby manipulując przekazem, że faszyzm to był konserwatyzm, idący za pan brat z Kościołem Katolickim. Lewactwo uświadomione przytakuje i śmieje się pod nosem a pelikany łyk, łyk, łyk ....

ocenił(a) film na 8
piopio

Włoscy faszyści wykorzystywali katolicyzm w propagandzie i fakt że stolica apostolska znajduje się w ich kraju. Więc hailujący ksiądz który tak wielu zabolał jest w filmie jak najbardziej na miejscu. Reżyser chciał uświadomić widzów, że coś takiego miało miejsce ale jak widać prawda boli.

ocenił(a) film na 2
aryman666

Ubawiłeś mnie setnie swoją bolszewicką propagandą. Kulaj sobie boba razem ze odklejonym towarzyszem Guillermo, pozostań w swojej bańce i wciągaj gile, tylko przestań komuś takiemu jak ja, wciskać ten swój bełkot.

ocenił(a) film na 8
piopio

Polecam się doedukować bo widzę że na historii w szkole jak to świetnie ująłeś "kulałeś boba" zamiast przyswajać wiedzę co widać w twoim komentarzu. Informację która tak odkleiła cię od rzeczywistości można znaleźć choćby na Wikipedii. Sugeruję zajrzeć a jeśli dalej chcesz robić z siebie klauna proszę bardzo, przynajmniej będzie zabawnie.

ocenił(a) film na 8
Mariusz_maaaniek

XD
Odnajdywac w tym filmie lewacka propagande bo jest antywojenny i kosciol jest pokazany w nie najlepszym swietle. Ja tam uwazam ze film jest swietny, dobrze odwzorowuje tamte czasy a KK niestety idealna instytucja nie jest i nigdy nie bedzie. Przeciez mogli tu dac pinokia z hebanu...