Kolejne lewicowe wypociny po "Minionkach" pokazując całe zlo swiata ppchodzace z Kosciola i to tego Katolickiego. Ciekaw jestem kiedy i kto zrobi taki pouczajacy film /bajkę o zlym Talmudyzmie czy Islamie.. Pytanie retoryczne oczywiście
A chociazby kiedy to przyszli do Giappetta ksiadz, jakis policmajster i hajlowali obtdwaj.. To sa celowe przekazy. Z reszta fabuła malo oparta na książce.... Szkoda gadać
Ale wiesz ze kosciół katolicki, ojcowie świeci pius XI iXII współpracowali z Mussolinim? Włosi nawet jako faszysci zdawali sobie sprawę z tego, że katolicyzm to religia dominująca i że znaczna część społeczeństwa posłucha papieża, który mógł nawet na prawach encykliki non expedit zakazać katolikom głosowania w wyborach? Mussolini na prawach traktatów laterańskich dał niezależność i neutralność państwu papieskiemu, katolicyzm stał się religią narodową, krzyże wszędzie, ślub kościelny stał się cywilnym- no same przywileje, które zostały wcześniej utracone
Więc sorry, ale to nie lewicowa propaganda, "hajlujący" księża byli, są udokumentowani na zdjęciach, chyba ze akurat sobie prostowali zdrętwiałe łapki ;)
A i moim zdaniem jest na odwrót, film w delikatny sposób ukazuje włochy tamtych lat, postacie są religijne, tą religijnością w dyskretny sposób emanują poprzez modlitwę przed jedzeniem, znak krzyża, samą działalność giapetto, który przecież struga krucyfiks
a i że film mało oparty na ksiażce to wiesz czemu? xdddddd
bo tytuł ma Guillermo del Toro’s Pinocchio a nie Carlo Collodi's Pinocchio xd
no tak. bo historycznie w faszystowskich włoszech nigdy żaden ksiądz nie hajlował :)
tbh znając poglądy i poprzednią twórczość del tora, gdy tylko zobaczyłem postać ksiedza to spodziewalem sie wiekszego hardkoru. ale księżulo pozostaje na drugim planie i nawet nie jest złoczyńcą. no ale rozumiem że o kk to albo dobrze albo wcale, bo w innym przypadku to lewicowa propaganda xddd
No tak.. Tylko jaki sens jest podawania tego dzieciom? To ze KK we Wloszech współpracował z Mussolinim to wiadome.. Np w Polsce ksieza byli mordowani czy wysylani do obozów a nazista z Niemiec, członek NSDAP nie mogl byc wierzacy.. Tak, zgadza sie, jest to lewicowa podprogowa propaganda.. Czesta oststnio w filmach dla dzieci by kształtować ich światopogląd.. Trzeba być ślepym by tego nie widzieć .... I na koniec Cię chyba zdziwię.. Jestem ateistą, jednak dyskryminowanie tylko i wylacznie jednego wyznania a w szczególności jednego kościoła jest dla mnie po prostu obrzydliwe i nie do przyjecia.. Tym wyznaniem i kosciolem jest KK ktory nie może, nie umie i nie ma szans się bronic.. Mozna go bezkarnie do woli besztać bez konsekwencji .. Bo przeciez co by się stało gdyby w takim swietle był pokqzany Judaizm czy Islam.. Oskarzanie o antysemityzm i sprawy sądowe w przypadku Judaizmu a oskarzanie o rasizm lub po prostu DEKAPITACJA w przypadku tego drugiego.. Czego dowody juz przeciez mielismy.. Miłego dnia życzę.. Pozdrawiam
szkoda że tu nie da się dawać reakcji "haha" bo to co mówisz to śmiech na sali
Jaki jest sens pokazywania dzieciom? Bo to prawda historyczna, dotycząca czasów w których żyły postaci?
Załóżmy że takie jasełkowo-janopapieżowe dziecko z polski sobie pójdzie na bajkę i zobaczy UWAGA hailującego księdza bo nigdy nie uczyło się historii włoch więc zapyta albo rodziców albo googla o co chodzi i dowie się niezbyt wygodnej prawdy ale prawdy o kk i o faszystach. Myślisz że ta postać ksiedza była wpieprzona na siłe i bez jakiegoś większego celu? No nie, motyw kościoła trwał długo- od pierwszej wojny czyli katolicyzmu stosunkowo wolnego a przed II wojną czyli katolicyzm z motywami ideologii mussoliniego, ZMIANA (z względnie dobrego na względnie złego). A co do judaizmu, unorthodoks, znasz? Taka sobie produkcja o "miłej" tradycji, ale nie wiem czy to jesteś w stanie zrozumieć jako "besztanie" bo wg ciebie prawda historyczna to besztanie jprd xdddddddd
Nie pal tylee dzieciaku.. Popusz sobie do kogos innego i posmiejcie sie razem.. Nie ten poziom..
mhm >dzieciaku
dobrze panie boomer, obrońco cnót wszelakich i kk, nie masz argumentów to ad personam, cnie?
"No tak.. Tylko jaki sens jest podawania tego dzieciom? " - taki zeby nie zaklamywac prawdy. Koscielni zawsze byli i sa tam gdzie jest kasa. Jak rzadził Adolf - to tez salutowali, zawsze przy wladzy, zawsze przy pieniadzach. Takie rzeczy trzeba pietnowac i tyle.
Zaraz, zaraz, zarzucasz komuś propagandę, a sam próbujesz narzucać jaką prawdę należy dzieciom pokazywać, a jaką nie? KK ma bardzo dużo złego na sumieniu i nie widzę powodu, by udawać, że jest inaczej. Twoje komentarze to pokaz hipokryzji.
Widać, że masz już postawionego chochoła i chcesz z nim walczyć i na siłę szukasz problemu. Gdzie jest tu niby jakiś wielki pojazd na Kościół? Pokazana jest postać jednego księdza, który był zwolennikiem faszystowskiego reżimu we Włoszech co było wtedy dość powszechne. Co w tym szokującego? Że w ten sposób pokazana została pewna historyczna prawda? Boli cię, że to fakt, że KK wtedy sprzymierzył się z takimi politycznymi siłami? Na to, że pokazano nieludzkie podejście faszystów do wykorzystywania dzieci w czasie wojny też będziesz się tak oburzał? Tego, że Gepetto umarł mając krzyż na łóżkiem już nie zauważyłeś bo ideologiczne zaślepienie ci na to nie pozwoliło i nie pasuje ci do sztampy pt. "Lewacki netflix"?
Koscielni wszedzie widza na nich atak, a to tecza, a to harry potter, a to te wredne dzieci do ksiedzom pod sutanne wchodza.... nie dogodzisz takim. :D
Zgodnie z linia propagandy, narod wybrany (a kazdy narod tak sobie mowi) - musi miec wroga. Kosciol widzi wroga w kazdym, kto powie coś złego na ich liczne akty pedofilii, o wspolpracy z szemranymi ludzmi i przekretami na skale swiatowa.
Jeden hailujący ksiądz w filmie co jest jak najbardziej zgodne z faktami historycznymi
Dzbany na filmwebie: LEWACKA PROPAGANDA!!!
Nie chroń tak tego kościoła. Gdyby Jezus zstąpił na ziemię to by ten kościół zaorał.
A tak, tak na pewno a zrobiwszy sobie wpierw operację zmiany płci niechybnie, wziąłby udział w "marszu równości" idąc ramię w ramię z dewiantami wszelakiej maści spod znaku LGBT Błogosławił by ich związkom i klinikom aborcyjnym, które humanitarnie i dyskretnie pomagają kobietą, pozbyć się "problemu i ciężaru" ps Uważaj na ostre narzędzia, żebyś nie przebiła swojej beztroskiej bańki
Nie. Wyjąłby listę 7 grzechów głównych i jechałby punkt po punkcie. Z kościoła katolickiego nie zostałby kamień na kamieniu.
Nie wiem dokładnie do czego zmierzasz o co Ci chodzi, ale tak owszem, ludzie sa grzeszni. KAŻDY popełnia grzechy, więc idąc Twoim tokiem myślenia, "kamień na kamieniu" nie pozostałby po całej ludzkości. Tylko Bogu, nie o to chodzi.
Nie, za krótki jestem ale nie o zrozumienie tu chodzi ale o kierowanie się Jego nakazami, a te znam. Spisali je na tablicach. 10 punktów, którymi należy się kierować.
Dokładnie, jaki trzeba mieć zmasakrowany mózg swoją ideologią, żeby akcję bajki osadzoną XIX w. zaadaptować i przenieść czasy rządów faszystów po to aby manipulując przekazem, że faszyzm to był konserwatyzm, idący za pan brat z Kościołem Katolickim. Lewactwo uświadomione przytakuje i śmieje się pod nosem a pelikany łyk, łyk, łyk ....
Włoscy faszyści wykorzystywali katolicyzm w propagandzie i fakt że stolica apostolska znajduje się w ich kraju. Więc hailujący ksiądz który tak wielu zabolał jest w filmie jak najbardziej na miejscu. Reżyser chciał uświadomić widzów, że coś takiego miało miejsce ale jak widać prawda boli.
Ubawiłeś mnie setnie swoją bolszewicką propagandą. Kulaj sobie boba razem ze odklejonym towarzyszem Guillermo, pozostań w swojej bańce i wciągaj gile, tylko przestań komuś takiemu jak ja, wciskać ten swój bełkot.
Polecam się doedukować bo widzę że na historii w szkole jak to świetnie ująłeś "kulałeś boba" zamiast przyswajać wiedzę co widać w twoim komentarzu. Informację która tak odkleiła cię od rzeczywistości można znaleźć choćby na Wikipedii. Sugeruję zajrzeć a jeśli dalej chcesz robić z siebie klauna proszę bardzo, przynajmniej będzie zabawnie.
XD
Odnajdywac w tym filmie lewacka propagande bo jest antywojenny i kosciol jest pokazany w nie najlepszym swietle. Ja tam uwazam ze film jest swietny, dobrze odwzorowuje tamte czasy a KK niestety idealna instytucja nie jest i nigdy nie bedzie. Przeciez mogli tu dac pinokia z hebanu...