PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 286138
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Jak należy oglądać?

użytkownik usunięty

Witajcie, chcialbym zaczac swoja przygode ze swiatem Gwiezdnych Wojen i pojawia sie kwestia kolejnosci ogladania: sa filmy, seriale, seriale animowane. Od czego zaczac? Chodzi mi dokladnie o fabularny poczatek.

użytkownik usunięty

Osobiście oglądałem w takim ustawieniu:
Mroczne Widmo
Atak Klonów
Zemsta Sithów
Nowa Nadzieja
Imperium Kontratakuje
Powrót Jedi
The Clone Wars (serial z 2008r, emisja wciąż trwa)
Clone Wars (serial z 2003 roku, odcinki kilkuminutowe)
The Clone Wars (film, pilot do serialu z 2008 roku)

Jestem zadowolony z takiej kolejności, ale patrząc z perspektywy czasu, można obejrzeć w lepszej.

Jeśli wolisz kanoniczność to:
Mroczne Widmo
Atak Klonów
Clone Wars (serial z 2003 roku, odcinki kilkuminutowe)
Zemsta Sithów
Nowa Nadzieja
Imperium Kontratakuje
Powrót Jedi
The Clone Wars (film, pilot do serialu z 2008r)

*The Clone Wars na końcu z względu na to, że wciąż jest emitowane i psuje trochę kanoniczność (co nie wyklucza tego, że serial bardzo mi się podoba).

Jeśli wolisz oglądać zgodnie z etapami powstawiania filmów to:
Nowa Nadzieja
Imperium Kontratakuje
Powrót Jedi
Mroczne Widmo
Atak Klonów
Clone Wars (serial z 2003 roku, odcinki kilkuminutowe
Zemsta Sithów
The Clone Wars (film, pilot do serialu z 2008 roku)

Serial z 2008 można śmiało wrzucić pomiędzy "Atak..." a "Zemstę...". Przecież odcinki nie wiążą się fabularnie, no chyba że w taki sposób jak druga bitwa o Genosis ;)

użytkownik usunięty
hardee

Niby tak, ale emisja wciąż trwa i wiele rzeczy... a zwłaszcza główny problem polegający na postaci Ahsoki nie zostanie rozwiązany do końca emisji.
Według mnie wystarczy obejrzeć wersje z 2003r która pokazuje w prosty sposób dlaczego tak zaczyna się Zemsta Sihów, a dopiero na końcu zacząć z wersją z 2008r.
Ale autor tematu zrobi jak uważa ;)

Nie no, nawet jeśli mamy nie rozwiązany "problem" Ashoki, to i tak będzie to solidna porcja nowej wiedzy o Wojnie Klonów przed seansem Zemsty Sithów ;). A tj kreskówki z 2003 roku przyznam szczerze nie widziałem, ale postaram się to nadrobić, jak tylko to znajdę :).

użytkownik usunięty
hardee

No tak, tyle, że zasadnicza różnica miedzy tymi dwoma serialami polega na tym, że po obejrzeniu wersji z 2003r (której obejrzenie zajmie jak dobrze pamiętam niedużo ponad godzinę, albo nawet i mniej) przechodzimy od razu do wydarzeń z Zemsty Sithów, a w wersji w 2008r jeszcze nawet nie ma namiastki tego.
Według mnie dla kogoś kto pierwszy raz ogląda Star Wars przerwanie akcji w połowie The Clone Wars z 2008r i zaczęcie Zemsty Sithów gdzie nawet nie będzie wiedział dlaczego ona tak się zaczęła nie jest najlepszym rozwiązaniem.

A kreskówka z 2003r polega na kilkunastu odcinkach 5-minutowych i gryzie się ona trochę nawet z The Clone Wars.
Tam nawet Anakin zabija Ventress (może w The Clone Wars też do tego dojdzie, choć wątpię bo według amerykanów to dla dzieci za duża przemoc by pewnie była... http://www.gwiezdne-wojny.pl/news.php?11247,wojny-klonow-nie-dla-dzieci.html) zrzucając ją ze skały (choć z tego co czytałem z ossus.pl ona odleciała sama i gdzieś zniknęła jak dobrze pamiętam, więc tu też kanoniczność nie jest dokładna).

Ja oglądałem w kolejności (życzę każdemu początkującemu z SW tak wybrać):
Nowa Nadzieja
Imperium kontratakuje
Powrót Jedi
Mroczne Widmo
Atak Klonów
Zemsta Sithów

Dzięki takiej kolejności będziesz miał wiele niespodzianek. A seriale możesz wywalić. Nie są konieczne i są dość słabe, ale pełnometrażowa wersja kinowa Clone Warsa z 2008 r. była całkiem dobra.

darthbergi

Nie zgodze sie tylko co do serialu CW tego z 2003 - polecam obejrzeć bo wiele rzeczy tam jest wyjaśninych , a tak jak obejrzy od razu EIII po EII to niewiele zrozumie.

mahu1986

Ja widziałam najpierw "starszą trylogię" czyli "Nowa.." , "Imperium..." i "Powrót..." , potem obejrzałam nowszą a seriale na końcu ... chociaż myślę , że można wepchnąć seriale ( i ewentualnie komiksy) między II i III część .

ocenił(a) film na 8
Rosemary_25

moja kolejność:
imperium kontratakuje
atak klonów
mroczne widmo
powrót jedi
zemsta sithów
nowa nadzieja
a potem wszystkie inne dodatki

polecam oglądanie albo:
IV,V,VI,I,II,III
lub:
I,II,III,IV,V,VI
a na końcu te wszystkie seriale i komiksy.

Rosemary_25

Oczywiscie ze mozńa a nawet rzeba wepchnac miedzy II a III czesc serial CLone Wars z roku 2003 -- tu taj możńa zobaczyć faajna zajawke tego o czym mowa

http://www.youtube.com/watch?v=noWfrVjlhjE&feature=related

Naprawde polecam bo bo serial ten sporo wyjaśnia i kończy sie dokładnie w momencie w którym zaczyna sie Epizod III.
A w serialu możńa zobaczyć miedzy innymi:
-bitwe o Munnilist
- bitwe o Mon Calamari
- pasowanie Anakina na rycerza Jedi
- kleske Republiki na Hypori
- obleżenia planet na odległych rubiezach
-bitwe o Coruscant i porwanie Palpatine'a
No i sporo nowych fajnych postaci , jak Asajj Ventress, Grievous, Durge czy paru nieznanych wczescniej mistrzów Jedi
Naprawde warto bo jest to zupełnie inny klimat niż te gówniane wojny klonów z 2008r.

Wg mnie nie powinieneś kierować się fabularną chronologią i zacząć od "Nowej nadziei" i ogólnie starej trylogii. Nie tylko jest ona lepsza od nowej, ale też stanowi lepsze wprowadzenie do tego świata - w końcu to były pierwsze filmy tej marki, jakie powstały. Ja sam oglądałem w dziwnej kolejności:

Nowa nadzieja
Mroczne widmo
Imperium kontratakuje
Powrót Jedi
Atak klonów
Zemsta Sithów

M.in. dlatego, że zaczynałem, kiedy dwóch ostatnich jeszcze nie było :)

ocenił(a) film na 7
Litawor

Powinno się oglądać według chronologii wydarzeń jakie zaistniały w kosmicznej sadze.
Od Mroczne Widmo .... do Powrotu Jedi.

ocenił(a) film na 8
hgrzes

Ja oglądałam tak, i polecam tą kolejnosć gdyż w ten sposób zostaniesz najlepiej wprowadzony w świat Gwiezdnych wojen :

Nowa Nadzieja
Imperium Kontraatakuje
Powrót Jedi
czyli: 4,5,6

a potem:

Mroczne Widmo
Atak Klonów
Zemsta Sithów
czyli: 1,2,3

Obecnie oglądam serial Clone Wars i jego również polecam chociaż w żadnym stopniu nie może równać się z filmami