mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak jest z tą kolejnością tej sagi ? i dlaczego jest akurat tak skonstruowana ? bo to troche dziwne jak dla mnie... pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź...
kolejność pod względem powstawania to najpierw epizody od IV-VI które są nazywane starą trylogia przez większość uważane za lepsze akurat przeze mnie nie są uważane za najlepsze ale to nie ważne. póżniej powstały epizody I-III które są nową trylogią. W Starej Trylogii są opisane zdarzenia w większości związane z Lukiem Skywallkerem. Stara Trylogia pokazuje nam przede wszystkim to co działo się po tym jak pojawił się Darth Vader aż do zniszczenia Imperatora. Nowa Trylogia skupia się na Anakinie Skywallkerze jego dziecinśtwie i młodości. Ukazuje nam ona jak doszło do tego że Anakin stał się Vaderem. mysle że to troche wyjaśni ci to wszystko choć nie jest to dokładne bo dawno oglądałwem SW i troche pozapominałem i radze oglądnąć ci teraz jak jest na TVP2 wszystkie to doskonale to zrozumiesz. jeśli nie oglądałeś pierwszego epizodu który był wczoraj a powtórka dzisiaj to radze sobie go wypożyczyć zanim oglądniesz kolejne części
A ja nie radze oglądać części 1,2,3 teraz na TVP2, bo prequele to w dużej mierze spoilery tajemnic z kolejnych części i zepsujesz sobie przyjemność z poznawania historii Vadera oglądając od "Mrocznego Widma". Poczekaj na "Nową Nadzieję" :)
dla mnie lepiej zaczać od początku. teraz gdy wszytko jest wiadomo. a tak zaczyna sie od tego że Vader już jest niewiadomo skąd się wziął kim jest potem jego śmierć i potem od początku poznawanie go gdy jeszcze nie był Vaderem i wogóle. i jeśli nie chcesz tracić potem 15 lub więcej złotych na wypożyczenie filmów z Nowej Trylogii bo zaczniesz od pierwszej to lepiej oglądał w TV od początku przynajmniej ja polecam ten sposób
Raz pożyczyłem w liceum koledze kasety z Sagą. Obejrzał w kolejności 1,2,3,4,5,6 - Stwierdził, że się rozczarował przejściem z 3 do 4 - Efekty specjalne, inny sposób kręcenia filmów, stwierdził, że żałuje, że go nie uprzedziłem, by zostawił te części pełne przepychu na koniec.
wielkie dzięki za odpowiedzi... :)
tzn. tak ogólnie to części od 1 do 3 to prequele tej "starej sagi" tak ?
p.s. obejrzę po kolei jak leci w tvp tylko dlatego że nie mam dostępu do wypożyczalnie (czy czegoś tam innego :P) pozdrawiam