Jak myślicie która część Gwiezdnych Wojen jest najlepsza??
Według mnie najlepsza jest Zemsta sithów.
trudno tak ocenić. Każda część jest inna, niepowtarzalna, każda ma troche inny klimat. Moge tylko porównać starą i nową trylogie. Otuż: stara jest lepsza bo ma Hana Solo. Tak naprawde to jedyny powód. Uwielbiam jednak całą sage.
no wszystkie fajne! Racja. A teraz pomówmy o różnicach. Generalna różnica to ta że w nowej trylogii wszystkiego jest więcej i wszystko jest lepsze i nowocześniejsze, Jedi lepiej walczą, wyżej skaczą, lepiej władają mocą itp.
dziwne troche. po co przesadzać w ten sposób??? Wtedy sie to troche kupy nie trzyma w ramach założeń świata Star wars
Choć uwielbiam wszystkie epizody, na pierwszym miejscu jest u mnie Epizod V, czyli "Imperium kontratakuje."
Pozdrawiam
Hymmm... trudno jest wybrać jeden epizod. Jak sam Lucas powiedział niegdyś, gdy dopiero planował realizacje części I, II, III, stara trylogia jest napakowa akcją i przygodą; nowa natomiast będzie oparta na spiskach i tajemnicach, jak też stwierdził doda do niej mniej humoru. Tak się stało. Mimo różnic w klimacie obie trylogie to spójna całość opowiadająca jedną historię - historię Anakina Skywalkera. To jakby sztuka podzielona na akty. Jedna i ta sama. Największy sentyment mam do Zemsty Sithów bo to dzięki niej tak naprawdę mi "odbiło" :). Około rok przed premierą ni stąd ni zowąd zaczęłam śledzić newsy o tejże części, obejrzałam poprzednie epizody i tak jakoś poczułam moc :P. Także nie mam ulubionego filmu z sagi, ale po części mogłaby nim być Zemsta Sithów.
1. Zemsta Sithów
2. Attak Klonów
3. Mroczne Widmo
4. Imperium Kontratakuje
5. Powrót Jedi
6. Nowa Nadzieja
1. Zemsta sithów
2. Powrót Jedi
3. Nowa nadzieja
4. Atak klonów
5. Imperium kontratakuje
6. Mroczne widmo
1. Powrót Jedi
2. Nowa Nadzieja
3. Atak Klonów
4. Imperium kontratakuje
5. Zemsta Sithów
6. Mroczne Widmo
pozdro :)
cala stara trylogia jest bardzo dobra, a co do nowej to atak klonow jest fajny a zemsta sithow to kaszana
1.Imperium Kontratakuje
2.Zemsta Sithów/Powrót Jedi
3.Atak klonów
4.Nowa nadzieja
reszty nie uznaję, bo z pieluch wyrosłem 30 lat temu...
1.Imperium Kontratakuje
3.Atak klonów
4.Nowa nadzieja
1.Imperium Kontratakuje
3.Atak klonów
4.Nowa nadzieja
Kontrakt Imperialny.. znaczy sie Imperium Kontratakuje.
- I am your father!
- No, really? Can you sign this birth certificate for me?
- Uh huh.. join me..ehmm.. what for?
- They requre it at the Academy. You want me to study, don't you?
- Uh. Yes of course. Where shall I sign?
- Here.
- Ummm.. yes.. ah so.. well... mmm.. Here! Now join me and we will rule the galaxy together!
- Never!!
- Then you shall die, my son..
- Ha! You fool! Guards! He has just signed the 12-3b-18334# imperial certificate! He has admitted he's the leader of the feminist movemet on Coruscant, Tatooine and Kashyyk! TAKE HIM AWAY!
- Nooooo!
:)
Ja mam dwie części:
Gwiezdne Wojny: Część III - Zemsta Sithów
Gwiezdne Wojny: Część V - Imperium Kontratakuje
naprawde wam sie podoba 'zemsta'??!! w pewnym sensie podziwiam... ja płakałam cały seans... ze śmiechu. widmo mnie po prostu nudziło, atak ujdzie w tłumie, natomiast oryginalna trylogia... ahh. kocham;
!. Powrót Jedi- bo mam słabośc do happy endów, do tematu radości z wygranej, skomponowanej przez williamsa i naprawde zawsze mnie nawiedza reflaksja o tym, że dobro zwycięża, że musi sie stać tyle złego, żeby doprowadzić do finału, bo w końcu musi byc równowaga, nie? (jak dla mnie to o to chodziło w 'bring balance to the force'. jak to w książce mpowiedział windu- 'być może przez te wszystkie wieki jedi wyprodukowali zbyt wiele światła'. a anakin był potrzebny, żeby wyrównać)
2. Nowa Nadzieja- tchnie swieżością i młodych hanem solo... znaczy fordem;)
3. Imperium.
ps. ten 'kontrakt imperialny rzeczywiście niezły'
1. powrót jedi
2. nowa nadzieja
3. imperium kontratakuje (kontrakt imperialny-super!!
-----------------to jest DUZA przerwa-------------------
------------------------------ ------------------------------
4. atak klonów
5. mroczne widmo/zemsta(zadziwiaja mnie ludzie ktorym sie podobala.... ale w koncu cudowne 'anakin.... you're breakin' my heart' moglo naprawde do glebi wzruszyc... doprowadzic do łez-ze smiechu;])
1. powrót jedi
2. nowa nadzieja
3. imperium kontratakuje (kontrakt imperialny-super!!
-----------------to jest DUZA przerwa-------------------
------------------------------ ------------------------------
4. atak klonów
5. mroczne widmo/zemsta(zadziwiaja mnie ludzie ktorym sie podobala.... ale w koncu cudowne 'anakin.... you're breakin' my heart' moglo naprawde do glebi wzruszyc... doprowadzic do łez-ze smiechu;])
Ja się ani chwili nie nudziłem na SW III. Uważam, że jest wręcz genialna. Muzyka jest genialna, chyba najlepsza, jaką słyszałem.
P.S Jak w ogóle można nazywać dawniejsze GW "Oryginalną trylogią" a nowa to, co to jest?? "Podróbka" ??? :|:|:|:|:|. Dla mnie wszystkie części SW są wspaniałe, a że może jedna jest gorsza od drugiej, to nie ma dla mnie znaczenia. Każda ma u mnie, 10\10 bo te filmy jest jedyne w swoim rodzaju.
P.S u mnie na blogu(na drugiej stronie) jest moja pełna wypowiedz, dlaczego uważam, iż starsza trylogia równa się z nową.
Cóż, jak dla mnie to, co jest teraz, jak najbardziej jest podróbką ;). bo zdaje sie, ze tak nazywamy coś, co jest sygnowane znaną marką, a okazuje sie jakimś totalnym chłamem. nie chcę tu obrażać fanów nowej serii, ale dla mnie GW sie skończyły na "Powrocie Jedi" i tyle. A nazwy 'Oryginalne' uzywam, bo podoba mi sie bardziej niz 'Stare', co sugeruje pewna dezaktualizację treści. Blog z chęcią odwiedzę, chociaż zgodzę sie zapewne tylko z argumentem, że John Williams jak komponował genialnie, tak komponuje nadal.
Ja się z Tobą całkowicie zgadzam, o czym zresztą na pewno wiesz:-) Chociaż mi słowo "oryginalna" w odniesieniu do Starej Trylogii nie przeszkadza.
"Zemsta Sithów" jest bardzo dobra, choć krótka niestety, czekam na DVD z wyciętymi scenami. U mnie również każdy z tych filmów ma 10, chociaż muszę przyznać, że największy sentyment mam do "Imperium kontratakuje", po prostu kocham ten film.
Pozdrawiam
1 atak klonów
2 nowa nadzieja
3 zemsta sithów
4 powrót jedi
5 imperium kontratakuje
6 mroczne widmo
1.Zemsta Sithów
2. Atak Klonów
3.Imperium Kontratakuje
4.Mroczne widmo (gdyby nie fenomenalna walka z Maulem to dałbym miejsce 6.)
5.Powrót Jedi
6.Nowa Nadzieja
Dla mnie każda część jest wyjątkowa i niepowtarzalna oraz wnosi coś nowego. Mimo iż wszystkie traktuję równo to jednak słabość ( tak troszeczke bardziej) mam do ep. VI - Powrotu Jedi. May the Force be with You!
1. The Empire Strikes Back
2. Revenge of the Sith
3. Return of the Jedi
4. A New Hope
5. Attack of the Clones
6 The Phantom Menace
1. Zemsta Sithów
2.Imperium Kontraatakuje
3. Nowa Nadzieja.
4. Powrót Jedi / Atak Klonów
5. Mroczne Widmo.
Najlepsza część:
1 Zemsta Sithów
dalej jest Stara Trylogia w kolejności:
2 Imperium Kontratakuje
3 Powrót Jedi
4 Nowa Nadzieja (nie jestem pewien czy taka kolejność, czy może najpierw Nowa Nadzieja a dopiero Powrót Jedi)
i dopiero
5 Atak Klonów
6 Mroczne widmo
Dla mnie najlepsze są 3 stare części + Atak klonów. Mroczne Widmo jest takie jakieś wybrakowane i lekko nudnawe, ale da sie obejrzeć. Natomiast w Zemście Sithów jest za dużo walk, co mnie, jako dziewczynie, osobiście przeszkadza. Ale ogólnie rzecz biorąc nie powiem o tej sadze złego słowa, bo uwielbiam Gwiezdne Wojny. A zauważył ktoś, że w nowym wydaniu DVD Powrót Jedi w końcowej scenie pojawia sie duch Anakina z Zemsty Sithów, a nie starego Vadera bez maski????
Oczywiście, że zauważyłam...
Dla mnie najklepszy jest I-ATAK KLONÓW,
II-ZAMSTA SHITÓW,
III-POWRÓT JEDI,
IV-MROcZNE WIDMO,
V-IMPERIUM KONTRATAKUJE,
VI-NOWA NADZIEJA
ZaPrAsZaM Do MnIe Na BlOgA !!