PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

ankieta

ocenił(a) film na 10

wpisujcie od najlepszej do najgorszej możecie też pisać + i - danej części. moja kolejność jest taka
1.Powrót Jedi-zdecydowanie najlepsza.najwięcej akcji,wkońcu pojawia się imperator.fajna akcja na endorze
2.Nowa Nadzieja-specyficzny klimat,dużo humoru,po prostu super jak dla mnie zniszczenie gwiazdy śmierci
3.imperium kontratakuje-najlepsza scena walki z całej starej trylogii(mówie o walce na hoth),pozatym wiele fajnych monologów vadera,chociaż fragmentami ta część nudzi.
niestety nie będe oceniał części od 1 do 3 ponieważ musze przyznać że są dla mnie beznadziejne,nawalili tylko efektów specjalnych i nic pozatym 0 fabuły.ale to moje zdanie.wy sami oceńcie

ocenił(a) film na 10
godzilla5

w nowych epizodach tez tkwi jakaś tam magia, lecz trzeba ją samodzielnie wydobyć spod tej całej nawały efektów specjalnych ( które zresztą są świetne, napewno 1000 razy lepsze niż przedstawione we Władcy Obrączek). Dla mnie w 1 epizodzie magiczna jest ta beztroskość, infantylność nawet... trudno sie dziwić, galaktyką jeszce nie targa galaktyczna wojna więc wszystko jest piękne i błyszczące :)Jednak Muzyka i Dartha Maul to najwieksze plusy tej części.W 2 epizodzie spodobała mi sie bitwa na Geonosis oraz rajd Anakina za tuskenami którzy uwięzili jego matkę.3 epizod uważam za najwiekszy mayhem efektów specjalnych w całej sadze.. Scena gdzie są tępieni Jedi przy akompaniamencie wspaniałego utworu jest świetna, wkroczenie Anakina z całą gwardią klonów do świątyni jedi czy też walka Yody z Sidiusem też zapadają w pamięć. Ale własnie w nowej trylogii brakuje tego specyficznego humoru ze starej trylogii, że nie wszystko jest tak naprawdę serio, tego dystansu i poczucia luzu (Han Solo się kłania ;P) noi oczywiście postacie są słabo zarysowane, brak im wdzięku i charakteru.. pozdro

ocenił(a) film na 7
soul edge

Aaaa, nareszcie znalazłem wariata, który twierdzi, że w nowej trylogii efekty są lepsze niz we "Władcy Pierścieni". Dobrze radzę - kup sobie okulary ;). Ponieważ 90% lokacji przedstawiono za pomocą efektów, środki na nie się rozwodniły i w efekcie są znacznie gorsze niż te z "Władcy".
Jeśli o moją kolejność filmów chodzi wystarczy spojrzeć na wystawione oceny. Dziękuję za uwagę ;).

ocenił(a) film na 10
Mlodzik91

Coty chrzanisz hobbicie...

ocenił(a) film na 7
soul edge

No nie moja wina, że nie potrafisz porównać :P.

ocenił(a) film na 10
Mlodzik91

moja też nie jest wina że nie potrafisz być obiektywny chłopczyku :)

ocenił(a) film na 9
godzilla5

1. Powrót Jedi
2. Zemsta Sithów
3. Imperium Kontratakuje
4. Mroczne Widmo
5. Atak Klonów
6. Nowa nadzieja

ocenił(a) film na 9
dirt16

moje zestawienie wyglądałoby identycznie :D

ocenił(a) film na 8
godzilla5

1. Imperium kontratakuje - najbardziej mroczne
2. Mroczne widmo - pierwsza czesc serii, wszystko sie zaczyna
3. Nowa nadzieja - poczatek nowej serii, nowi bohaterowie
4. Atak klonów - pierwsze odchyły anakina no i fajna fabula
5. Zemsta Shitow - rowniez mroczna
6. Powrót Jedi - zbyt cukierkowa, gdy Han jest u Jabby niemal nie da sie tego ogladac, a miśki sa po prostu komiczne. Choc fajna koncowka z Vaderem!

Ogladajac Star Wars za malolata bylem zachwycony. Akcja, bohaterowie, statki kosmiczne, planety i moc. Wrcajac do serii za doroslego wszystko wydalo mi sie zbyt cukierkowe, naiwne i lekko smiesznawe, a teraz po zebranym doswiadczeniu nie obejrzalem serii hronologicznie, tylko od I do VI i wszystko mi sie pieknie ulozylo w jedna calosc, skupilem sie zdecydowanie na mocy i odkrylem magie tej serii na nowo.

May the force be with you :-)

ocenił(a) film na 10
godzilla5

1. Imperium Kontratakuje, Nowa Nadzieja - nie łatwo wybrać, IV jako pierwsza oddaje nam niesamowity klimat trylogii a V jest genialnie mroczna :)
3. Powrót Jedi - Lucas nie mógł sagi lepiej zakończyć
4. Zemsta Sithów - przejście Anakina na ciemną stronę trochę "za płytkie" jak dla mnie, generalnie film rewelacyjny ale spodziewałem się czegoś więcej.
5. Atak Klonów - najlepsza scena to walka Yody z Hrabią.
6. Mroczne Widmo - Liam Neeson i Darth Maul ratują ten film.

ocenił(a) film na 9
Skw_

1. Imperium kontratakuje- Fantastyczny, mroczny klimat.
2. Zemsta sithów- Również fantastyczny klimat i świetne efekty specjalne.
3. Nowa nadzieja- Fajny klimat, dużo humoru, dobrze zrobiona walka o gwiazdę śmierci.
4. Mroczne widmo- Dobra muzyka, świetna walka z Maulem.
5. Powrót jedi- Zbyt dziecinna ale fajna, Świetna scena z Vaderem i Imperatorem.
6. Atak klonów- Nie wiem dlaczego ale tą część uważam za najsłabszą.

ocenił(a) film na 8
godzilla5

ja uważam, że całość dopiero obejrzana ciągiem daje wrażenie... pojedynczo to trudno wybrać która część jest najlepsza

ocenił(a) film na 10
godzilla5

1.Imperium kontratakuje-10/10
2.Powrót Jedi-10/10
3.Nowa Nadzieja-10/10
4.Zemsta sithów-9/10
5.Atak klonów-8/10
6.Mroczne widmo-7/10

ocenił(a) film na 9
godzilla5

1.Powrót Jedi - Arcydzieło, bez dwóch zdań - brak znaczących wad.
2.Imperium Kontratakuje - za genialny klimat i tą bitwę na śnieżnej planecie
3.Nowa Nadzieja - pierwsza jaką widziałem - zrobiła na mnie piorunujące wrażenie
4.Mroczne Widmo - fajnie pokazali całą jakby strukturę planety z, której pochodził Anakin + Dart Maul - suuuper ;)
5.Zemsta Sithów - przemiana w Vadera, Palpatine - generalnie całkiem nieźle
6.Ciężko jest wybrać najgorszego z najlepszych, ale ta część najmniej mi do gustu przypadła. Chociaż oczywiście film bardzo dobry.

ocenił(a) film na 10
godzilla5

1. Powrót Jedi
2. Imperium kontratakuje
3. Zemsta Sithów
4. Nowa Nadzieja
5. Atak klonów
6. Mroczne Widmo