Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261454
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Aby wypowiedzieć się, na temat tego filmu. Dziwi zbliżona ocena do filmów z Nowej Trylogii, które mogą być przetrawione tylko przez zagorzałych fanów tego uniwersum. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który widział tylko Nową Trylogię, a właściwie półtora filmu tj. Mroczne Widmo oraz część Ataku Klonów, który po kilkudziesięciu minutach wyłączył, bo stwierdził, że to komputerowe bajki i chociaż szanuje fanów, to nie rozumie tego całego bum na Gwiezdne Wojny. Szczerze ? Nie dziwie się. Ostatnio zastanawiam się ile we mnie jest fana Gwiezdnych Wojen, skoro sam nie mam dobrego zdania na temat Nowej Trylogii. Ale jeszcze jeden przykład. Kolega, z którym byłem w kinie na Przebudzeniu, zwykły filmowy zjadasz chleba, widział wszystkie części, ogólnie mówi, że fajne - ale żaden z niego fan. Po pierwszych scenach TFA na Jakku, stwierdził, że to najlepsza część. Po całym seansie stwierdził:
"Ten film mnie przekonał do Gwiezdnych Wojen. Nie mogę się doczekać kolejnej części".
Jak tu się nie zgodzić? Ten film to Nowa Nadzieja dla Gwiezdnych Wojen (mała analogia dla uszczypliwych). Niech ludzie zaczynają od niej i dobrze się bawią. To prawdziwa nagroda za cierpliwość dla fanów sagi, którzy od lat czekali na kontynuację na tak wysokim poziomie. Może tu jeszcze zabawię, forum wygląda w porządku, ale zbyt dużo tu naprawdę dziwnych wypowiedzi i ocen.

Pierwszy_user

Witam nowego :D

Pierwszy_user

Również witam nowego forumowicza :)

ocenił(a) film na 9
Pierwszy_user

Witamy, zapraszamy do szlachetnej walki z multikontowymi hejterami. Nie zdziw się jak zobaczysz oceny niektórych...

wifi_wifi

Ta, ich jest naprawdę dużo :D

Tak geekowo:oni są Sithami a reszta użytkowników jest w Ruchu Oporu :D

wifi_wifi

No tak, będzie trzeba się opowiedzieć po którejś ze stron, mimo iż tego typu walka dobra ze złem nigdy się nie kończy :)

ocenił(a) film na 5
Pierwszy_user

Jakiś argument merytoryczny mógłbyś podać? Argument, że "kolega coś stwierdził" jest jeszcze głupszy niż tekst, że "amerykańscy naukowcy twierdzą, że...".

Witam w klubie...

amazka

Ale to nie jest moja argumentacja :) Tylko przykład niezłożonej ludzkiej reakcji.
Nie czuję potrzeby rozwijania tematu, jest ich tutaj zanadto, praktycznie podzielam zdanie z każdą dobrą opinią na temat filmu. Dla mnie to jest czarno-białe, nie warto na ten temat dyskutować bo będzie ping-pong: mnie się to podoba - Tobie nie. Tamto mi się podoba -Tobie nie.
No, chyba, że faktycznie bardzo Ci zależy na opinii mojej skromnej anonimowej osoby - to wtedy faktycznie mogę napisać krótką recenzję. Pozdrawiam!