Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261250
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Ja wiem że to średniej klasy S/F (w przeciwieństwie do kultowej "starej trylogii" ale wypowiedziane kilkukrotnie stwierdzenie że Starkiller pobiera energię ze Słońca sugeruje że akcja filmu toczy się w układzie słonecznym nie zaś "w odległej galaktyce"

RogerVerbalKint

Słońce, czyli po prostu gwiazda, wokół której kręciły się planety w tym układzie. Chyba o to chodziło. ;)

użytkownik usunięty
RogerVerbalKint

Tutaj masz racje w 100 %

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

słońce to gwiazda, jest miliardy (teoretycznie nieskończenie wiele) takich samych w naszej i innych galaktykach xd

ocenił(a) film na 7
RogerVerbalKint

Użyli słowa słońce, po prostu. Przecież każdy głupi wie że słońce to gwiazda.

ocenił(a) film na 5
WTTW_FILM

No tak - ale nie każda gwiazda to Słońce - to akurat nazwa własna konkretnej gwiazdy...chyba że poszli w analogię do księżycy danej planety - nie jestem przekonany czy w astronomii używa się podobnego terminu jak słońca pisane z małej litery

ocenił(a) film na 7
RogerVerbalKint

Nie, używa się go żeby nazwać tylko naszą gwiazdę. Choć ciekawe jest to, czy gdybyśmy my, osiedlili się na planecie w innym układzie, to czy nie mówilibyśmy na tamtejszą gwiazdę "słońce"? Raczej mówilibyśmy. Poza tym to jest SW, tutaj praw fizyki nie ma (Oryginalna Trylogia i ogień w próżni) a co dopiero jakieś drobne nazewnictwo. Moim zdaniem, czepianie się tak żeby tylko było się czego czepić bo inni już czepiali się czego innego....

ocenił(a) film na 5
WTTW_FILM

Sprawdziłem u wujka google - wyskakuje haslo "księżyce planet" - Słońce zaś tylko w liczbie pojedynczej i jedynie jako TO dobrze nam znane Słońce

użytkownik usunięty
RogerVerbalKint

Nawyk maluczkich.
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/b-ziemia-b-czy-b-Ziemia-b-slonce-czy-Slonce;107 78.html

RogerVerbalKint

W literaturze i filmach SF używa się słowa 'słońce' na określenie gwiazdy która jest słońcem danej planety w innych układach, a nie tylko dla Ziemi i naszego układu. W dyskusjach o Nowej Nadziei mówi się przecież o zachodzie dwóch słońc na Tatooine.

To tak jak z księżycem - Księżyc to nazwa własna naszego księżyca i pisana z dużej litery kiedy mówimy o obiekcie astronomicznym, a z małej "na co dzień", ale istnieją księżyce innych planet i są pisane z małej litery, a mają własne nazwy typu np. Fobos i Deimos (księżyce Marsa).

Czyli nasze Słońce jako obiekt astronomiczny i nazwa własna jest z dużej litery, w codziennym użyciu z małej, a nic nie stoi na przeszkodzie, żeby gwiazdy wokół których krążą obce planety nazywać ich słońcami ( z małej litery, bo te gwiazdy mają jeszcze swoje nazwy własne).

Starkiller pobiera energię ze słońca, a nie ze Słońca.

Nerwen_AG

I jeszcze link z definicją - znaczenie 1.2 - "główna gwiazda w układzie planetarnym" - nie tylko naszym

https://pl.wiktionary.org/wiki/s%C5%82o%C5%84ce