Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261602
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Co oni wymyślili za miecz? Jelec miecza z emiterami , moim zdaniem przesadzone mocno. Takiego miecza jeszcze nie widziałem i moim zdaniem jest mocno niebezpieczne dla użytkownika. W literaturze są miecze, miecze z 2 "ostrzami" , laski. Za czasów prehistorycznych były też z zasilaniem umieszczonym na pasie i kabelkiem. Jednak jelec świetlny to przesada.

użytkownik usunięty
NameLess_One

NO WŁAŚNIE! CO TO KU**A JEST!?

ocenił(a) film na 9

Miecz Świetlny

użytkownik usunięty
Himiteshu

Rage Quit

ocenił(a) film na 7
NameLess_One

Brakuje mu jakiejś osłony na palce, przecież właściciel tego miecza może je stracić!

ocenił(a) film na 9
Gazor090

Jest zbyt kozacki :)

NameLess_One

http://starwars.wikia.com/wiki/Crossguard_lightsaber

pitusmetallica

Tak tylko czytałeś opis? Tam jest 1 "jelec" pod kątem 45 stopni. Powiem szczerze bawiłem się kiedyś mieczami i nie raz ręka otarła mi się o jelec. Dobrze że nie był ostry, a co dopiero z plazmy. Troszeczkę lepiej sprawa wygląda w przypadku krótkiego jelca 45 stopni, też pewnie trzeba było uważać, ale to jednak idzie wzdłuż ostrza, Jelce tego typu służyły do łamania mieczy, co w przypadku miecza świetlnego nie jest możliwe.

Jeśli chcemy mieć jelec to nie robimy głupich efektów, na które można się nadziać. Wystarczył by pręt z cortosis i sprawa załatwiona.

ocenił(a) film na 9
NameLess_One

Dla mnie wyglada fajnie i nie jest wcale przesadzony, nawet do miecza dwusiecznego jak mial Maul. Pewnie tez bedize nowym rodzajem mieczy swietlnych bo zauwaz jak sie żarzy mocno

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Mam nadzieję, że pokażą proces tworzenia miecza, bo to bardzo ciekawe, nigdy nie pokazywali tego w filmie.

Gazor090

W filmie nie było, ale jeśli dobrze pamiętam w wersji animowanej był przynajmniej jeden odcinek, który poruszał ten temat. Wiązało się to z pozyskiwaniem właściwego kryształu, a później nasycanie go w stanie medytacji własną mocą, czy coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 9
Gazor090

Pokazali troszke w usuniętej scenie z Powrotu Jedi, jak Luke tworzy sobie własny, zielony miecz

użytkownik usunięty
NameLess_One

Pewnie głównym zamierzeniem było, żeby miecz wyglądał "kozacko". Fakt, że dla właściciela jeden nieuważny ruch i ręki nie ma. Ale można uznać, że to ryzyko zawodowe, wpisane w użytkowanie mieczy świetlnych:
http://i.imgur.com/ZkuH3.jpg

Ale nawet te opinie, że jelec pomaga w obronie są nieco przesadzone, bo dodatkowe ostrza są zbyt daleko od rękojeści, więc trochę mija się to z celem.

Gdzieś natknąłem się na teorię, że taki kształt miecza wynika z niestabilności kryształu. Widać na zwiastunie, że ostrza nie są tak gładkie, jak miecze z poprzednich filmów. I te dodatkowe "wyjścia" po bokach miałyby odprowadzać nadmiar energii. Czy coś takiego ;)

ocenił(a) film na 6
NameLess_One

Może przesadzone, może nie...

Ja natomiast uważam, że krytyka takiego elementu po obejrzeniu 2-3 sekundowego materiału jest.. mocno przesadzona. Mnie się on też nie podoba, ale może jest jakieś logiczne wytłumaczenie na istnienie czegoś takiego.