Co oni wymyślili za miecz? Jelec miecza z emiterami , moim zdaniem przesadzone mocno. Takiego miecza jeszcze nie widziałem i moim zdaniem jest mocno niebezpieczne dla użytkownika. W literaturze są miecze, miecze z 2 "ostrzami" , laski. Za czasów prehistorycznych były też z zasilaniem umieszczonym na pasie i kabelkiem. Jednak jelec świetlny to przesada.
Brakuje mu jakiejś osłony na palce, przecież właściciel tego miecza może je stracić!
Tak tylko czytałeś opis? Tam jest 1 "jelec" pod kątem 45 stopni. Powiem szczerze bawiłem się kiedyś mieczami i nie raz ręka otarła mi się o jelec. Dobrze że nie był ostry, a co dopiero z plazmy. Troszeczkę lepiej sprawa wygląda w przypadku krótkiego jelca 45 stopni, też pewnie trzeba było uważać, ale to jednak idzie wzdłuż ostrza, Jelce tego typu służyły do łamania mieczy, co w przypadku miecza świetlnego nie jest możliwe.
Jeśli chcemy mieć jelec to nie robimy głupich efektów, na które można się nadziać. Wystarczył by pręt z cortosis i sprawa załatwiona.
Dla mnie wyglada fajnie i nie jest wcale przesadzony, nawet do miecza dwusiecznego jak mial Maul. Pewnie tez bedize nowym rodzajem mieczy swietlnych bo zauwaz jak sie żarzy mocno
Mam nadzieję, że pokażą proces tworzenia miecza, bo to bardzo ciekawe, nigdy nie pokazywali tego w filmie.
W filmie nie było, ale jeśli dobrze pamiętam w wersji animowanej był przynajmniej jeden odcinek, który poruszał ten temat. Wiązało się to z pozyskiwaniem właściwego kryształu, a później nasycanie go w stanie medytacji własną mocą, czy coś w tym stylu.
Pokazali troszke w usuniętej scenie z Powrotu Jedi, jak Luke tworzy sobie własny, zielony miecz
Pewnie głównym zamierzeniem było, żeby miecz wyglądał "kozacko". Fakt, że dla właściciela jeden nieuważny ruch i ręki nie ma. Ale można uznać, że to ryzyko zawodowe, wpisane w użytkowanie mieczy świetlnych:
http://i.imgur.com/ZkuH3.jpg
Ale nawet te opinie, że jelec pomaga w obronie są nieco przesadzone, bo dodatkowe ostrza są zbyt daleko od rękojeści, więc trochę mija się to z celem.
Gdzieś natknąłem się na teorię, że taki kształt miecza wynika z niestabilności kryształu. Widać na zwiastunie, że ostrza nie są tak gładkie, jak miecze z poprzednich filmów. I te dodatkowe "wyjścia" po bokach miałyby odprowadzać nadmiar energii. Czy coś takiego ;)