Jak dla mnie to słaba 3. Generalnie oceniam ten film na 2 płaszczyznach : 

- jak na kontynuację kultowych Wojen Gwiezdnych to ledwo 3 
- gdyby miało to inny tytuł to pewnie dałbym 6 

Należę do osób, które miały tą przyjemność zobaczyć pierwszą sagę jak tylko Powrót Jedi pojawił się w Polsce. Z tego względu oceniam ją dużo lepiej niż osoby, które oglądały ją kilkanaście lat później. Dla mnie to było mistrzostwo świata, rewolucja w kinematografii. Wszystkie kolejne części oglądałem patrząc przez pryzmat tych części 4-6. Już 1-3 zatraciły sporo ze swojego klimatu. Ale to co zrobił Disney, to parodia. Zło jest śmieszne, a nawet wzbudza litość, droga Jedi straciła na znaczeniu, KOMPLETNIE się nie wysilili przy tworzeniu postaci czy statków kosmicznych (to samo co było), fabuła też jakaś wtórna... No i Disney aż trąca myszką, chyba nawet kaczor donald w tym filmie by mnie nie zaskoczył :P To nie jest wytwórnia filmów dla dorosłych, tylko dla dzieci. 
Generalnie wszyscy z którymi rozmawiałem o tych filmach wpisują się w ten sam schemat - jeśli na części 4-6 trafiali gdy pojawiały się w Polsce, to słabo oceniają tę niby 7 część, ale jeśli oglądali wszystko dużo później, to potrafią się tym nawet zachwycać. Ale ja zdecydowanie należę do tych pierwszych, wg mnie zabijają sagę :( 

PS. osobisty minus za zabicie jedynej postaci która trzymała jeszcze poziom z poprzednich części :(