Mam serdecznie dosyć zaglądania na forum poświęcone temu filmowi tylko po to, żeby zamiast czegoś ciekawego czytać
po raz n-ty posty jakichś sfrustrowanych nacjonalistów wypełnionych słowami i zwrotami pokroju: "czarnuch", "smoluch",
"czarna małpa", "nie mam nic do murzynów ale won z czarnuchami z SW", "murzyńska morda" itp itd, rzygać się chce od
tego, weźcie masowo to raportujcie, żeby zrobić porządek.
Wiedzą że mogą robić co chcą, bo administracja śpi i nie ma zamiaru się obudzić.
Zawsze myślałem ze takie fora są raczej wolne od takich wpisów...Przecież zawsze mogą iść walczyć o wielką Polskę od morza do morza gdzie indziej....
Też tak myślałem a co ciekawe, nie przeszkadza im to że Lando i Windu też byli czarni...
Może dlatego, że pasowali do swoich ról, a Boyega na szturmowca pasuje jak wół do karety... I bynajmniej nie chodzi o kolor skóry, on po prostu nie wygląda przekonująco w tej zbroi.
Skąd pewność, że jest szturmowcem ? Wszak Han i Luke swego czasu też byli... Kto wygląda przekonująco w roli szturmowca ?! Jak można wyglądać PRZEKONUJĄCO w kawałku białego plastiku ?!
Co do braku pewności, że jest szturmowcem, to masz absolutną rację. Co do wyglądania przekonująco, to nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale jakoś tak jest, że moim subiektywnym zdaniem na przykład on: http://www.filmweb.pl/person/Temuera+Morrison-4361 wygląda w roli szturmowca przekonująco, a na przykład on: http://www.filmweb.pl/person/Ron+Perlman-3896 już nie...
Jestem właśnie na 2. sezonie "Sons of Anarchy", więc stary Ronnie zawsze w cenie :)
Rozumiem o co Ci chodzi z tym brakiem wiarygodności, ale właśnie Boyega nie wyglądał jakoś... kontrastowo (Kontrastowo... murzyn w białym kombinezonie... kontrastowo :D. Dość ! I tak tu dosyć rasistów beze mnie). Wyglądał jak typowy "świeży" rekrut. Ok, niektórzy (nie ja) widzieliby na przykład w/w Perlmana dla odmiany w białym kasku, więc to już jest kwestia typowo subiektywna, czyli nie ma powodu do sprzeczek, ani przekonywania się na siłę o swojej racji. Po prostu będziesz musiał ścierpieć Boyegę jako szturmowca lub mieć nadzieję, że tylko się pod niego tymczasowo podszywał :)
Nie będę musiał - nie muszę iść na film. :D Cierpienia z mojej strony wielkiego nie ma - niewykluczone, że wśród tych wszystkich szturmowców z części IV - VI, pod kaskami jest wiele czarnych, niebieskich, czy zielonych twarzy. Choć z drugiej strony, zawsze mi się zdawało, że Imperium jest złe m.in. przez swój seksizm i rasizm - cały ich personel naziemny i powietrzny (widoczny z twarzy) we wszystkich filmach to tylko i wyłącznie biali mężczyźni...
P.S. Jeszcze jedno - Boyega jako świeży rekrut - faktycznie (znowu moim subiektywnym zdaniem), do filmu o wojnie w Wietnamie jego twarz pasuje jak ulał.
Faktem jest, że takie rasistowskie uwagi nie są na miejscu. Faktem też jest to, że na widok aktora John Boyega zastanawiam się; czym kierował się czym kierowali się twórcy filmu wybierając tego aktora. Gdy pierwszy raz zobaczyłem jego wyraz twarzy w trailerze zastanawiałem się czy nie oglądam zwiastuna filmu GWIEZDNE JAJA... Osobiście uwarzam, że nie pasuje on do "powagi" SW.
Usuwają, tylko nie za szybko. I wypada skorzystać z opcji "zgłoś nadużycie". Zgłosiłem parę tematów/postów wczoraj i widzę, że je pousuwali.
Niestety ale Hołyłud na sile wrzuca kolorowych do filmow.
Wystarczy obejrzec Gwiezdne wojny 4 a potem reszte i tylko w 4 nie ma czarnych ludzi ;)
Choc ogladajac Charlie i fabryka czekolady bardzo sie zdziwilem bo dzieci ktore odwiedzily fabryke byly biale , wszystkie.Niewierzylem ;)
GWIEZDNE WOJNY IV BYŁY KRĘCONE 37 LAT TEMU!!!!!
Może nie powinno też być kobiet jako głównych bohaterów, w końcu w Nowej Nadziei byli praktycznie tylko mężczyźni?
Co z tego ze byly 37 lat temu?
Nie zrozumiales o co mi chodzi.
Przy takim czyms jak film ktory ma trafic do widzow ,pieniadze i inne gowna graja wazne role.
Gwiezdne wojny 4 jako poczatkowy film byl poprostu pomyslem gdzie nie bylo jakis specjalnych naciskow.
Widac to a co bylo w GW 5 ? Nagle okazalo sie ze istnieja murzyni i jest ich nawet duzo.
Widzisz nagle po 4 czesci zrobily sie naciski a i kasy mozna wiecej wyciagnac bo czarni pojda chetniej na film jak bedzie czarny bohater itp itp itp.
Nie podoba mi sie to ale niestety taki jest swiat
Narazie widzieliśmy dwóch bohaterów w filmie. Afroamerykanina i białą kobietę, więc jak można narzekać, że na siłę wciskają murzynów? Raczej nigdzie nie zostało to powiedzianie, ale raczej można założyć, że stosunek liczebności ras ludzkich w gwiezdnych wojnach nie odbiega znacząco od tych w naszej rzeczywistości. Więc z czystego prawdopodobieństwa, dlaczego w centrum wydarzeń mają stać tylko przedstawiciele rasy kaukaskiej?
A Polacy chętniej pójdą na zagraniczny film, w którym gra Polak... Czy Ty się urodziłeś wczoraj ?! To jest całkowicie naturalne, ale zdecydowanie NIE JEST normalne. To jest efekt hermetycznego zamknięcia się na inne kultury. Żyjmy w swoim zaścianku i kamienujmy każdego "odmieńca". "Rasowe parytety" nie są sprawiedliwe, ale widać potrzebne żeby rasiści (nie mówię o Tobie akurat) wyciągnęli głowy z własnych dup.
Nie jestem rasista ale czemu Lucas w swoim pierwszym filmie nie dal zadnego czarnoskorego?
Bo mial swoj wlasny pomysl i nie patrzyl na wszystko.
Gdyby dalej jechal wedlug wlasnego pomyslu i nie liczyl sie z przychodami i wydatkami to dzisiaj GWIEZDNE WOJNY wygladalo by inaczej.
Moze bylo by tylko 10% murzynow , nie bylo by jakis malych adeptow z malymi mieczykami , nie bylo by tyle CGI w 1-3.
Naciski na to wszystko wplynely na koncowy efekt calej sagi.
Pozatym kogo w USA interesuje Polska ?...
Ktos kto chce liczyc kapuche robi tak by kazdy znalazl cos dla siebie.
I to wlasnie stalo sie domena gwiezdnych wojen.
Lucas to rezyser ale przede wszystkim BIZNESMEN
Lucas nie ma nic do gadania przy wyborze aktorów do VII, a Disney, który wykłada parę miliardów na gwiezdne wojny robi wszystko by im się to zwróciło...i chyba nikogo nie powinno to dziwić.
37 lat temu nie było mnie jeszcze na świecie, a zresztą to kto w komunistycznej Polsce wiedział jaki był wtedy stosunek do afroamerykanów w USA.
Ilu znasz czarnoskórych aktorów filmowych z karierą sięgającą lat 70?
I co nagle 3 lata po 4 czesci nagle jest ich multum.
Myslisz ze napisali ze szukaja murzynow i nagle tylu sie zglosilo? a moze sami sie wpisali do filmu?
To musialo byc ogromne zdziwienie w 77 roku nie ma zadnego murzyna w filmach a w 80 juz jest kilku - masakra.
...
Nie zrozumiales o co mi chodzilo i nie bede juz o tym rozmawiac bo nie ma sensu.
I to Cię tak boli ? Kapitalizm ? To, że Lucas chce zarobić jak najwięcej ? To nie jest oczywiste ? Kto by nie chciał... Gdyby Gwiezdne Wojny nie były nastawione na zysk to by ich nie było. Jeden film i finito. Ale "Nowa Nadzieja" się zwróciła no to kontynuujemy i zarabiamy. To nigdy nie było kino niszowe/artystyczne. W zamyśle miał to być blockbuster i jest.
Może brak murzynów w "NN" to czysty przypadek ?
"Nie liczył się z przychodami i wydatkami"... Holywood to biznes, też mi nowość. Tam każdy liczy się z pieniędzmi i na tym to musi polegać.
Fakt, w częściach V i VI mieliśmy istny natłok murzynów.
Bo filmweb, to strona na której administracja to bardziej legenda niż coś co praktycznego.
Strona jest ogólnie oblężona przez chamów, trolli, smutne dzieci, które wszystko nad interpretują- tak jak z tym murzynem. Bo przecież na 100% dostał rolę w SW, tylko dlatego, że jest murzynem. Jakoś wszystkim z pustych łebków uleciał Lando z klasycznej trylogii.
Wolność jednego człowieka jest ograniczona wolnością drugiego. Wolność słowa nie daje przyzwolenia rasizmowi.
"Rasizm" dla jednych, norma dla drugich. To tylko słowa. Jeżeli cię bolą to pogódź się z tym, że ludzie nie będą przyjmować twojego poglądu dla twojego dobrego samopoczucia.
Art. 257. Kodeksu Karnego
Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.