Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261364
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

No niestety, nie podobał mi się. Są tacy co dają dziesiątkę temu czemuś co się zowie SW: TFA i nie bardzo rozumiem czemu im się tak podobało? No ale są różne gusta. Z tym że przez to że fani są tacy bezkrytyczni to przez to ocena średnia jest bardzo mocno zawyżona i wprowadza w błąd ludzi a potem wychodzą z kina i są rozczarowani. A zatem można sądzić iż ocena średnia w żadnym wypadku nie oddaje rzeczywistości i to by się zgadzało. Jest jednak grono ludzi którzy nabierają się na ocenę średnią a potem są zdegustowani i tak dalej...

ocenił(a) film na 7
ramzes1981

Ocena wysoka bo większości się podobał, oto odpowiedź na pytanie. I nie ma co się doszukiwać, a co do grupy tych co dają słabo, zanim była premiera przypominam można było głosować, jeszcze przed pokazem dla Vipów i co dziwne wtedy film miał niską ocenę, morał narzuca się sam...

WTTW_FILM

W sumie, może i tak...

użytkownik usunięty
ramzes1981

Mi też sie Przebudzenie Mocy nie podobało .

No to nie jesteś osamotniony w swoim odczuciu :)

ocenił(a) film na 7
ramzes1981

Spokojnie, są też tacy którzy bez zmrużenia oka dają 1/10. Równowaga musi być.

ocenił(a) film na 10
ramzes1981

Ja dałem 10 bo mi się podobał.

Maks332

OK, mnie jakoś nie szczególnie przypadł do gustu. Trochę dziwie się ludziom którzy dają dziesiątki temu filmowi - bo im się podobał i to wystarczy żeby dać 10? Ta ocena chyba troszkę wywindowana no ale tak już jest.

ocenił(a) film na 10
ramzes1981

Mogłem to poprawić bardzo mi się podobał.
Ja oceniam to tak stara trylogia-świetna fabuła,bardzo dobre dialogi,średnie efekty.Nowa trylogia-świetne efekty,średnia fabuła,słabe dialogi.Przebudzenie mocy-świetna fabuła,świetne efekty,bardzo dobre dialogi.
No ale o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam.

Maks332

No dobra, masz prawo być zadowolony :)

ocenił(a) film na 10
ramzes1981

Dzięki :)
Jeszcze raz Pozdrawiam.

Maks332

: ) ja również pozdrawiam.

użytkownik usunięty
ramzes1981

dałem 9 za solidny powrót do galaktyki, poza gwiazdą nie mam żadnych zastrzeżeń

A wiesz że powstaje ósma część? Myślę że twórcy, nowi twórcy, nowego Star Wars powinni przeczytać uważnie krytyczne opinie odnośnie siódemki i jakoś się do tego odnieść żeby nie powtórzyły błędy z siódmej części.

użytkownik usunięty
ramzes1981

rozmawiasz z fanem Star War :) tak wiem oczywiście i od 8 epizodu wymagam dużo świeżości. Tutaj u mnie zadziałała nostalgia i klimat :) więc dlatego ta część mi się podobała. Tak uważam że twórcy po nieco bardziej prostym Przebudzeniu Mocy powinni skoczyć poziom wyżej, ale nie na miarę Imperium a na miarę świeżości dorównując chociaż Powrót Jedi

Wszystko się okaże i tak jak napisałem wcześniej twórcy nowego SW powinni wziąć pod uwagę opinie, zwłaszcza te krytyczne i zrobić coś na miarę "Imperium Kontratakuje, tyle że z bardziej wypasionymi efektami.

użytkownik usunięty
ramzes1981

http://youtu.be/KWSsjhHA0IM

A to ciekawe, zaraz looknę.

ocenił(a) film na 8
ramzes1981

Ocena jest w porządku, 7,8 czyli film bardzo dobry. Mi również się podoba. Jedyny minus to baza starkiller (choć jest tylko na drugim planie) bardzo psuje odbiór filmu ponieważ jest przegięciem pałki. Gdyby jej nie było dałbym 10. Revenge of the sith ma 7,7 i to jest dopiero zawyżona bo film (jak zresztą cała trylogia 1-3) jest gniotem, parodią. Zasługuje na 4-5.

Eldeyerli

Ja też wolę starą trylogię IV -VI od tych prequeli. Jednakże Zemsta Sithów nie było aż tak tragiczne i w sumie najlepsze z całej trylogii od I - III. Najlepsza część, moim zdaniem, ze wszystkich siedmiu części to zdecydowanie Imperium Kontratakuje. Oceniając wszystkie trzy prequele od I - III trzeba wziąć poprawkę na to że były dedykowane bardziej młodszemu pokoleniu a nie fanom starej trylogii. Dziwne ale tak to odczuwam.

ocenił(a) film na 8
ramzes1981

Klimat nowej trylogii był świetny, cała saga jest dziecinna, to akurat jest fajne. Przypomnij sobie jak Ewoki pokonują imperium xd Bardziej chodzi mi o kiepskie wykonanie (Lucas powinien był dać to komuś to wyreżyserowania jak to zrobił z Imperium Kontratakuje). Słabe postaci (Maul pojawia się na chwilę postać praktycznie bez osobowości, wciśnięty na siłę i płytki Dooku), żałosne dialogi, no i Anakin. Dla mnie to najgorzej napisana i zagrana postać w historii. Jar Jar przy nim nie jest taki zły. Niektóre sceny są wręcz parodią ( większość scen z Anakinem, walka Windu z Palpatinem to jakaś żenada, "UNLIMITED POWER!!!!"). Ale ok Zemsta Sithów jeszcze nie jest taka zła. Gniotami są tylko Mroczne Widmo i Atak Klonów.
Dla mnie również najlepszą częścią jest Imperium Kontratakuje, 10/10 genialnie napisany i wyreżyserowany. Najbardziej wzruszająca końcówka to właśnie ta z V. Prawdziwe Arcydzieło. Dziś juz nie ma tak genialnych reżyserów, ale Rian Johnson jest bardzo dobry i mam dobre przeczucia co do Epizodu VIII.

Eldeyerli

Dobrze powiedziane, mamy podobne zdanie. Gdzieś na YouTubie był taki facet który wytykał błędy w nowej trylogii od I - III, inteligentny gość, muszę poszukać może go znajdę. Profesjonalnie wytykał błędy i nielogiczności fabularne. Faktycznie jest tak jak mówisz, 1 i 2 część jest do bani i chyba była zrobiona dla dziesięciolatków. VI część - Powrót Jedi trochę mnie znużył ale coś co naprawdę jest dobrego w tej części to zakończenie. Można by było z-Remasterować "szóstkę" i podmienić efekty specjalne na bardziej świeże np moc wyładowań Imperatora zamienić animację rysunkową na komputerowo zrobione błyskawice jak w Zemście Sithów. Poprawić na ładniej wyglądające strumienie świetlne w mieczach świetlnych. Takie małe drobiazgi a na pewno ucieszą każdego fana SW. Co jeszcze mogę dodać? Bardzo podobała mi się kreacja Iana McDiarmida w Powrocie Jedi za to w trójce była skopana ale o tym dobrze wiesz :)

ocenił(a) film na 5
ramzes1981

Pan Plinkett, akurat Przebudzenie Mocy mu się podobało