PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 259 tys. ocen
7,2 10 1 258691
7,3 82 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Podobno Abrams chce wydać edycję rozszerzoną, jeśli ta wersja filmu pokaże wiele tajemnic jakie ta część skrywa to nie mogę się doczekać. :)

ocenił(a) film na 7
LordWieslaw55

Każda rozszerzona jest lepsza. Ta na pewno będzie bo z tego co wiadomo sporo ciekawych rzeczy wycięto.

ocenił(a) film na 7
WTTW_FILM

Jestem jakoś nieprzekonany do wersji kinowej jak bym naprawdę chciał, zbyt wiele rzeczy jest niewyjaśnionych. Mam nadzieję na poprawę w te stronę.

użytkownik usunięty
LordWieslaw55

http://www.denofgeek.us/movies/star-wars-the-force-awakens/251868/star-wars-the- force-awakens-jj-abrams-says-no-extended-cut

ocenił(a) film na 7

W dużej mierze zależeć to będzie też od Disneya, mogą się zdecydować i nie, z pewnością nie zobaczymy jej od razu, od pół do roku powinna się pojawić po wydaniu zwykłej wersji. Cóż w każdym razie przynajmniej kultowa trylogia powinna mieć już takie wydanie, co według mnie jest chamstwem, bo starsze Gwiezdne Wojny u mnie są prawie zaraz po Władcy Pierścieni najlepszą trylogią.

LordWieslaw55

Chyba nie będzie, a szkoda. :( No, ale rozszerzonej Zemsty Sithów, czy rozszerzonych Harry'ch Potterów też się nigdy nie doczekałam. :(

użytkownik usunięty
cloe4

Akurat posklejano usunięte sceny do kupy i fanowskie edity hulają już w obiegu internetowym.

Widziałam tylko ucięte sceny na YouTube (jeśli chodzi o Harry'ego Pottera, to nawet były one z dubbingiem), choć z chęcią zobaczyłam bym jako całość z filmem. ;)

użytkownik usunięty
LordWieslaw55

Skąd o tym info masz ?

ocenił(a) film na 4

Sam wymyślił. Na większości popularnych filmów są takie tematy, plotki wymyślone przez kogoś. Jest to nic więcej jak tylko osobiste życzenie.

użytkownik usunięty
LukeuszLFC

Jeżeli sam to wymyślił to powinien, swoje mądrości zachować dla siebie .

użytkownik usunięty

szkoda że ty nie zachowujesz twoich "mądrości" dla siebie...

użytkownik usunięty

Raczej to powinno ciebie dotyczyć nie mnie . Ty łazisz za mną po forum Filmweb , i wygłaszasz swoje mądrości , z niewiadomych źródeł i mnie pouczasz , nie mając podstaw . Np męczyłeś mnie bym ci podał argumenty na które uważam star wars 7 za badziewie . I zachowujesz sie , jak byś był moderatorem i adminem Filmweb jednocześnie . Pózniej dopuściłeś do tego by moderator Oro mnie pouczył .

użytkownik usunięty

z wiadomości polsatu.

ocenił(a) film na 4

z faktów po faktach TVN-u

użytkownik usunięty
LukeuszLFC

a w sumie też, nawet dzisiaj w faktach mówili o spotach super bowl

LordWieslaw55

Bardzo bym chciał aby taka powstała ...

LordWieslaw55

Z tego co słyszałem nie będzie wersji rozszerzonej, bo nigdy żadna część nie miała.
Z drugiej strony przydałoby się dodatkowe 35 minut, zamiast 2godz 15 minut mielibyśmy 2godz 50minut i
film nie byłby tak pocięty przeskakujący w niektórych momentach z sceny na scenę tylko bardziej spójny.

Zobaczymy. najbardziej podobała się mi wersja reżyserska "Królestwo niebieskie" dodająca 50minut zmieniająca ze
średniego mocno odbiór filmu z przeciętnego w kinowej wersji do dobrego poziomu.
Warto też oglądać w wersjach reżyserskich Władcę pierścieni, które dodają też bardzo dużo odpowiednio 30, 40 i 50 minut.

returner

Warto też wspomnieć o reżyserskiej wersji "Leona Zawodowca" i "Terminatora Dnia Sądu". ;)

cloe4

Leon całkiem niezła. Dodatkowe 26 minut to sporo.

T2 moim zdaniem ma zbędne sceny i nie dziwię się, że nie było tego w kinowej wersji.
Smaczkiem oczywiście jest scena, gdy jest wyłączony, a John z Sarą kłócą się czy warto włączyć z
powrotem sprzymierzeńca.

Troja ma aż 40 minut dłuższą wersje. Choć w filmie niewiele się zmienia polecam.

Gladiator też tylko 16 minut.

Obcy 2 - 16 minut i w zasadzie zawsze oglądam reżyserską.

Obcy 3 - 31 minut i tu w zasadzie tak jak w przypadku "Królestwa niebieskiego" z średniego filmu w wersji kinowej robi się dobry film w wersji reż. Poprawa bardzo wyraźna.
Osobiście Scott nie lubi tego filmu i wstydzi się go, zwłaszcza wersji kinowej.
Cameron znów nie mógł przeboleć, że uśmiercił Scott na początku filmu dwie kultowe postaci z
Obcego 2 - kaprala Hicksa i dziewczynkę Newt.
Reżyser Neill Blomkamp miał to naprawić i zrobić reebot/sequel będący kontuacją Obcego 2,
a anulujący wydarzenia z Obcego 3-4, ale projekt trafił do kosza, bo Scottowi chyba nie spodobał się
ten pomysł i woli samemu kręcić sequele Prometeusza będące prequelami Obcego 1.

returner

Miało być - Fincher wstydzi się Obcego 3 :)

returner

Dzięki za info. ;)

Co do Terminatora Dnia Sądu... polecam wersję mocno rozszerzoną, uwierz mi koniec jest inny, niż w wersji reżyserskiej i kinowej. Jej zakończenie deklasuje wszystkie sequele, które powstawały później. Niestety w Polsce tej wersji nigdy nie wydano.

cloe4

Ja też dość późno widziałem wersje reżyserską T2 w okolicach 2005.
A wcześniej między 1991 rokiem, a 2005 widziałem film w zwykłej wersji ok 5-6 razy.

returner

Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=iEpjgFZpAt0 ;)

ocenił(a) film na 7
LordWieslaw55

Nie będzie żadnej wersji rozszerzonej, na BD/DVD będą tylko wycięte sceny, ok 20 minut, reszta około pół godziny przepadnie, może za kilka lat na całej trylogii ktoś to wyciągnie i doda do ekskluzywnego wydania.

użytkownik usunięty
LordWieslaw55

nie będzie takiej wersji, nie ukrywam jednak że z przyjemnością bym zobaczył tą wersję. Mam nieusilne wrażenie że coś wycięto z tego filmu co by dodało filmowi jeszcze lepszy klimat.