Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261602
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Dziś podano w końcu tytuł Epizodu VII - Star Wars: The Force Awakens: http://star-wars.pl/News/18862

ocenił(a) film na 9
rusis

Wyprzedziłeś mnie :D

ocenił(a) film na 9
rusis

Gwiezdne Wojny: Część VII - Przebudzenie Mocy.
Brzmi ciekawie. ;)

Chociaż na Bastionie znalazłem też ciekawsze wersje, np.:
-Moc staje
-Moc w góre
-Kosmos z mocą
-Moc w keczapie
-Pobudka! moc!
-Kto rano wstaje temu moc. :D

ocenił(a) film na 9
Yoschan

Moja to Budzi się Moc

rusis

A już miałem dodać na forum :) a tytuł super :)

ocenił(a) film na 10
rusis

Mam nadzieje że będzie "Episode VII" w tytule... Podobno ma tego nie być... Bez tego brzmi jak jakiś spin off.
Polskie tłumaczenie też dziwne. "Moc Przebudzona", a nie lepiej: "Przebudzenie Mocy"?

ocenił(a) film na 9
pkmovies92

Nie moze byc Moc Przebudzona bo to czas przeszly a awakens znaczy ze sie dopiero budzi

ocenił(a) film na 10
Himiteshu

To nie moje tłumaczenie, lecz z jakiejś tam strony z newsami. Ne pamiętam już czy to było WP.pl czy coś. Ale wiecie jak to jest z tym tłumaczeniem tytułów na polski, idealnym przykładem jest Die Hard.

pkmovies92

Nie prościej star wars przebudzenie mocy

ocenił(a) film na 9
Lodi

Przebudzenie byloby w kontekscie Akwakaning, czyli rzeczownik , a to jest czasownik, cos co sie dzieje teraz, taki magiczny dosc tytul i trzeba to tez zachowac w tytule polskim

Himiteshu

Fajnie tylko mój brzmi lepiej. I taki będzie you'll see bo wirujacy seks byl rzeczownikiem z czasownika

ocenił(a) film na 9
Lodi

Ktoś kto przetłumaczył Dirty dancing na Wirujący seks był po prostu uposledzony i nie puczaj mnie jesli chodzi o angielski bo skonczylem filologie angielską

Himiteshu

to Panie filologu angielski czy jak cię zwa, pobądź jeszcze z ludźmi bo najwidoczniej nie widzisz w mojej wypowiedzi sarkazmu, że twoje gramatyczne rozkminy i tak będą mieli w głębokim poważaniu Ci co przetłumaczą tytuł bo coś magicznie czy co tam piszesz za bzdury

Himiteshu

Filolog angielski, a napisałeś ,,Akwakaning", a poza tym to pisanie po polsku też za bardzo ci nie idzie.

ocenił(a) film na 9
piotrzfcb

Wiesz co to jest błąd językowy panie bezbłędny?

Himiteshu

Oczywiście, że wiem, ale to ty się wywyższasz i robisz z siebie nie wiadomo kogo. Skoro jesteś takim superfilologiem to nie masz prawa popełniać błędów i to jeszcze tak rażących. A swoją drogą to ciekawe co to za filologia, że cię tak mizernie nauczyli.

ocenił(a) film na 9
piotrzfcb

Kto sie kur wa wywyższa? Każdy może popełniac błędy, jkestesmy tylko ludzmi. Odłóż kredki, proszę

Himiteshu

"nie puczaj mnie jesli chodzi o angielski bo skonczylem filologie angielską" - Kto to napisał? Robisz z siebie nie wiadomo kogo, a twoja wiedza jak widać kiepska jest. Wielki fylolog z Pcimia Dolnego. A poza tym to po co to przeklinanie? Czyżby zżerała cię frustracja z tego powodu, że skończyłeś jakąs tam filologię, a i tak mało wiesz? :D

ocenił(a) film na 9
piotrzfcb

Nie, z tego że mam świadomośc jacy głupi ludzie mnie otaczają

Himiteshu

To dobrze, przynajmniej jesteś wśród swoich, panie wielki fYlologu z przerostem ego. Bywaj.

użytkownik usunięty
Himiteshu

Tak, Akwakaning, filylugu mysz rocję.

Force Awakens, a Przebudzenie Mocy ma takie samo znaczenie. I nic więcej nie wywojujesz, bo oficjalnie "Przebudzenie" zostało polskim tytułem.

estem Nostrdomus wielbcie mnie :P

rusis

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316242851894436&l=5eae63f130 TYTUŁ PO POLSKU :)

ocenił(a) film na 7
rusis

Już od samego początku Disney źle zaczyna, jeśli chodzi o dotychczasowych fanów uniwersum. Dlaczego nie ma Episode VII w tytule? Chyba właśnie dlatego, żeby podkreślić, jak mało wspólnego będzie miał ten film z poprzednimi trylogiami. Jeśli spin-offy będą miały podobne podtytuły, w zasadzie nie będzie między nimi różnicy poza ciągłością historii w trzech odcinkach i jej odrębnością w pozostałych. Jeszcze tylko brakuje remake'ów Starej Trylogii, ale może jeśli nie będzie sukcesu kasowego, to spróbują i takiego rozwiązania.