Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261493
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

To będzie najgorszy epizod ze wszystkich..
Scenarzysta od Toy Story i Mała Miss oraz reżyser od (fana) Star Treka.
G. Lucas właśnie popełnił samobójstwo.

Niech moc będzie z wami, choć już słabnie, miejmy jednak nadzieję, że ciemna strona mocy
będzie coś w stanie jeszcze zmienić.

ocenił(a) film na 6
b000st

On jest tez wielkim fanem Star Wars, ale oczywiście niektórym rzuciło się już na mózg i o takich rzeczach zapominają...

b000st

Co za bzdurny komentarz. Utalentowany scenarzysta + niezły reżyser obeznany w klimatach s/f - myślę, że powinno to wszystko wyglądać lepiej niż nowa trylogia Lucasa, bo co jak co, ale z George a reżyser słaby....

ocenił(a) film na 10
b000st

Oglądałeś Toy Story?
PS: G. Lucas sprzedał licencję, więc chyba jednak nie ma z tym problemu ;p

ocenił(a) film na 9
b000st

No może macie trochę racji lecz żeby wskrzesić pierwszą trylogię (po premierze ep III fani wychodzili z kin z rozczarowaniem na twarzy) więc potrzeba czegoś więcej niż dobry reżyser i scenariusz. Myślicie, że dlaczego tacy geniusze ekranu jak Spielberg, Del Toro, Zack Snyder zrezygnowali.. zbyt duża odpowiedzialność i oczekiwania. Popatrzmy z perspektywy lat '77 - wtedy Star Wars były wyznacznikiem tego w jakiem kierunku będzie kształtować się gatunek s/f, było to wtedy coś niesamowitego wręcz nie z tego świata nie do przebicia. "To było to coś". Więc wątpię by ktoś z bajkową wyobraźnią; fan Treka (może obeznany w gatunku ale na jak bardzo) by znowu przekroczyli granice, wybili się ponad innych i zrobili coś, co by napawało dumą kolejne pokolenia. Rozumiecie już jakiego to wymaga zaangażowania i poświęcenia. Lucas żył Sagą a oni..

b000st

Abrams jest fanem STAR WARS!!! Zanotuj i zapamiętaj raz na zawsze!

ocenił(a) film na 9
cristiano171

Wiem o tym! W głowie mi się to nie mieści.. jak można jednocześnie być Trekkies i lubić Warsy. To są dwa odrębne światy. Wyobraź sobie G.Lucasa i W.Shatnera podczas jednej produkcji, roznieśli by plan na strzępy.

b000st

Ale on nie jest Trekkie, on po prostu wyreżyserował Star Treka....

b000st

"W głowie mi się to nie mieści.. jak można jednocześnie być Trekkies i lubić Warsy". Co z tego, że to różne światy? Nie rozumiem. Ja jestem wielkim fanem obu serii i znam je na wylot. Co to za demagogiczne pierdoły uskuteczniasz? To ma taki sam sens jak zdanie "jak można jednocześnie lubić musztardę i ketchup"

ocenił(a) film na 9
Piotr_W_

Może co niektórzy nie lubią takiego połączenia i uważają, że taki mix smaków nie nadaje się do spożycia. W większości przypadków jeden składnik bierze górę nad drugim i powoduje zachwianie całej konsystencji.. jeżeli wiesz co mam na myśli.
Co do 1go posta.. to emocję wzięły górę i możliwe, że troszkę przesadziłem. Za wcześnie na takie "strong words". Poczekam na wczesny szkic fabularny i dopiero wtedy zjadę (bądź pogratuluję) pomysłu.

ocenił(a) film na 8
cristiano171

Czy fakt, że jestem kibicem piłki nożnej sprawia, że jestem dobrym piłkarzem?

srwk

W wielu przypadkach owszem! Zapewne w twoim przypadku jest tak, że nie masz talentu i nie grasz, ale wyobraź sobie, że taki Wayne Rooney, czy Ronaldo musieli być kibicami i kochali Piłkę Nożną, żeby w nią w ogóle zacząć grać. To samo jest w tym przypadku, Ja nie mam talentu reżyserskiego, ale jestem fanem Star Wars. J.J Abrams jest fanem Star Wars i ma talent/potrafi kręcić filmy i to że kocha SW (w końcu się na nich wychował) może tylko pomóc temu projektowi.

ocenił(a) film na 8
b000st

Jesteś moim nowym idolem. Potrafisz ocenić jaki będzie film już 2 lata przed premierą, kiedy nie ma jeszcze nawet jednego kadru. Imponujące!

ocenił(a) film na 4
DeGreZet

Phi, też specjalność - połowa userów Filmweba ma taką samą zdolność i się nie chwali...powiedzmy:P.

tc1987

...

ocenił(a) film na 4
SS_93

Sarkazm to widocznie dla ciebie słowo obce:).

tc1987

...

ocenił(a) film na 6
b000st

Jak film będzie w połowie tak dobry jak Star Trek to będzie bardzo dobry ;)

b000st

"Scenarzysta od Toy Story i Mała Miss oraz reżyser od (fana) Star Treka."

Taki z niego fan ST, że większość zwolenników seriali i wcześniejszych filmów (w tym ja) ma nadzieję, że nie będzie już miał czasu tworzyć żadnych produkcji z tego uniwersum. Jego obraz z 2009 i nadchodzący bardziej przypomina Gwiezdne Wojny niż Gwiezdne Wędrówki.

"G. Lucas właśnie popełnił samobójstwo."

Nie miałbym nic przeciwko. Wiele fanów próbowało po zobaczeniu jego nowej trylogii i przeróbkach starej ;)

ocenił(a) film na 4
SS_93

Życzyć komuś samobójstwa z powodu nielubienia jakiegoś filmu - dość niedojrzałe. Poza tym przeróbki w wersjach z 1997 czy z 2004 były akurat w większości dobre, kontrowersje może budzić jedynie poprawka ducha Anakina czy dość dziadowskie "Nooooo" Vadera, ale akurat to drugie było w wersji ostatniej której nikt nikomu nie każe kupować:).

tc1987

Widocznie sarkazm to dla ciebie słowo obce :)

Dobry film umie się sam wybronić się fabułą po latach, nie potrzebuje edytowania każdej klatki. O ile rozumiem jeszcze wersje z 1997 roku, to kolejne reedycje co kilka lat uważam za bezsens. Zwykłe zbijanie kasy na fanach, którym powinno zależeć na czymś więcej niż poprawienie światła miecza w 23 ujęciu.

A może ja chciałbym kupić wersję kinową z 1979 na Blu-ray, ze zwykłym poprawieniem obrazu?

Co jeszcze mam za złe Lucasowi:
- brak rozwoju uniwersum (żadnego seriali TV, kinowego spin-offu, tylko 2. seriale dla dzieci)
- brak spójnego uniwersum (lekceważenie książek, gier i komiksów)

ocenił(a) film na 9
SS_93

Trochę dał ciała z tym rozwojem podczas nowej trylogii ale trzeba też pamiętać, że "magia tv" (daję w cudzysłów by niektórzy się połapali) zabija w większości przypadków wyjątkowość, wyłączność mega-produkcji (nie zawsze ale..). A co do uniwersum, to nie wiem, może próbował załatać tą dziurę serią gier. Jeżeli by przeznaczył więcej funduszy na autopromocję to narobiłby więcej szumu, co by z kolei przyciągnęło więcej big fish które zajęły by się rozbudową świata SW (ziarnko do ziarnka). Ale to tylko skromna sugestia z mojej strony, której na pewno szef G.Lucas (obecnie konsultant) posłucha.

Niech moc będzie z wami.

b000st

Ja mam wiele nadziei co do tej produkcji. Uwarzam że jak włożą w pracę dużo serca będzie "czadowo" Jeżeli Abrams na pradę kocha star wars nie pozwoli na to aby mu nie wyszło.

b000st

nie wiem czemu tak myślisz jakoś fani marvela byli zadowoleni w większości i mam nadzieje że z star wars będzie tak samo że fanom star wars też będę zadowoleni ja na to liczę :);););)

ocenił(a) film na 9
wort801

Ja chyba też jakoś podświadomie na to liczę lecz patrząc na to z góry, nadzieja to za mało. Mogę liczyć na to, że cała trójca (Disney, Abrams, Arndt) dostaną objawienia (ogarnie ich Force), porządnie uruchomią wyobraźnię i wykreują coś na miarę IV-ki.
Dobra przestaję pisać ponieważ większość postów moja :PP

p.s. raczej aż tak źle nie będzie ----> http://www.filmophilia.com/wp-content/uploads/2012/12/Star-Wars-Episode-7-by-Iva n-Guerrero.jpg

b000st

hehe na pewno nie :);)

ocenił(a) film na 6
b000st

cokolwiek z tego wyjdzie, na pewno nie będzie gorsze od nowej trylogii.

b000st

Trzeba komisję zrobić w sejmie bo nie wiadomo czy to samobójstwo Lucasa nie było związane ze smoleńskiem

użytkownik usunięty
b000st

Przy dzisiejszej technologii zobaczymy co z tego wyjdzie .

b000st

Epizody ,które nakręcił Lucas są najgorszymi z całej serii. Już nie wspominając o 2 i 3 z którego zrobił love story i tandetny komputerowy kicz. Abrams potrafił wyciągnąć Star Treka z dna. Mam nadzieję ,że uda mu się to również ze SW.