PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 260 tys. ocen
7,2 10 1 259815
7,3 84 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Kim jest Rey?

ocenił(a) film na 9

Kluczem jest rozmowa po jej wizji z Maz po dotknięciu miecza. Maz mówi że jej rodzice po nią nie wrócą. Co to znaczy? to znaczy że jej rodzice po nią nie wrócą, bo prawdopodobnie nie żyją. Więc nie może być córką Luke'a Ani Hana. Więc kogo?
I tu trafiłem w sieci na fajną teorię że Rey może być wnuczką Obi Wana.

Dlaczego? Bo historię o rodzie Skywalkerów już znamy, może nadszedł czas opowiedzieć historię o rodzie Kenobi.

Nie wiemy co robił Obi Wan po zemście Sithów, zakon Jedi przestał istnieć, więc nie było już "celibatu" dlaczego więc nie mógłby mieć żony i dzieci (ojciec lub matka Rey).

W wizji Rey słyszymy głos Obi Wana wołający jej imię. ( potwierdzenie https://twitter.com/jatactor/status/678299784621350912)

Dlatego Rey posiada moc, nawet większą niż Kylo Ren. I dlatego w wizji Kylo Ren próbuje ją chronić. Być może wiedział kim ona jest. Kylo Ren dopiero co został przeciągnięty na ciemną stronę przez Snoke i nie chciał zabijać kogoś spokrewnionego z przyjacielem jego dziadka (miał obsesje na punkcie Vadera).

To znaczy też że Rey mogła być szkolona na Jedi jak była mała, Luke'a mógł ukryć ją na Jakku kiedy domyślił się kim ona była. Nie pamięta treningów bo została pozostawiona samej sobie na obcej planecie.

Ma akcent Obi Wana, nawet jego sylwetkę (co mogło być brane pod uwagę podczas castungu), porusza się jak on, jest inteligenta i cierpliwa. Nawet walczy w podobnym stylu jak on.

W filmie nikt nie rozpoznaje jej bo nikt nie wie kim ona jest, nawet Kylo.

Petrow90

Wszystko fajnie, ale nikt nie robił tylu rzeczy na raz. Sokołem lata lepiej niż Han Solo, moc jest tak ogromna, że nagle potrafi zwyciężyć w pojedynku z kimś od niej silniejszym (potrafi odbić pocisk z blastera, potrafi wydobywać informacje, ogólnie widać, że jest mocny z użyciem miecza). Anakin będący wybrańcem nie miał szans najmniejszych z hrabią Dooku (oczywiście wiem, ze Kylo to nie Dooku). Nawet Luke mając tak wielką moc nie miał szans z imperatorem a swoją naprawde dużą moc pokazał dopiero w Powrocie Jedi przy czym pamietajmy, że od Nowej Nadziei do Imperium mineło kilka lat wiec też miał wieksze szanse z Vaderem

ocenił(a) film na 9
Toma1910

Kylo był ciężko ranny i rozdarty wewnętrznie. Może nie był wcale tak silny jak to zostało przedstawione na początku filmu (celowy zabieg). Po za tym jego szkolenie jeszcze nie zostało zakończone.

Może w następnej części wyjasnią te zdolności Rey.

ocenił(a) film na 9
Petrow90

Zdolności? Ona po prostu ma zajebista Moc w sobie po (prawdopodobnie) Luke'u czyli jej ojcu

ocenił(a) film na 7
Petrow90

Ja tam wolałbym gdyby była córką Luka

ocenił(a) film na 9
Petrow90

To, że Maz mówi, iż ci na których czeka Rey nie wrócą (nie jestem pewna, ale chyba nie pada określenie "rodzice"), o niczym jeszcze nie świadczy. Tak dla przypomnienia - Ben Kenobi opowiada Lukowi o jego ojcu słowami, że Lord Vader zdradził i zabił jego ojca. Jak wszyscy wiemy, była to tylko pewna wersja prawdy.

Dlatego słowa o tym, że Rey nie ma po co czekać na bliskich nie oznaczają według mnie ich braku bądź śmierci.

Teoria o pochodzeniu od Obi Wana - niezła.
Chodź do mnie bardziej przemawia iż jest córką Luka.
Obi Wana nie ma już wśród żywych i mógł ją odwiedzić w wizji, podobnie jak Luka na Dagobah.

Ciekawa jestem jak zostanie poprowadzony ten wątek.

ocenił(a) film na 9
Anawika

Obi Wan mógł nawet nie wiedzieć że ma wnuczkę.

Petrow90

Rey to córka Luke'a. Nie mam wątpliwości.

kamilxxx09

Czyli kto jest matką? Kto zabił matkę? Dlaczego Luke sie do niej nie odzywał? Nie wiedział o jej istnieniu?

Toma1910

Tego nie wiem. Pewnie będzie wyjasnione w kolejnej cześci/częściach. Ale w filmie jest tyle momentów, które sugerują, że jest córką Luke'a, że ja nie mam żadnych wątpliwości.

kamilxxx09

Szkoda, że zostawili tak dużo nieścisłości, niedomówień.

Petrow90

A może Rey jest wnuczką samego Imperatora? W sumie, czemu nie?

ocenił(a) film na 8
kenap_90

Abrams się wypowiedział że "ojca Rey znamy z poprzednich filmów". Więc jednak nie będzie od Imperatora, bo nie znamy jego syna. Aczkolwiek to by był piękny zwrot akcji, bo wszyscy spodziewają się ojca wśród Jasnej Strony Mocy.

użytkownik usunięty
krevek

skąd masz to info? jeśli Abrams tak powiedział to na 100% jest to Luke albo Han przy czym drugą opcję uważam za niedorzeczną...

użytkownik usunięty
Petrow90

Rey jako córka Luke'a to nudziarstwo. Jak rzekł Trevorrow - "satysfakcjonującą" odpowiedź otrzymamy ponoć dopiero w Epizodzie IX.

"zdaniem reżysera fani powinni być zadowoleni, bo sprawdzi się wiele ich teorii. Colin mówił wprost, że ojca Rey już znamy z poprzednich filmów."

Niestety obawiam się, że to będzie Luke...

użytkownik usunięty
Imitation

W oryginalne słowa Colina brzmią tak:
"She deserves it. We'll make sure that that answer is something that feels like it was something that happened a long time ago, far away, and we're just telling you what happened."
"What's interesting is I'm not creating a host of new characters,"
"I have a lot of characters that people really love that we're going to make sure are all honored. No one's going to be left behind."

Dzięki. Faktycznie w oryginale jego słowa mają już zupełnie inny wydźwięk :)

Petrow90

A co jeśli jest córka i Luka i potomstwa Obiego?
Załóżmy, że córka/wnuczka Obiego "zgłębiała" tajniki mocy z Lukiem i stąd taka kumulacja mocy.

ocenił(a) film na 7
Petrow90

Ja oglądając dziś Powrót Jedi doszedłem do wniosku,że ojcem Rey jest Vader. Dlaczego? Chodzi o miecze, klinga tego, który miał należeć do jej rodziny jest niebieska. Miecz Luka jest zielony. Niebieski należący wcześniej do Vadera, który
od Obi Wana przepadł na planecie Lando. Co Wy na to?