Oto moja hipoteza: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mara_Jade
Mara Jade – postać fikcyjna ze świata Gwiezdnych wojen, bohaterka książek i komiksów rozgrywających się przede wszystkim w okresie po Bitwie o Yavin. Ręka Imperatora, przemytnik, później Jedi i żona Luke'a Skywalkera. Rudowłosa kobieta o WYJĄTKOWEJ SPRAWNOŚCI FIZYCZNEJ oraz znakomitej pamięci.
Cóż, może zmienili zdanie. Wydaje mi się całkiem logiczne, że nie chcieli zapychać starej trylogii kolejnym wątkiem, który mógłby znacząco wydłużyć czas trwania filmu. Jednak akcja epizodu 7 toczy się, gdy Luke jest już praktycznie staruszkiem. Rozsądnie więc byłoby znaleźć mu żonę (jeżeli chcą, żeby ród Skywalkerów nie zakończył się na Luke'u). Gwendoline doskonale nadaje się do tej roli (nie liczyłbym na to, że zagra głównego antagonistę, bardziej prawdopodobne wydaje się, że będzie rycerzem Jedi). Oczywiście są to tylko spekulacje. Jestem ciekawy opinii innych filmwebowiczów, zwłaszcza tych, których wiedza o uniwersum Gwiezdnych Wojen nie ogranicza się do znajomości filmów.
Ród Skywalkerów nie skończy się na Luke'u, bo Leia będzie miała dzieci z Solo (nawet jak zmienią kanon, to tego nie ruszą). Gwen jest chyba za młoda, by zagrać żonę Skywalkera, ale zobaczymy.
Wile osób uważa, że Gwen będzie grała jakąś potomkinię Hrabiego Dooku, więc obstaję przy tej opcji... ;)
Równie dobrze może zagrać w 2 ujęciach kelnerkę w jakiejś kantynie na zadupiu galaktyki. Pożyjemy zobaczymy :)
Na żonę za młoda, prędzej córkę. ;)
Chociaż mając na sobie futro nikt by nie wiedział ile ma lat. XD
No właśnie :D
Z drugiej strony byłoby to nieekonomiczne. Wszystkich Wookiech może grać Peter Mayhew w pojedynkę. Resztę się zmontuje ;)
Tak chyba było w trzecim epizodzie. Było chyba tylko ok. 10 aktorów grających armię wookiech, a resztę sklonowano komputerowo. ;)
Wyraźnie widać, że Disney chce ,,zerwać'' z trylogią I-III i serialem Wojny Klonów, a skupić się na trylogii IV-VI, a później VII-IX. Dlatego zrobili Star Wars Rebels. Wątpię, żeby sięgali po Dooku.
Wg mnie Christy zagra zupełnie nową postać. Taką, która nie pojawiła się nigdy w EU, będzie całkowicie stworzona od podstaw przez Abramsa. To mało prawdopodobne, że Gwen zagra Marę Jade, żonę Luke'a, z dwóch powodów; Luke jest starym już człowiekiem, a Jade była mniej więcej jego równolatkiem, więc ich małżeństwo nie uniknęło by porównywań z pierwowzorem, i na pewno poleciały by hejty pod adresem Abramsa za taką "herezję".
Po drugie - czysto techniczna rzecz, wiem że może to głupio zabrzmieć ale to też jest istotne dla kogś kto zwraca uwagę na szczegóły...Gwendoline Christy ma posturę koszykarza. Ta kobieta ma niemal 2 metry wzrostu, a stary Luke wyglądałby przy niej jak karzeł, jak mistrz Yoda w ludzkiej skórze. A na to producenci nie poszliby, żadne Baum-Sztajny nie ryzykowały by potencjalnych zysków i zarzuconego chaczyka na nowe pokolenie fanów, by robić ruch podobny do tych, jaki stosuje się w filmach z innym kurduplem Tomem Cruise'm, który i tak jest obiektem drwin z powodu wszystkich sztuczek, jakie się stosuje, by na ekranie Tom sięgał koleżankom swoim czołem chociaż do ich brody.
Gwendoline Christy ma prezencję wojowniczki, więc na bank dostanie lightsaber, może nawet będzie wrażliwa na moc ( specjalnie użyłem słowa "nawet" - skoro ten film jest powrotem do korzeni, to moc na nowo jest czym ekskluzywnym, i nie danym pierwszej lepszej postaci ). Będzie raczej ścigać bohaterów, niż walczyć z nimi ramię w ramię. Ma byc Imperium, i mają być Sithowie, ale podobno tworzą teraz dwie oddzielne ekipy, a Sithów reprezentują Serkis i Driver, więc Christy zostaje raczej w drużynie Imperium. Serkis jako sith olewa zasadę dwóch, więc nie wolno wykluczyć, że mimo Driver zostanie jego uczniem, to Serkis będzie chciał pozyskać Christy, więc być może zamiast 2 Sithów w sequelowej trylogii, będzie ich w sumie trzech, i to trzech naraz.
Moja teoria to to, że zagra inkwizytorkę imperium. Jest to rodzaj łowców Jedi (i być może Sithów, skoro imperium i Sithowie to już nie ta sama ekipa). Władają mieczem świetlnym i mogą (ale nie muszą) posługiwać się mocą.
http://www.star-wars.pl/grafika/2014/paz/art23_knight_trooper_5d3e1883723249905a 8f298994896b87.jpg
Na tym obrazku potwierdzony koncept z inkwizytorką. Można poznać, że to kobieta po kształcie napierśnika :D