Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261602
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Chciałbym się zabrać za te całe gwiezdne wojny tylko nie wiem od, której części
zacząć i w jakiej kolejności oglądać.

ocenił(a) film na 3
adas_tcz_filmweb

najlepiej od mrocznego widma do Powrót Jedi

ocenił(a) film na 9
trint

Nie bardzo

adas_tcz_filmweb

Od nowej nadziei do Powrotu Jedi. A potem od Mrocznego Widma, do Zemsty sithów. Czyli w kolejności wydawania filmów. Bo inaczej w 4 części nie będziesz miał żadnej tajemnicy kim jest Vader :D

ocenił(a) film na 7
jiraya12

Dzięki :)

ocenił(a) film na 9
jiraya12

Dobrze napisane

ocenił(a) film na 9
adas_tcz_filmweb

Oczywiście tak jak powstawały czyli najpierw oryginalna trylogia bo sie mozesz zrazic inaczej

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Dzięki wielkie :)

ocenił(a) film na 5
adas_tcz_filmweb

Spróbuj tak: epizod IV, V, II, III, VI plus na koniec I jeśli nie będziesz miał dosyć :)

ocenił(a) film na 5
Henryk_Kwiatek

mój boże, a skąd pomysł na taką? tzn. fakt, danie najgorszej części na sam koniec ma jaki sens :P

ja jednak uważam, że najlepiej obejrzeć IV, V, VI, a potem II, III (I sobie darując :D)

tak naprawdę, to najlepiej obejrzeć tylko starą trylogię ;p

ocenił(a) film na 5
tolerancja91

o tutaj to znalazłem:

http://www.nomachetejuggling.com/2011/11/11/the-star-wars-saga-suggested-viewing -order/

nie rozpisując się za bardzo bo tam ktoś ładnie to opisał:
- twist z Vader nie zostaje nam ujawniony ;)
- to samo z Imperatorem
- nie ma Jar Jar ;)

ps. - wg zalecanej kolejność to E I w ogóle lepiej nie oglądać :)

ocenił(a) film na 5
tolerancja91

jak tu się posty edytuje ...

Może lepsza kolejność to IV, V, I, II, III, VI, na pierwszy raz :), w każdym razie pod linkiem dość ciekawe spojrzenie na temat. A EI wg mnie też najgorszy :)

ocenił(a) film na 5
Henryk_Kwiatek

nie mam pojęcia jak się edytuje ;p nowy filmweb to jedna wielka kaszana ;p

ocenił(a) film na 8
Henryk_Kwiatek

Dlaczego między V, a VI epizodem przeskakujemy na nową trylogię?

ocenił(a) film na 5
zulombo

W linku jest wyjaśnienie, trochę tekstu po ang, w duży skrócie:
- oglądając I - VI nie ma zaskoczenia z Vaderem i Imperatorem
- po pewnym motywie w V dostajemy historię Anakina, co ma lepiej przedstawiać całe zamieszanie ze stronami mocy i jego przejściami i zachowaniem w VI, taki duży flashback :)
- cześć V kończy się w taki sposób, że pierwsze epizody maja nakręcić bardziej na VI

Henryk_Kwiatek

Tak, to istotnie ciekawa kolejność. A reszta niech przestanie pieprzyć o Ep. I - jak nie chcecie oglądać to wynocha i nie wmawiać innym ciągle "jakie to Mroczne Widmo złe". Gwiezdne Wojny to całość tylko w komplecie 6 (a niedługo 9) części.

ocenił(a) film na 5
TheBlur

Jeśli nigdy nie widziało się SW to koniecznie 6 epizodów trzeba zobaczyć, tu się zgadzam, poszczególne filmy są gorsze lepsze ale to jednak całość. Jak ogląda się kolejny raz to można z czegoś zrezygnować, to już kwestia gustu i co chce się zobaczyć.

ocenił(a) film na 8
adas_tcz_filmweb

Ja oglądałem chronologicznie wg wydarzeń, czyli części I-VI i myślę, że to dobra kolejność.