Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261364
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

1. Miecz świetlny włączany przyciskiem wyłącza się sam. Obsługa - każdy chętny. Pstryk...
2. Kilkumetrowe samolociki mają już hipernapęd. Pstryk...
3. Tajną i ściśle strzeżoną bazę wroga otworzyć może każdy, jeszcze to tajemnica ale chyba na zasadzie "Sezamie otwórz się".
4. Walącą się i wybuchającą bazę wroga może opuścić każdy. Pstryk...
5. Jeśli spotkasz człowieka, który cię okłamuje kilka razy: np. że jest z Ruchu Oporu (chęć ocalenia swojej d...), że zdezerterował w czasie pierwszej akcji (a widzisz, że biegał tam i zapewne strzelał, i zrobił to PO ! akcji trzesąc się ze strachu mimo z 10 lat ćwiczeń), itd. - zakochaj się w nim, to typowo kobiece?!... ;]
6. Nowe roboty nadal pogwizdują - pomysłowe, kto by chciał gadać z człowiekiem co go stworzył...
7. Akcję "Rozwalmy ponownie Gwiazdę Śmierci" planuje się kilkanaście sekund przez "fachowców". To przecież proste - lecimy, rozwalamy, wracamy - to już było i nie ma co kombinować. Pstryk.
8. 1000-letnie budowne bombarduje się by znaleźć tam robota z elektroniczną mapą. Jasne... potem bierzemy młotek i łuskamy część elektroniczną? ;]
9. Noszenie czarnego kasku dodaje uroku, obniża tembr głosu i ... zmienia w Severus'a Snape'a. Teraz znasz kierunek, w którą stronę podążamy...

Niech Moc będzie z wami... jest mała nadzieja w Rey... tylko niech nie robi zbolałej kosogłosowej miny i nie zakochuje się w jakiejś zmierzchwiałej miernocie. ;]

ocenił(a) film na 9
VanKert

1. W którym momencie sam się wyłączył? i skąd możesz to wiedzieć jak dobrze nie widać
2. X-wingi miały hipernapęd w starej trylogii
3. Sam Han powiedział że Rey "zna się na rzeczy" jak otworzyła te drzwi w bazie
4. Tak może bo systemy osłon mogły paść
5. Rey nie kocha Finna, jest dla niej tylko przyjacielem
6. Jest wiele rodzajów droidów, niektóre mówią ludzkim językiem inne nie. Od zawsze. Przypominam że to nie jest sci-fi gdzie technika idzie do przodu tylko fantasy.
7. Fakt to było żałosne.
8. jakie budowle?
9. Nie rozumiem w czym problem, Kylo nosi maskę bo jest fanboyem Vadera.

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

1. Jak został w walce wytrącony i spadł w śnieg. Rey go do siebie ściągnęła wyłączonego. Oczywiście można uznać, że włącza się i wyłącza automatycznie ale... czy aby wtedy nie trzeba by było go włączać MOCĄ?
2. Ja tu widzę że KAŻDY ma. :/
3. Weszli do bazy po tym jak ciemnoskóry opowiada dowcip o mocy i potem mówi "Chodźcie". i nagle są w środku - jeśli było jakieś HASŁO, które mógł nawet dajmy na to znać to już zapewne zostało zmienione, czyż nie?
4. Wszystko się wali i wybucha i pstryk - oni spokojnie wychodzą i ten ciemnostrononocy z Harry Potera??? Nie zawsze potrzebuję szczegółów ale tu co chwilkę mają mnie gdzieś... robi się bajkowy film... :/
5. Mam nadzieję... politycznie poprawny ciemnoskóry mało wnosi ani nie jest zabawny i pasuje chyba tylko do jakiegoś czołgu...
6. wydaje mi się, że na początku było to SF + elementy fantasy, teraz coraz bardziej jest fantasy... jednakże nie ma to nic do rzeczy... nufka (w odróżnieniu od starego, który ma prawo) nie powinna gwizdać bez sensu skoro wszyscy gadają po angielsku... ;]
8. Ta kryjówka... było tam takie zdanie, że Maz Kanata (ta ciut podobna do Yody) jest szefową tej mordowni od 1000 lat... i pyk, rozwalili bez sensu
9. Nic, śmieję się z niego, nie wiem czy to postać tragiczna ale ojca załatwił szybko (płacząc) - więc raczej żałosna... taki zepsuty dzieciak, aż nie do wiary czyj... denerwuje mnie jednak podobieństwo do Snape'a z Harry Pottera

ocenił(a) film na 9
VanKert

2. tam też każdy miał.
6. To bardziej fantasy z elementami sf. Wszystko w tym świecie otacza mistyczna moc. Świat rządzi swoimi własnymi prawami.
8. Nie musieli schwytać droida całego, mogli go zniszczyć. Snokowi to obojętne. Nie zależy im na jakiś budowlach-zniszczyli 5 planet xd
9. Nie znamy jego motywacji, dlaczego w ogóle chce być "zły". Może i zepsuty dzieciak ale już jest sku*wysynem większym niż Vader, będzie dobry czarny charakter.

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

2. hmm... nie jestem pewien... wydawało mi się, że te małe wyskakiwały zawsze z tych dużych no i fizycznie to przecież nie miało by sensu? pal licho...
6. dotąd nie miałem takiego wrażenia, Moc to Moc , może istnieć i w SF, prócz mocy nie ma tu w sumie żadnych cudów
8. musieli, sam o tym mówił, przecież mapa była na czymś fizycznym. troszkę to wszystko na 'byle jak' w tym filmie i dla mnie jak w tytule - lekceważąco... najbardziej olewający mnie odcinek GW, heh

ogólnie po kij było to rozwalanie planet, gwiazdy śmierci, i mocno przyspieszona zabawa mocą przez dziewczynę? za dużo tego. i część opowieści wydaje się wtórna... mogli zarysować kilka postaci szukając w tym odcinku mistrza ale jeszcze bez bezsensownej walki ćwierć? adeptów i rozwalania planet... teraz znowu będą coś budować 10 lat by rozwalić świat? :/

ocenił(a) film na 9
VanKert

Ta mocno przyśpieszona zabawa mocą Rey to właśnie tytułowe Przebudzenie Mocy :D Nawet Snoke i Ren poczuli że "coś się przebudziło". Na razie dam szansę tej fabule bo może potem wyjaśnią o co tu chodzi.

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

mam nadzieję że Naczelny Wódz też przeżyje... coś na razie się tam nie ruszał, może fantom? ;]
miał dokończyć naukę adepta... chciałbym popatrzeć jak macha mieczem, hmm... trochę duży jest...
no wszystko OK ale na next film trzeba będzie poczekać, miałem nadzieję na coś składniejszego na dziś już
hmmm... to do pogadania za rok? ;]

użytkownik usunięty
VanKert

Coś mi sie wydaje że naczelny wódz podzieli los palpatinea , i zginie z ręki Kylo Rena .

ocenił(a) film na 9
VanKert

To był tylko hologram, i on był zupełnie gdzie indziej. W rzeczywistości jest normalnego wzrostu.
No taki jest ten film, dostaliśmy tylko masę tajemnic i żadnych odpowiedzi. Na razie pozostaje tylko hejtować i czekać na VIII

użytkownik usunięty
Gregor4567

A jak według ciebie jest normalny wzrost Snoke ?

ocenił(a) film na 9

mowili że okolo 3m - dlatego jest w cgi

użytkownik usunięty
Gregor4567

To w takim razie jest jest wyższy niż palpatine .

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

tak szczerze to żal troszkę wystawiać tu 5... wystawię 6-... mając nadzieję na coś bardziej wciągającego w przyszłości...

użytkownik usunięty
VanKert

"politycznie poprawny ciemnoskóry mało wnosi ani nie jest zabawny i pasuje chyba tylko do jakiegoś czołgu"

Ktoś puścił jakieś durne hasełko po sieci, a to ty łyknąłeś jak pelikan powtarzasz jak tysiące innych internautów.

Lando, Mace? Mówi Ci to coś? Rozumiem gdyby czarny był totalny novum na siłę, ale tak nie jest.

Czemu Rey miałaby nie być Finnem z ? (pomijając, że i tak z nim nie będzie bo wyraźnie go zafriendzonowała) Nie chcę być niegrzecznym ale jakieś kompleksy na tle czarnych?

Poza tym to tylko postać filmowa, jak będę chcieli to będzie mogła nawet spać z dziadkiem Lukiem albo Chewbacą.

ocenił(a) film na 6

spokojnie chłopie bo ci żyłka pęknie :]
zwyczajnie mi tu nie pasuje ani nie urzekła mnie jego historia. 'Atak na dzielnicę' - to odpowiednie miejsce...

ocenił(a) film na 3
VanKert

Też widzę wiele błędów w tej części, które - bez względu na to, jaką się "dorobi ideologię" na ich obronę, po prostu są przegięte, i nierzetelnie napisane w scenariuszu. Ale trzeba być uczciwym, i przypominam, że nie trzeba być wrażliwym na moc, by korzystać z miecza świetlnego, Han Solo uratował Luke'a, i rozciął taun-tauna, by Skywalker nie umarł z wyziębienia, TESB, wstęp na hoth.

VanKert

"Miecz świetlny włączany przyciskiem wyłącza się sam." "Jak został w walce wytrącony i spadł w śnieg"

Tak samo jak w poprzednich trylogiach.
Przy walce Luke'a z Vaderem w Imperium Kontratakuje - mniej więcej na początku walki - miecz wytrącony z ręki Luke'a turla się po posadzce wyłączony, a potem Luke go przyciąga.
Miecz hrabiego Dooku - kiedy Anakin odcina dłonie hrabiemu, miecz wylatuje w powietrze jako wyłączony, a Anakin go chwyta.
Miecz Anakina leży wyłączony, kiedy Obi-Wan go podnosi i zabiera na końcu pojedynku na Mustafarze.
Możliwe, że jest jeszcze kilka takich sytuacji we wcześniejszych filmach - trzeba prześledzić wszystkie walki ;)
Widocznie te miecze tak miały - kiedy ktoś przestawał je trzymać wyłączały się automatycznie.
Jedyny do tej pory zauważony przeze mnie wyjątek, kiedy włączony miecz sam leci w powietrzu to scena w Powrocie Jedi, kiedy Vader rzuca mieczem, żeby strącić podest, na którym stoi Luke.

"Kilkumetrowe samolociki mają już hipernapęd."

W Powrocie Jedi też X-Wingi już miały hipernapęd - widać jak wchodzą w nadprzestrzeń na komendę Ackbara, a potem wychodzą przed Drugą Gwiazdą Śmierci.
To w Nowej Trylogii małe myśliwce nie miały samodzielnego hipernapędu tylko dodatkowe zewnętrzne "pierścienie".

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

w sumie... nie widziałem by go włączali przyciskiem... wszystko będzie OK jeśli oboje mają jednak moc w sobie a miecz włączał się nie przyciskiem ale siłą Mocy... ale... jeśli zrobią z tego młodego ciemnoskórego Moc'arza to ja się poddaję... 2 przypadki w jednym odcinku? i jeszcze by się spotkali? :/
no chyba że Moc tak chciała... ;]

co do hipernapędu - jednak dziwnie to wygląda jak taki malutki samolocik skacze po galaktyce... patrząc, że produkcja takich myśliwców jest dość masowa to powinni też zacząć produkować światła galaktyczne (jak na skrzyżowaniu)... ;]

tx za uporządkowanie i wyjaśnienia :]

ocenił(a) film na 2
VanKert

Finn raczej w kolejnej części zginie abo stanie się postacią drugoplanową.
X-Wingi faktycznie już w Starej Trylogii miały hipernapęd (co było od czapy, bo TIE nie, no ale... tamci byli od Złych a X-Wibgi od Dobrych :p )
6) - R2D2 też posługiwał się językiem "gwizdanym" :)

ocenił(a) film na 6
Rozgdz

3mam za słowo co do Fina ;P
jednak zaczynam się obawiać, że wymachiwanie mieczykiem, dezercja itd. to sprawka mocy... nie chcę go jako syna jakiegoś wcześniejszego Mistrz Jedi. mam nadzieję, że testują jak się przyjmie w filmie i zostawili sobie wybór... jestem na NIE, on mi psuł film, niech wraca na Dzielnice ;]

ocenił(a) film na 2
VanKert

E.
Taka trauma u żołnierza to nic nadzwyczajnego.
A machanie mieczykiem Finna można podsumować klasycznym "waszmość machasz jak cepem".

Pomysł na Finna jest genialny - dezerterujący szturmowiec z New Order, można masę rzeczy zrobić z taką postacią, przybliżyć trochę New Order..

Tymczasem...
Widzimy jak zdyscyplinowani, wyszkoleni i milczący są szturmowcy. A Finn.. Finn gada. I gada. Sypie jokesami. Wymyśla najgłupsze plany ever (ucieknę myśliwcem prosto przed tymi działami statku).
Na planecie próbuje się wmieszać w bójkę lokalsów (bo nie ma przecież własnych kłopotów). Ucieka przed małą dziewczynką z kijem. Ma odruch łapania za rękę (typowe dla każdego szturmowca)..
Słowem, jest dosłownie każdą postacią, właściwie typowym dzisiejszym Afroamerykaninem, tylko nie.. szturmowcem. Jego pochodzenie jest całkowicie olane przy pokazywaniu tej postaci.
Trauma zaczęła się od śmierci brata szturmowca - chwilę później Finn nie ma żadnych problemów z walką i zabijaniem swoich byłych towarzyszy (im więcej, tym lepiej - zniszczmy Starkillera na którym są tysiące takich ludzi jak ja !).
Olana jest jego psychika.
Nawiązuje potężnie wymuszoną i plastikową relację z Rey (gdy pamięta się kim on jest i jak się powinien zachowywać) a z innymi postaciami relacji nie nawiązuje, nic w zasadzie nie odkrywa, itd.
Olany jest jako odkrywanie i rozwój postaci.
Po co jest w filmie?
Ma rzucać jokesy,ostrzec Rey że robot jest ścigany, być "tym drugim" w Sokole Millenium, zabrać dle Rey miecz który ona zostawiła, uwiarygodnić pomoc dla Rey (ja znać baza, ja wyłączyć tarcza), stoczyć walkę z Kylo coby było porównanie jak Kylo walczy z nim a jaki inny jest gdy walczy z Rey (że np jak przyparł Finna to przypalił jelcem, jak przyparł Rey to.. zagapił się w jej oczy) no i dostarczyć miecz Rey (i nie zginąć, żeby Kylo u Rey zbytnio sobie nie nagrabił).
To nie jest postać, to Wygodne Rozwiązanie Fabularne dla pokazywania i rozwoju postaci Rey użyte zamiast szeregu postaci pomniejszych. Reżyser i scenarzysta kompletnie go olali poza zadaniami użytkowymi.

Biorąc to wszystko pod uwagę mam po prostu wrażenie że Finn jest do odstrzału. Chyba że koncepcja się jakoś zmieni, ale raczej wątpliwe.

ocenił(a) film na 6
Rozgdz

:D OK

ocenił(a) film na 5
Nerwen_AG

jest jeszcze scena w Zemsta Sith jak Yoda rzuca włączonym mieczem w szturmowca pod akademią jedi https://www.youtube.com/watch?v=_R4SjRSANig

darecki77

Dzięki :)