Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261250
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Prawdopodobnie według kanonu Disneya to Luke jest wybrańcem, nie Anakin. W najnowszym odcinku Rebels jest o tym mowa.
https://www.youtube.com/watch?v=qfFcbs4dR9E

ocenił(a) film na 8
Eldeyerli

w linku duże spoilery jbc

użytkownik usunięty
Eldeyerli

I ty w to wierzysz ? Przecież to na całego ściema

ocenił(a) film na 8

A dlaczego mam nie wierzyć? To jest potwierdzone w serialu. Maul i Kenobi są przekonani że to Luke jest wybrańcem. Czy mają rację tego nie wiadomo.

użytkownik usunięty
Eldeyerli

Daj mi prosze linka do tego zródła

ocenił(a) film na 8

Najnowszy odcinek Rebeliantów, s03e19 "twin suns".

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 9
Eldeyerli

To nie jest tak, że to Luke jest wybrańcem.
Po tym co Anakin odwalił w 3 części (wybicie Zakonu) Obi Wan oraz Yoda po prostu nie mogą wierzyć w to, że to on jest Wybrańcem. Z tego powodu ich jedyną nadzieją (ostatnim Jedi który zniszczy Sithów vide Wybrańcem) jest Luke.

Po prostu Obi Wan nie jest scenarzystą, który wie że Vader nawróci się za parę lat. I tyle, Anakin nadal jest wybrańcem. Inna sprawa, że Przepowiednia została źle zinterpretowana i tak naprawdę Anakin przywrócił balans w 3 części a nie w 6.

ocenił(a) film na 8
wifi_wifi

Ale Anakin jest tylko poplecznikiem, gdyby nie Luke nigdy by tego nie zrobił. To Luke przywrócił równowagę mocy bo on wpłynął na Anakina. Słowa Yody że "przepowiednia źle zinterpretowana być mogła" też nabierają sensu.

Myśle że nie wstawili tego bez powodu, tylko dlatego że Kenobi tak myśli i to nie prawda. Raczej jeśli to jest, ma znaczenie.

ocenił(a) film na 9
Eldeyerli

Moim zdaniem chcieli też sprawić, aby Maul odszedł spokojnie wiedząc, że zostanie pomszczony. Gdyby Obi nie wierzył, że Luke jest wybrańcem, to po kiego Midichloriana siedziałby na Tatooine przez 20 lat? Luke był w dużej mierze bezpieczny.

Zła interpretacja przepowiedni - też się do tego odniosłem, ale póki nie dostaniemy jej oryginalnego tekstu nie dowiemy się jak można ją interpretować. Albo Jedi pomylili się co do osoby, albo całkowicie wypaczyli jej sens. Poza tym Trylogia Mortis z Wojen Klonów ostatecznie potwierdza to że Anakin jest Wybrańcem. Skoro ten serial jest kanoniczny, to nie widzę powodu dla którego Lucasfilm Story Group zmieniałoby postać Wybrańca tworząc taką niespójność w Nowym Kanonie. Jeżeli chcieliby, aby Luke był wybrańcem raczej zostawiliby ten serial w sekcji Legend.

Z tego powodu Jedi źle interpretowali w inny sposób. Owszem Anakin był Wybrańcem, ale przywrócił on równowagę już w 3 części. W galaktyce zostało dwóch mistrzów Jedi, dwóch mistrzów Sith, plus mnóstwo jakiś mniejszych sił (Maul, Inkwizytorzy, Jedi którzy przetrwali rozkaz). Idealna równowaga Mocy. Vader zabijając Imperatora znowu wytrącił Moc z równowagi, a ona jako Siła musiała do tej równowagi powrócić. Dlatego użyła Snoke'a aby przeciągnął Bena na CSM.

ocenił(a) film na 8
wifi_wifi

Ta trylogia jest kanoniczna? Nie słyszałem o niej.

ocenił(a) film na 9
Eldeyerli

Kanoniczne są:
-Filmy
-Gry, które powstają od czasu przejęcia Lucasfilm przez Disneya (do tej pory jedynie Battlefront, ale on nie miał nawet kampanii)
-serial The Clone Wars (ten w animacji 3D, nie ten 2d od Cartoon Network)
-serial Rebels
-książki wydawane jako Kanon (między innymi trylogia Aftermatch, Tarkin, Thrawn, Lordowie Sith, Kompania Zmierzch, Utracone Gwiazdy)
-komiksy wydawane od 2012 (w zasadzie to od 2013) takie jak Star Wars, Darth Vader, Doctor Aphra, Son of Dathomir, Lando.

Wymieniłem część, ale to oczywiście nie wszystkie pozycje. Polecam się zapoznać, są bardzo dobra. Co do trylogii Mortis. Jest to trzyodcinkowy Arc w serialu TCW. Jest to chyba trzeci sezon. W skrócie: Anakin, Ashoka i Obi Wan trafiają do dziwnego świata, który zamieszkują istoty będące niemal ucieleśnieniami Mocy.

Jeżeli jeszcze nie oglądałeś TCW to polecam. Początki są naprawdę ciężkie (dziecinność, słabsza animacja niż w późniejszych sezonach, niektóre odcinki to czysty Rak), ale im później tym lepiej. Robi się mrocznie, a pokazywana tam powolna przemiana Anakina to coś dzięki czemu naprawdę polubiłem tą postać (w prequelach strasznie drażnił).

ocenił(a) film na 8
wifi_wifi

aa myślałem że to jakaś trylogia książkowa xd
TCW znam, ale nie pamietam tego juz, jest tam definitywnie powiedziane że Anakin to wybraniec? też mogli się co do niego mylić. Tak jak Kenobi. Teoria z Lukiem ma dla mnie więcej sensu, bo to on przyczynił się do zabicia Palpatinea. Zobaczymy czy tworcy rebels pociagna watek i sie okaze.

ocenił(a) film na 9
Eldeyerli

Wydaje mi się, że raczej nie pociągną...
Ale tam było to bardzo wyraźnie powiedziane. Ojciec wystawił Anakina na próbę. Miał okiełznać jego Syna i Córkę równocześnie (czyli Ciemną i Jasną Stronę Mocy). Anakinowi się to udało, a Ojciec stwierdził, że z istot śmiertelnych tylko Wybraniec mógłby tego dokonać.

Oczywiście cała Trylogia zakończyła się kasacją pamięci u Anakina, Obi-Wana i Ahsoki. Dlatego też Obi Wan nie ma dowodu kto jest wybrańcem.