GW:PM wrzuca nas jak główną bohaterkę w międzygalaktyczną wojnę i w przeciwieństwie do Rey widz nie jest w stanie do końca się w niej odnaleźć tej karuzeli pytań i ciągłych ataków NP. Skąd się wziął Snoke, kim tak do końca jest Rey, co się stało w zakonie Ren, czemu Kylo przeszedł na ciemną stronę.pytań i jest wiele a odpowiedzi Luke udzieli dopiero w epizodzie VIII.
Każde poruszenie jakiegoś konkretnego fragmentu to temat rzeka do ciężko zadowolić starych wyjadaczy jak i co dopiero kroczących adeptów którzy miecz świetlny trzymają po raz pierwszy. Fakt VIII bardzo przypomina pierwszy film sagi i porównanie do kalki jest tu na miejscu. Ma się tylko wrażenie że ta kalka jest bardziej kolorowa.
Sam film ogląda się dobrze, scenerie są dopracowane i różnorodne, efekty specjalne nienaganne podobnie jak kostiumy. Postacie ciskają ironicznym humorem nawet w obliczu śmierci. No i te nowe miecze świetlne ma się wrażenie że kurczaka mogłyby przypiec w 10 minut.
Mam wrażenie że postać Lei jest tak wciśnięta na siłę praktycznie zero emocji w grze aktorskiej. Można to wytłumaczyć tym że stoi na czele Ruchu Oporu już kilkanaście lat a emocje na stanowisku generała są niewskazane co też przechodzi w życie prywatne, jak reżyser wziął to pod uwagę to dla Carrie Fisher oscar. Działo które wchłania słońce ??? serio?? ja rozumiem że dramatyzm musi być ale to jest lekka przesada. I tu zagwozdka i potrzebna wasza pomoc. Czy baza Najwyższego Porządku, baza Ruchu Oporu znajdują się w tej samej galaktyce? Słońce zostało "zniszczone" a na końcu filmu było jasno w bazie Ruchu. Ale skoro NP mierzył do nich z działa to tak jest.
i wisienka która trzęsie forum jak... dziewczyna która poznaje moc w połowie filmu jest w stanie pokonać człowieka który ćwiczył latami. Uwzględniając fakt że Kylo zabił ojca został ranny przez Chewbacce i dał się lekko sklepać czar.... Finnowi przegrał. Mam pewną teorię, pamiętacie jak Rey po dotknięciu miecza miała wizje? Jak Maz dawała jej miecz świetlny Ray odparła' Nigdy więcej nie wezmę tego do ręki'. Wysuwam wnioski że Rey musiała ćwiczyć razem z Kylo w zakonie Ren i moc i władanie mieczem. Zauważcie że jakoś nie podnieciła się tym że "odkryła "swoją moc Może postanowiła przerwać trening po tym jak Ren się zbuntował i pozabijał wszystkich i od tamtej pory mocy nie używała. Pamiętajcie że na początku filmu sklepała 2 oprychów. Zadacie pewnie pytanie "To czemu się nie poznali"? "Czemu jej nie zabił w zakonie"? Nie wiem to jest tylko moja teoria i odpowiedzi trzeba szukać w epizodzie VIII.
Wiecie czemu epizody od 1 do 6 są lepsze? Bo znacie odpowiedź na każde pytanie, skąd się wziął Vader, Imperator jak Anakin stał się zły.
W nowej trylogii te pytania dopiero sobie stawiamy a pierwsze głębsze osądy trzeba będzie wyciągać za 4 lata gdy pierwsza trylogia będzie gotowa.
No zależy dla kogo. Ja wolę oglądać w kolejności 456123. W OT jest cała masa tajemnic, praktycznie nic nie wiemy, trzeba sobie wszystko wyobrażać i się domyślać, powoli odkrywamy tą historię. Właśnie ta cała otoczka tajemnicy w OT tworzy ten klimat i magię. Scena "I am your father" to przecież klasyk, największy twist w historii kina. Oglądając najpierw prequele wszystko sobie można popsuć. Czy np scena o Yody gdy najpierw myślimy że to tylko jakiś dziwny stworek potem okazuje się że to potężny mistrz.
7 części sw obejrzałem raz na seansie , w kinie . Ale jeszcze na dvd , tego nie obejrzałem . Co do wcześniejszych sag sw , oglądałem w takiej kolejności od kilku lat .
chodzi mi o OT i PT. Oglądać za pierwszym razem Imperium Kontratakuje i już wiedzieć że Vader to ojciec Luke'a to największy spoiler jaki można sobie zrobić. Ten twist im w kinie urwał dupę, nikt się tego nie spodziewał. Ojciec mi opowiadał jak był w kinie i wszyscy byli w szoku, sala zamarła. Jeśli oglądałeś najpierw prequele wszystko wiesz, cała magia znika.
Jeżeli Powrót jedi nie było dziełem lucasa. To jak można wyjaśnić to obudzenie fanów ? Wiem doskonale , że ten artykuł ma 5 lat . http://www.filmweb.pl/news/Fani+%22Gwiezdnych+Wojen%22+w%C5%9Bciekli+na+zmiany+w prowadzone+przez+Lucasa-77307 . Zobacz sobie na ten link , i daj mi znać . Według mnie , oburzenie fanów jest nie słuszne co do poświecenia vadera dla luka .
Na Imperium Kontratakuje , nie byłem w kinie więc nie wiem jak wygląda sytuacja . Ale byłem na epizodach 1 - 3 i podobało mi sie .I magia wcale nie znikła . Mimo że lucas zdecydował sie nakręcić wpierw ; Nowa Nadzieja pózniej prequele , ale taka kolejność jaką ci podałem mi pasuje bardziej do oglądania sw .
Prawda. Jak obejrzysz najpierw nową sagę to ta stara nie ma już takiej "mocy". Ja niestety zacząłem od 1.
Ja będąc mała też obejrzałam pierwszy raz w kolejnymi chronologicznej (tj 1,2,3,4,5,6). Ale nie narzekam za bardzo... Wtedy dla mnie było szokiem, że protagonista stał się zły. Nie często się to zdarza... ;D
Dokładnie. Coś odmiennego, przeważnie to złe charaktery nawracały się w filmach. Dla nieoglądających 4,5,6 części to musiał być szok. Przemiana Aniego jedna z najlepszych scen sagi. I nie chodzi o samą walkę ale o ten patos, który był moim zdaniem idealnie wyważony.
<< Czy baza Najwyższego Porządku, baza Ruchu Oporu znajdują się w tej samej galaktyce? Słońce zostało "zniszczone" a na końcu filmu było jasno w bazie Ruchu. >>
Tak się jakoś dziwnie składa, że galaktyka składa się z milionów gwiazd, czyli milionów słońc, a akcja filmu dzieje się „Dawno temu w odległej galaktyce”, więc baza RO i baza NP muszą się znajdować w tej samej galaktyce XD
Chyba chodziło ci o to, czy te bazy znajdują się w tym samym układzie planetarnym i czy mają wspólne słońce?
Raczej są w różnych układach i mają różne słońca, a broń miała daleki zasięg i mogła niszczyć obiekty znajdujące się w odległych od niej układach. Widać zresztą, że myśliwce Ruchu Oporu po zniszczeniu bazy wchodzą w nadprzestrzeń, czyli muszą wrócić gdzieś daleko, a w scenie usuniętej jest pokazane, jak wchodzą w nadprzestrzeń zaraz po wylocie ze swojej bazy przed akcją.
Ale nawet gdyby były w tym samym układzie, to przecież po wybuchu bazy Starkiller na jej miejscu pojawiła się gwiazda, więc gdyby to było słońce planety z bazą RO, to dalej by świeciło tylko trochę przesunięte :)
"Wiecie czemu epizody od 1 do 6 są lepsze? Bo znacie odpowiedź na każde pytanie, skąd się wziął Vader, Imperator jak Anakin stał się zły." - trochę bez sens, wszystkie epizody wychodziły w różnych odstępach czasowych, myślisz więc że fani w tamtych czasach ludzie wiedzieli wszystko o Luku, Vaderze etc. - nie, musieli czekać na Imperium Kontratakuje i Powrót Jedi, pomijam już w ogóle pokazanie tego jak Republika upadła, jak powstał Darth Vader
Epizody 1 - 6 nie są serialem Netflixa gdzie wszystkie odcinki wychodzą jednego dnia
Nie no wiadomo. Tylko inaczej na sagę patrzy 30 latek który załóżmy oglądnął w no... 2 dni 6 części a 50 60 latka, który na Nowej Nadziei był w kinie Ta cała wojna w kosmosie, miecze świetlne, i ta cała otoczka. Film stał się fenomenem bo był inny, opowiadał historię w zupełnie innej otoczce. I ten 50 latek też miał pewnie swoje teorie i na odpowiedzi musiał czekać 28 lat. Zresztą, mam dopiero 26 lat, więc nie niem jak to mogło wyglądać po wyjściu z kina.