Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261454
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Przed pójściem do kina na Łotra 1 , przypomniałem sobie jeszcze raz epizod 7 oglądając go po raz 4 w życiu i wciąż uważam , że wnuk Dartha Vadera ssie w porownaniu ze swoim dziadkiem czy małomównym złowieszczym Darthem Maulem. Jemu nawet oczy na zółto się nie świeciły w tym filmie, a przecież to atrybut wyznawców ciemnej strony Mocy jest.

ocenił(a) film na 5
rusekolsztyn

W ogóle ten cały First Order to jakieś pi*dy są ;D Rudy Hux drący ryja niczym pewien austriacki malarz, zakompleksiony Ren, któremu nic nie wychodzi, kapitan Phasma, z którą poradził sobie Chewbaca... i Snoke na tronie, o którym wiemy tyle, że jest brzydki i rządzi tą bandą cymbałów xD W Rogue One IMPERIUM WRÓCIŁO!

szymon0018

Rogue One potrafiło jeszcze mocniej udowodnić jak TFA jest upośledzone...

Aż dziwota bierze. ;) Wystarczyło pozbyć się karykaturalnego kopisty Abramsa i wreszcie wiara w SW przywrócona. ;)

Jakby Disney skupił się jedynie na spin-offach i nie kręcił niepotrzebnie trzeciej trylogii to lepiej by na tym wyszli...

ocenił(a) film na 6
cloe4

R1 pogrązyło TFA totalnie, zniszczenie 1 gwiazdy śmierci jest teraz logicznie wyjaśnione i ma sens. Została specjalnie tak zbudowana oraz kryje się za tym wielkie poświęcenie. Tymczasem o wiele większego starkillera sobie po prostu niszczą i wracaja do domku na kolacje. Żenada.

gbbb

Mało tego! Rogue One o wiele lepiej niż OT potrafiło pokazać realia wojen rebelianckich... Dzięki temu świetnie uzupełnia uniwersum sagi ep1-6, a nie sprowadza je w nic nie znaczące (co TFA niestety zrobiło)...

Orson Krennic świetny imperialista - szczeniacki Hux może mu buty czyścić, Cassian bardzo dobrze pokazany rebeliant. Mający swoje wady i jest bardziej "ludzki", a nie jak wydealizowany śmieszek Poe. Jyn całe szczęście nie okazała się być Mary Sue jak Rey, a wątek jej ojca przejmujący.

użytkownik usunięty
cloe4

Zjedz Snickersa

A ty się nie spinaj...

użytkownik usunięty
cloe4

Wyluzuj, ja tylko żartowałem xD

spoko XD

użytkownik usunięty

Zapomniałeś meliski czy tabletek wziąć?

użytkownik usunięty

Spokojnie ja tylko żartowałem

cloe4

Co to jest OT?

Blaxi

OT to Original Trilogy. W skrócie ep4-6. ;)

ocenił(a) film na 5
cloe4

Sam zamysł trzeciej trylogii nie jest zły, ale po fatalnym poprowadzeniu fabuły w TFA mam wątpliwości, czy kolejne epizody uratują tę trylogię. Epizod VII coraz bardziej traci w moich oczach, boję się oglądać go po raz kolejny. Porównaj sobie finał TFA i R1. Zupełnie inny poziom.

szymon0018

Porównałam sobie właśnie. Niebo, a ziemia... ;)

Ba! RO pokazało nam, że słaby punkt GŚ został skonstruowany celowo... Cudowne zniszczenie Starkillera w TFA jeszcze bardziej wówczas śmieszy. ;)

Niestety po ep7 utraciłam wiarę w to, że trylogia Sequeli jeszcze będzie w ogóle dla mnie istnieć... Rian Johnson! Nie zawiedź mnie chłopie!

ocenił(a) film na 5
cloe4

Dzięki R1 epizod IV nabiera więcej sensu :)

Pomysł drugiej gwiazdy śmierci w VI już wydaje mi się naciągany, ale to co pokazano w VII to już jest blisko autoparodii... Resztki Imperium budują superbroń 10 razy większą od gwiazdy śmierci, mimo że potężne Imperium kontrolujące całą galaktykę męczyło się z tym projektem przez 20 lat? Najsłabszy punkt całej VII, a tych słabych punktów jest niestety znacznie więcej.

szymon0018

Projekt pierwszej GŚ miał historyczne zawirowania... Przechodził sobie od łap do łap. ;) Ale w końcu wszedł w życie, tyle że z malutkim haczykiem. ;)

Już w Powrocie Jedi nie powinno się do tego pomysłu wracać... Na miejscu Lucasa czy Kennedy wydałabym wersję specjalną, która by to usunęła. XD
Że ten fabularny błąd wprowadzono jeszcze raz to się już w głowie nie mieści! :D

ocenił(a) film na 5
cloe4

Właśnie, w jaki sposób historia Erso łączy się z planami gwiazdy śmierci z Geonossis? Erso pracował nad laserem, a wcześniej zaprojektowana była tylko stacja sama w sobie? Budowa ruszyła przecież jeszcze w III.

szymon0018

Tutaj pewnie jest mowa o laserze. W końcu do tego potrzebowali tych kryształów, z których konstruowano miecze. ;)

Plany stacji zaprojektowali Geonosjanie. Te trafiły do rąk Sithów, które powierzono Galenowi Erso do wybudowania. (początek filmu R1 to mniej więcej jakiś czas po ROTSie).

Czyli długo była sama stacja...

ocenił(a) film na 5
cloe4

Ten motyw z kryształami niekoniecznie mi się podobał, bo zawsze wydawało mi się, że kryształy do mieczy świetlnych są trudne do zdobycia i dlatego miecze świetlne to tak wyjątkowa broń. A tutaj tek kryształy były jak węgiel kamienny :/

szymon0018

niestety...

Ale grunt, że planeta, z której się te kryształy wywodziły była uważana za świętą... Imperium ten obiekt kultu zniszczył...

ocenił(a) film na 6
szymon0018

Galen Erso pomógł im zbudować sam laser, z wukorzystaniem do teho kamieni kyber (kamienie do mieczy swietlnych)

użytkownik usunięty
cloe4

co do II GŚ to ja wysnuję taką teorię - została ona zbudowana celowo by zwabić jak najwięcej z Rebelii i ją zniszczyć w jednym miejscu.
Tej ostatniej to ni uja nie potrafię wyjaśnić.

2 GŚ była w gotowości bojowej, więc to ma jeszcze sens. ;)

Starkiller był już bezmyślnie skopiowanym elementem...

użytkownik usunięty
cloe4

Właśnie, dlatego napisałam, że była wabikiem. Tylko, że się nie udało Palpiemu, no ale Rebelia troszku strat poniosła nim się udało ją zniszczyć. Zatem nie było tak łatwo a tam z tego co pamiętam była całkiem spora flota.

A w TFA... nie no nawet mi się nie chce o tym pisać. Ten epizod dla mnie nie istnieje.

ocenił(a) film na 5

Bardziej przerażający jest fakt ,że według dużej części wielbicieli OT, force awakens bije na głowę nowa trylogię...

Co do wabika to oczywiście masz racje. Imperator umożliwił agentom rebelii pozyskanie planów do nowej gwiazdy śmierci oraz pojawił się na niej ,żeby zwabić jak największe siły rebeli.

ocenił(a) film na 8
szymon0018

https://www.youtube.com/watch?v=ch-BEeVtHNg

użytkownik usunięty
Eldeyerli

o jesusie padłam :D

użytkownik usunięty
szymon0018

Gdzie tam Chewie, sprzątacz dał sobie z nią radę ;) ta kapitan - najbardziej żenująca postać w SW jaka kiedykolwiek powstała.

Ona była w ogóle niepotrzebna. Jar Jar więcej wnosi do fabuły SW niż ona. Równie dobrze mogła robić za przeciętnego szturmowca....

użytkownik usunięty
cloe4

Owszem

ocenił(a) film na 3
rusekolsztyn

W tym epizodzie nie ma nawet jednej nowej postaci, która szczerze by zarobiła sobie na miano kultowego bohatera.

ocenił(a) film na 6
sznapsiarz

A BB8 ?

użytkownik usunięty
rusekolsztyn

BB-8 to pachoł.

ocenił(a) film na 3
rusekolsztyn

Kciuk to trochę za mało.

ocenił(a) film na 6
sznapsiarz

Nie - mnie ujął robocik tym, że nie był CGi, że postanowiono użyć efektów praktycznych podczas gdy tyle postaci w Gwiezdnych Wojnach Lucasa I,II,III były robione wyłącznie w komputerze.

rusekolsztyn

ekhem...

boards.theforce.net/threads/practical-effects-in-the-prequels-sets-pictures-mode ls-etc.50017310/

ocenił(a) film na 3
rusekolsztyn

Ale czy to robi z niego kultową postać?

użytkownik usunięty
sznapsiarz

Jak to nie? Kylo - kultowa p*a w czarny wdzianku (tak go nazwała moja siocha, która niespecjalnie jest zaznajomiona w SW ale widziała TFA) . No nie ma jeszcze kultowej p*y . :P

ocenił(a) film na 3

Człowiek error, nie obiekt kultu... Ben nie jest superstar, Ben jest gruppies ;D

użytkownik usunięty
sznapsiarz

Weź się uspokój :P

ocenił(a) film na 3

No co ja takiego powiedziałem ;P

użytkownik usunięty
sznapsiarz

niiic :P

sznapsiarz

Śmieszkujesz XD
Ale w poduchy zainwestowałam. Jeśli znowu spadnę z krzesła to będę miała miękkie lądowanie. XD

ocenił(a) film na 3
cloe4

- "Co Ci się stało? Czemu jesteś taka poobijana?"
- "To nic takiego, kontuzja"
-"Znowu Filmweb?"
- "No... ;/ "

Lepiej tego uniknąć XD

użytkownik usunięty
sznapsiarz

:D cloe, komu tak się zwierzasz?

Wcześniej domownikom. Teraz dzięki ekstra poduchom marki Star Wars to już nikomu. XD

(komentarz zawiera lokowanie produktu)

użytkownik usunięty
cloe4

pokaż te lokowany produkt :P reklama niepełna, składam skargę.

A prosze cię bardzo. ;D

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB139QFKpXXXXXMXXXXq6xXFXXX1/Black-and-White-America n-Classic-font-b-Star-b-font-font-b-Wars-b-font-Series.jpg

użytkownik usunięty
cloe4

Dziękuję. :D Poklęczę na Yodzie - nie lubię go.

ocenił(a) film na 3

Sądząc po minie Yody, chyba Cię usłyszał ;P