Jak można mieć tak ograniczoną perspektywę żeby akceptować obecność tuzin obcych ras o
różnych kształtach, kolorach, językach i wyznaniach, ale burzyć się że w gwiezdnych wojnach
pojawia się czarnoskóra postać...
Błagam was, Dorośnijcie >:(
Zwłaszcza, że przecież wcześniej jakoś nikomu nie przeszkadzał Lando ani Mace Windu. Więc czemu nagle teraz?
Bo ludzie lubią gdy ich boli dupa. Ja nie widzę w tym nic złego, może sama scena gdy "wyskoczył" nam na ekran w teaserze była dziwaczna, ale przecież w filmie będziemy mieli jakiś kontekst jego wyskoku ;p
Niektórzy zatrzymali się w rozwoju cywilizacyjnym na wojnie secesyjnej. Czasy sie zmieniły, zmieniły na lepsze pod tym względem (nie wiele ale zawsze) i ''rasowość'' czy też jej podział nie jest już modny. Dzięki Bogu że ''czarnuchy'' nie dali się stłamsić takim ludziom i wielu z nich osiągnęło wiele dla globalnej kultury etc etc. A jeśli ktoś ma coś na pieńku z czarnoskórym człowiekiem, proponuje obejrzeć Django ;p Odechce wam sie psioczyć Wy rasistowskie widelce ;p
Myślę, że właśnie w tym rzecz. W kategoriach Star Wars absolutnym bezsensem jest jakikolwiek rasizm wśród fanów... i właśnie dlatego twórcy mogą bezkarnie pochwalić się, ściągając do kin zwolenników poprawności politycznej, a więc gratisowe źródło biletów. I nic nie można twórcom za to zrobić, wszak przy Star Warsach traciłoby to sens.
Nic do czarnoskórych nie mam, sam wyjątkowo lubię Mace'a Windu, czy Jolee'ego Bindo. Rasizm jest prymitywny: mnie po prostu martwi, że seria tym trailerem daje do zrozumienia, że zapewne idzie tym samym tropem, co Transformers: teraz zamiast Chińczyków będą Afroamerykanie. Innymi słowy, nagłe wyskoczenie czarnoskórego szturmowca było zbyt "nagłe", by mogło być marketingowym przypadkiem.
A szturmowcy to nie są czasem następcy klonów, nie powinni wyglądać jak Jango Fett?
To samo pytanie wałkowane prawie w każdym temacie, to już się robi nudne ..
W późniejszych czasach szturmowcy byli rekrutowani z różnych planet, więc do Imperium mógł trafić czarny, żółty czy czerwony. Klony najzwyczajniej w świecie pozdychały. Nie licząc Boby.
A nie może to być inna rasa po prostu przebrana w kostium szturmowca? Jak można być tak ograniczonym?...
Tu nie chodzi o to, że szturmowiec jest czarny. chodzi oto że wyskoczył jak Filip z konopi. Szczerze mówiąc to jak oglądałem ten trailer to zaczęłem się po prostu śmiać. Trailer zrobił złe wrażenia. Może to dobrze. Trailer do Mrocznego Widma był mistrzowski a film okazał sie totalnym gniotem, moze tu bedzie odwrotnie.