Czy tylko ja słyszę coś jakby wstęp (dosłownie kilka pierwszych akordów, BARDZO subtelne) do Imperial March w momencie jak Luke już ma się odwrócić do Rey?
Myślę, że nowym imperial march będzie rozwinięty motyw, który pojawia się podczas lądowania statku Kylo.
Nie zrozumiałeś. Nabrałem podejrzeń, że w scenie z Lukiem puścili motyw (subtelnie krótki fragmencik), do tej pory kojarzony "z tymi złymi".
Szkoda że tym razem bez Best Picture (któraś ze starych części miała nominację!), bez Reżysera, aktorskich kategorii itp...
https://youtu.be/cUBUlKgsNK8?t=59s B 

rzmi podejrzanie podobnie zwłaszcza do sceny z Zemsty Sithów, gdy Palpatine i jego uczeń stają na mostku i oglądają budowę Gwiazdy Śmierci! 

Jak już napisałem subtelne (2-3 sekundy?) ale zauważalne.
No w sumie wydaje mi się, że to świadome wykorzystanie znanego motywu, aby przywołać kolejną falę nostalgii. Może w sumie coś znaczyć fabularnie, ale jest za krótki aby mówić że Luke to badguy. Myślę, że może mieć to związek z jego wygnaniem.
Ale nie wydaje mi się? To są TE SAME nutki? A może to symbol FRUSTRACJI jaka mogła w końcu w Luke'u powstać po porażce jako mistrza Jedi...