Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261561
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Początek

ocenił(a) film na 5

O co chodzi z początkiem filmu?
Calutki film zrozumiałem i obadałem na 9999 stron ale początek jest dla mnie zagwostką:
1.Na jakiej planecie dzieje się ta masakra?
2.Kim jest ten dziadek który gada z Poe?
3.Dlaczego zabili mieszkańców tej planety?
4.Dlaczego Kylo Ren się tam zjawił(skąd wiedział że akurat teraz jest tam mapa z Luke'em Skywalkerem)?
5.Skąd ten dziadek miał tą mapę?

ocenił(a) film na 9
JBKonrad

Problemem "Przebudzenia Mocy" jest brak szerszego opisu tego co działo się przez 30 lat od śmierci Vadera. Dużo informacji znajdzie się w książkach powiązanych z filmem. Ale z tego co wiem:
1. Masakra dzieje się na Jakku, to ta sama planeta na które spotkaliśmy Rey.
2. Postać grana przez Maxa von Sydowa to Lor San Tekka. I w sumie to tyle z tego co wiemy. ;) Ale z tego co mówił wynika, że dobrze znał Kylo Rena, jego rodziców, a także tego co działo się w jego przeszłości. Z Ilustrowanego Przewodnika wiadomo też, że Lor San Tekka był kimś w rodzaju lidera kościoła wyznawcy Jasnej Strony Mocy. Nie jest czuły na Moc, ale wierzy w ideały, którymi kierowali się Jedi. Wygląda zatem na kogoś kto mógł w przeszłości pomagać Lukowi w początkach nauczania.
3. Bo mogli. W końcu to fanatycy, skoro spotkali ludzi którzy coś przed nimi ukrywali to postanowili ich wyeliminować.
4. Wyśledził Poe Damerona? Tutaj tylko spekuluję, ale to by pasowało.
5. Jak napisałem w odpowiedzi na pytanie 2 - przypuszczam, że znał się z Lukiem, być może miał strzec tej informacji. Tutaj pojawia się dodatkowe pytanie: czy to przypadek, że żył na tej samej planecie co Rey? Nie sądzę!