czyli dlaczego wg mnie Disney postąpił słusznie usuwając EU, szczególnie te po ROTJ...
http://www.filmweb.pl/film/Gwiezdne+wojny%3A+Cz%C4%99%C5%9B%C4%87+VI+-+Powr%C3%B 3t+Jedi-1983-547/discussion/Gwiezdne+wojny+sko%C5%84czy%C5%82y+sie+na+%22Powroci e+Jedi%22,639630
Tak w ogóle to żal mi okresu starej Republiki, oraz książek Luceno, ale jakoś to przeżyję ;)
Święta racja! Podobnie jak Tobie mi też jest szkoda okresu w książkach do Mrocznego Widma. Disney powinien zachować kanon do tego okresu i ostatnią książką powinien być Darth Pleaugies Jamesa Luceno.
I właśnie tego nie rozumiem jak nie chcieli sobie wiązać rąk to ok że usunęli przyszłość ale czemu usunęli EU również z czasów wcześniejszych, chyba że też zamierzają nakręcić trylogię i znowu po swojemu (ale w tym przypadku byłby to raczej błąd)
Możliwe, że nie przemyśleli tego i usunęli po prostu wszystko jak leci co nie było filmem ani serialem TV.
Ale myślę, że np. po premierze Ep. IX przywrócą kanon sprzed Mrocznego Widma lub po prostu napiszą nowe książki, komiksy, jakieś nowe trylogie (?), spin-offy w czasach starej rep., zobaczymy jak będzie :D
Mimo wszystko cieszy mnie fakt, że istniał Darth Bane, kiedyś tam w przeszłości :D